• Business

    Γιατί το πραξικόπημα της Microsoft δεν συγκίνησε τους επενδυτές

    Satya Nadella, CEO Microsoft Φωτογράφος: Chona KasingerBloomberg

    Satya Nadella, CEO Microsoft Φωτογράφος: Chona KasingerBloomberg


    Μπορεί η Microsoft να οδεύει προς νέα υψηλά-ρεκόρ στην κεφαλαιοποίησή της μετά την απόκτηση του ροκ σταρ της Τεχνητής Νοημοσύνης Σαμ Άλτμαν, η δυναμική της ανόδου της μετοχής της όμως ήταν αρκετά περιορισμένη (κάτω από το 2%) μιας και στον θαυμαστό κόσμο της Wall Street, το σόου με την απόλυση από την OpenAI λίγα έχει να προσθέσει στην κερδοφορία.

    «Πρέπει να με ενδιαφέρει;», αναρωτιούνται οι FT στην στήλη Alphaville σχετικά με το σήριαλ που εξελίχθηκε το σαββατοκύριακο μεταξύ της OpenAΙ και του Άλτμαν και απαντάνε από μόνοι τους πώς όχι.

    Η αλήθεια είναι ότι οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα αποτελέσματα της Nvidia, την Τρίτη, μια εταιρεία που κυριάρχησε στο ράλι του έτους.

    Η κίνηση-ματ

    Η Microsoft έκανε μια κίνηση-ματ κρατώντας ένα δραστήριο παιδί-θαύμα της Silicon Valley στα χέρια της, ώστε να μη μοιραστεί με ανταγωνιστές της τις ιδέες του πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Άλτμαν βρίσκεται πίσω από την εταιρεία που έφερε το ChatGPT, προκαλώντας επανάσταση στο χώρο. Πάνω από 100 εκατ. χρήστες το χρησιμοποιούν σε όλο τον κόσμο και οι τεχνολογικές μετοχές επανέκαμψαν ύστερα από μία τραυματική βουτιά το 2022.

    Τώρα ο άνθρωπος που έφερε σαρωτικές εξελίξεις στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης, με τους κολοσσούς παγκοσμίως να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα εντάξει πιο γρήγορα, επιτυχημένα και κερδοφόρα την νέα τεχνολογία στις εργασίες της, είναι πιθανόν να οδηγήσει εκατοντάδες άτομα που εργάζονταν στην Open AI να κατευθυνθούν προς τη Microsoft. Αυτό σημαίνει ότι η OpenAI αποδυναμώνεται και η Microsoft μπορεί να ενισχύσει τη ήδη σημαντική της θέση στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Η εταιρεία υπήρξε η μόνη μεταξύ των μεγάλων ανταγωνιστών της που κατάφερε να πετύχει σημαντικά κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Η μάχη για την εξουσία στον χώρο της τεχνολογίας είναι συναρπαστική και σε πρώτη φάση η Microsoft φαίνεται να επικρατεί.

    Η Microsoft φέρεται να έχει βάλει τουλάχιστον 13 δισ. δολάρια στην OpenAI (αν και σύμφωνα με μια έκθεση της Semafor, πρόκειται κυρίως για χρήση υπολογιστικού νέφους και όχι για μετρητά).

    Ο CEO Satya Nadella ίσως είναι αυτός που βγήκε πιο κερδισμένος από την υπόθεση, καθώς οι χειρισμοί του αποδείχθηκαν εύστοχοι.

    Πώς ξεκίνησαν όλα

    Την  περασμένη Παρασκευή η OpenAI αιφνιδίασε ανακοινώνοντας την απόλυση του Σαμ Άλτμαν. Η εξήγηση αφορούσε μια «δύσκολη» επικοινωνία μεταξύ του Άλτμαν και του διοικητικού συμβουλίου. Η Microsoft ήταν από τις πρώτες εταιρείες που έχουν επενδύσει στην OpenAI, η οποία έσπευσε να ζητήσει την ανάκληση της απόλυσης.

    Ύστερα από ένα δραματικό σαββατοκύριακο, ο ο ισχυρός άνδρας της Microsoft Satya Nadella, ανέφερε ότι ο Σαμ Άλτμαν μαζί με τον πρώην πρόεδρο της OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν και άλλους συναδέλφους τους εντάσσονται στην Microsoft.

    Λίγο νωρίτερα, η OpenAI όρισε νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην CEO του Twitch, Έμετ Σιρ.

    Η κίνηση της OpenAI δέχτηκε σκληρή κριτική από τον κόσμο της τεχνολογίας και τους αναλυτές της Wall Street. Κάποιοι έκαναν λόγο για «τσίρκο» άλλοι περιορίστηκαν στο να μιλήσουν για κακούς χειρισμούς.

    Κάποιοι πάντως χαρακτήρισαν ως πραξικόπημα, τις χειρουργικές κινήσεις της Microsoft να «κλέψει» τον Άλτμαν χωρίς να προκαλέσει πλήγμα στις σχέσεις της με την OpenAI.

    Ο Rishi Jaluria, διευθύνων σύμβουλος της RBC Capital Markets μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι «η σχέση με το OpenAI είναι απολύτως κρίσιμη για τη Microsoft Δεν θα με εξέπληττε μετά από αυτή την ιστορία, η Microsoft να θέλει να έχει περισσότερο λόγο στις ενέργειες της εταιρείας. Ακόμα όμως κι αν υπάρξουν αλλαγές, θα παραμείνουν σημαντικοί εταίροι».

    Διαβάστε επίσης:

    OpenAI: Πιέσεις από Microsoft και επενδυτές για επιστροφή του Σαμ Άλτμαν

    OpenAI: Αλλαγή σκυτάλης – Ο πρώην CEO του Twitch είναι ο διάδοχος του Sam Altman

    OpenAI: Το ΔΣ καθαίρεσε τον CEO Σαμ Άλτμαν



    ΣΧΟΛΙΑ