• Business

    Γιατί ο πρόεδρος της Grivalia είπε ότι βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο με εκρηκτικά και ορισμένοι παίζουν με τα σπίρτα


    O πρόεδρος της Grivalia Νίκος Μπέρτσος είναι ένα εξαιρετικά έμπειρο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς. Έχει θητεύσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και την Εθνική Κτηματική Τράπεζα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με πολύπλευρες γνώσεις και όσοι τον ξέρουν λένε ότι ξεχωρίζει για τον καυστικό του λογο. Κατά την διάρκεια λοιπόν της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Grivalia, ρωτήθηκε για το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα. Και όσοι τον άκουσαν είπαν ότι σε μόλις 28 λέξεις περιέγραψε με ακρίβεια την κατάσταση σήμερα στην χώρα.

    Νίκος Μπέρτσος. Πρόεδρος  Grivalia
    Νίκος Μπέρτσος. Πρόεδρος Grivalia

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο με εκρηκτικά και ορισμένοι παίζουν με τα σπίρτα. Πλέον η πιθανότητα ατυχήματος δεν είναι αμελητέα και για το λόγο αυτό απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις”.

    Η Grivalia δεν είναι μια τυχαία εταιρία. Έκτος του ότι είναι από τις εταιρίες που έχουν επενδύσει 285 εκατομμύρια ευρω στην Ελλάδα βασικός της μέτοχος είναι το καναδικό Fund Fairfax του Prem Watsa. H Fairfax εκτός από την Grivalia έχει επενδύσει στην Eurobank , στον Μυτιληναίο και στο Praktiker . Ως εκ τούτου εύκολα κατανοεί κάποιος ότι οι θέσεις και οι επενδυτικές κινήσεις των στελεχών της έχουν βαρύνουσα σημασία και αποτελούν βαρόμετρο για την αγορά.

    Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του δ.σ. της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρίας  εκτίμησε πως όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, η Grivalia πέτυχε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις, πλέον διαθέτει ένα σημαντικό ποσό στο ταμείο της (112 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα) “απόλυτα προστατευμένο” και ελεγχόμενο δανεισμό (59 εκατ. ευρώ). “Αν αποφύσουμε εκρηκτικές καταστάσεις, θα προκύψουν σε βάθος χρόνου, με πρώτη εκτίμηση το 2017, υπεραξίες. Αρκεί να αποφύγουμε το ατύχημα”, ανέφερε προς τους μετόχους.

    Prem Watsa, Ετών 67, Επικεφαλής καναδικού fund Fairfax
    Prem Watsa, Ετών 67, Επικεφαλής καναδικού fund Fairfax

    Η διοίκηση της εταιρίας είναι αποφασισμένη να κινηθεί  προσεκτικά αναμένοντας να αυξηθεί η ορατότητα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο διεθνές επίπεδο. Αν και η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα έχει εντοπίσει ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά, μεταξύ των οποίων και στο κομμάτι του hospitality, εντούτοις οι επικεφαλής της τηρούν προσώρας στάση αναμονής καθώς αυτή τη στιγμή “υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα”.

    Τι είπε ο Γιώργος Χρυσικός  

    Ο CEO της εταιρείας, Γιώργος Χρυσικός, τόνισε πως πρέπει η κατάσταση να αξιολογείται και με βάση το διεθνές περιβάλλον, όχι μόνον με βάση όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. “Υπάρχει πλέον αυξημένη ανησυχία σε διεθνές επίπεδο. Προ 2-3 ετών η ρευστότητα ήταν σημαντική, τώρα πολλοί επενδυτές φεύγουν από τα equity markets. Υπάρχει ο κίνδυνος στην Ελλάδα να λυθούν τα θέματά μας και να μην υπάρχει ρευστότητα διεθνώς να κατευθυνθεί στη χώρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivallia
    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivallia

    Στο τέλος του 2015 το χαρτοφυλάκιο του οµίλου περιλάµβανε 86 ακίνητα, µε εύλογη αξία 825 εκατ.ευρώ όπως αποτιµήθηκε από τους ανεξάρτητους εκτιµητές, ενώ από το 2014 έως σήμερα, η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις 285 εκατ.ευρώ. Μεταξύ αυτών, η τελευταία κίνηση αφορά στην απόκτηση, μέσω πλειστηριασμού, ενός ακινήτου επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα, έναντι τιμήματος 11,2 εκατ. ευρώ.

    Ακριβό το Hilton 

    Στο πλαίσιο αυτό, στη γ.σ. προέκυψε πως η Grivalia παρακολουθεί τη διαδικασία για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton από την σημερινή ιδιοκτήτρια Ιονική Ξενοδοχειακή, θυγατρική της Alpha Bank, πλην στα επίπεδα που εμφανίζεται να έχει ανέβει το τίμημα η Grivalia διατηρεί αποστάσεις. Πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων για το Hilton ενδιαφέρεται και το αμερικανικό fund Oaktree

    athens hilton

    Τα σχέδια στο hoteling

    Η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας µε την επωνυµία Grivalia Hospitality S.A., με σκοπό την είσοδο και δραστηριοποίηση στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του hospitality – hoteling στην Ελλάδα.

    Το επενδυτικό όχημα της Grivalia αναμένεται να προσελκύσει για το σκοπό αυτό επιπρόσθετα κεφάλαια ύψους 75 εκατ.ευρώ από υφιστάμενους µετόχους της εταιρείας και νέους επενδυτές, ποσό που μαζί με τη μόχλευση που μπορεί να εξασφαλίσει η εταιρεία για νέες επενδύσεις εξασφαλίζει δυνητικά κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ.

    Μεταξύ της πληθώρας των επενδυτικών προτάξεων που έχουν εξεταστεί, πρόκριμα φέρονται να έχουν εξασφαλίσει δύο project σε Κυκλάδες και Αττική, ωστόσο ο χρόνος υλοποίησης των Project θα εξαρτηθεί κυρίως από το γενικότερο περιβάλλον στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ