• Business

    Γιατί η μάχη για το στέμμα του CEO στη Generali δεν έχει τελειώσει

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Contributor
    Γιατί η μάχη για το στέμμα του CEO στη Generali δεν έχει τελειώσει

    Philippe Donnet


    Ο δρόμος του Philippe Donnet προς ανανέωση της θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου Generali μπορεί να φαίνεται απατηλά ασφαλής αλλά η μάχη δεν έχει τελειώσει.

    Εννέα από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ιταλικού ασφαλιστικού ομίλου που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα δεν είχαν πρόβλημα να στηρίξουν λίστα υποψηφίων ως μέλη του ΔΣ με πρώτο τον Γάλλο CEO.

    Από τότε που ανέλαβε το πηδάλιο του ομίλου ο Donnet κατάφερε συνολική απόδοση πάνω από 80%, ωστόσο, η επίδοση του μάλλον δεν θα κλείσει το ανοιχτό ρήγμα ανάμεσα στους μεγαλομετόχους του ασφαλιστικού ομίλου για ανανέωση της θητείας του.

    Ο μεγαλομέτοχος της Generali, η επενδυτική τράπεζα Mediobanca που στηρίζει τον Donnet πρόσφατα δανείστηκε μετοχές της ασφαλιστικής για να ανεβάσει το ποσοστό των μετά ψήφων μετοχών της στο 17,2% από 13%, ένδειξη ότι ετοιμάζεται για μάχη.

    Η κίνηση της αυτή την βάζει σε πορεία σύγκρουσης με άλλου μεγαλομετόχους που δεν θέλουν τον Donnet να συνεχίσει για τρίτη θητεία ως CEO.

    Hγέτης των αντιτιθέμενων μεγαλομετόχων είναι ο δισεκατομμυριούχος Leonardo Del Vecchio που ίδρυσε τη Luxottica και ίσως και ο όμιλος Benetton. Η αντίπαλη ομάδα των επενδυτών αυτών μπορεί να προτείνει διαφορετική λίστα στη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

    Αν οι δύο πλευρές δεν συμβιβαστούν στο ζήτημα του CEO, η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων θα μετατραπεί σε μάχη.

    H Generali είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στην Ευρώπη και το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου διακρατείται από θεσμικούς επενδυτές.

    Στη συνέλευση θα παίξουν και αυτοί το ρόλο τους.

    Σύμμαχος του Del Vecchio είναι και ο μεγαλομέτοχος Francesco Caltagirone, επιχειρηματίας στον κλάδο των κατασκευών. Μαζί κατέχουν ποσοστό 12,5% στη Generali, πολύ κοντά στο 13% της Mediobanca, και θεωρούν τη στρατηγική του Donnet στις εξαγορές και συγχωνεύσεις άτολμη.

    O Del Vecchio, τάραξε τα ύδατα στο χρηματοπιστωτικό σκηνικό της Ιταλίας πριν δύο χρόνια όταν έγινε μεγαλομέτοχος στη Mediobanca και έκτοτε δεν έχει κρύψει την αντίθεση του με την εξάρτηση της από τα έσοδα που φέρνει το ποσοστό της στη Generali.

    H Mediobanca έχει πει οτι θα κρατήσει τις μετοχές που έχει δανειστεί μέχρι τη γενική συνέλευση ώστε να ενισχύσει το ποσοστό ψήφων της.

    Διαβάστε επίσης

    Generali: Στα μαχαίρια οι μεγαλομέτοχοι της ασφαλιστικής για τον επόμενο CEO



    ΣΧΟΛΙΑ