• Business

    Generali: Στα μαχαίρια οι μεγαλομέτοχοι της ασφαλιστικής για τον επόμενο CEO

    • NewsRoom
    Philippe Donnet, CEO Generali

    Philippe Donnet, CEO Generali


    Διαμάχη έχει ξεσπάσει στο διοικητικό συμβούλιο του ασφαλιστικού ομίλου Generali για την ανανέωση της θητείας του διευθύνοντος συμβούλου Philippe Donnet καθώς δύο μεγαλομέτοχοι της μεγαλύτερης ασφαλιστικής της Ιταλίας αντιτίθενται.

    Το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει τη Δευτέρα για να συζητήσει αν ο Donnet θα προταθεί για ανανέωση.

    Οι μεγαλοεπιχειρηματίες Francesco Gaetano Caltagirone και Leonardo Del Vecchio, που διακρατούν το δεύτερο και τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Generali αντίστοιχα, δεν θέλουν να κρατήσουν τον Donnet στο τιμόνι του ομίλου, θεωρώντας οτι η στρατηγική του στις συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι άτολμη.

    Όμως, η επενδυτική τράπεζα Mediobanca, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Generali, στηρίζει τον Donnet για μια τρίτη θητεία ως CEO.

    Ο Del Vecchio, ιδρυτής της Luxottica, και ο μεγαλοεργολάβος Caltagirone είχαν αρχίσει να αυξάνουν τα ποσοστά τους στην τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ευρώπης ενώ παράλληλα έχτιζαν συμμετοχή και στη Mediobanca, ασκώντας πίεση στον διευθύνοντα σύμβουλο της Alberto Nagel.

    Αυτό τον μήνα οι δύο επιχειρηματίες συμφώνησαν να συμβουλεύουν ο ένας τον άλλο για αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον της Generali στην οποία κατέχουν μαζί ποσοστό 12,5%. Το ποσοστό τους δεν απέχει πολύ από το 13% που διακρατεί στη Generali η τράπεζα Mediobanca, η οποία πρόσφατα δανείστηκε μετοχές του ασφαλιστικού ομίλου για να φτάσει το ποσοστό της στο 17,2% των μετά ψήφου μετοχών.

    Πριν δύο χρόνια ο επιχειρηματίας Del Vecchio τάραξε τα ύδατα στην ιταλική επιχειρηματική σκηνή όταν μαθεύτηκε οτι είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην επενδυτική τράπεζα.

    Έχει ασκήσει κριτική στη Mediobanca για την εξάρτηση της από το ποσοστό που διακρατεί στη Generali.

    Από την πλευρά της η τράπεζα θα διακρατήσει το αυξημένο ποσοστό στη Generali μέχρι τη γενική συνέλευση των μετόχων την επόμενη άνοιξη όπου οι μέτοχοι θα έχουν την τελευταία λέξη για την επιλογή του CEO.

    Την περασμένη εβδομάδα η επιτροπή διορισμών της Generali πρότεινε στο ΔΣ να υποβάλλει λίστα προτεινόμενων CEO, συμπεριλαμβανομένου του Donnet, προς ψήφιση από τους μετόχους το 2022. Θεσμικοί επενδυτές αποτελούν το 40% της μετοχικής βάσης της Generali.

    H πρόταση αυτή πέρασε με τέσσερεις ψήφους υπέρ και τρεις κατά.

    Ο Donnet θα παρουσιάσει το νέο επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου τον Δεκέμβριο και η παρατεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον του στο τιμόνι της Generali δεν είναι ότι καλύτερο, σύμφωνα με αναλυτές.

    Διαβάστε επίσης

    Generali: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστική – Ξεκινά 20ετή αποκλειστική συνεργασία με την Alpha Bank
    Νέο deal στον ασφαλιστικό κλάδο: Πρόταση εξαγοράς από την Generali για τη Societa Cattolica ύψους 1,2 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ