• Business

    Γιατί η Deutsche Bank είναι η πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο

    john cryan

    John Michael Cryan, διευθύνων σύμβουλος Deutsche Bank


    Σεισμό έρχεται να προκαλέσει στη Γερμανία η έρευνα του FDIC – ο αμερικανικός Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων – που καταδεικνύει πως η Deutsche Bank αποτελεί την πιο επικίνδυνη τράπεζα στον πλανήτη! Και αυτό συμβαίνει γιατί η τράπεζα παρουσιάζει δείκτη μόχλευσης της τάξεως του 2,68%, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο οργανισμός.

    Ο δείκτης μόχλευσης χρησιμοποιείται για να υπολογίσει την οικονομική βιωσιμότητα μιας τράπεζας και αποτυπώνει πόσα ίδια κεφάλαια διαθέτει σε σχέση με τα στοιχεία του ενεργητικού της, μεταξύ των οποίων και τα δάνεια.

    Οι ρυθμιστικές αρχές βλέπουν θετικά το δείκτη δανειακής επιβάρυνσης επειδή αποτυπώνει με απλό τρόπο πόσο ενεργή παραμένει μια τράπεζα σε σχέση με την χρηματιστηριακή της αξία, ενώ παράλληλα είναι ένας δείκτης που είναι δύσκολο να παραποιηθεί.

    Ο FDIC συμπεριλαμβάνει στους υπολογισμούς του και την ποσότητα των παραγώγων που έχουν οι τράπεζες στα βιβλία τους. Αν αυτά συγκεντρώνουν ένα υψηλό ποσοστό, τότε αυτό μαρτυράει ότι μια τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση και μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες ζημιές ή χρεοκοπίες.

    Κατά μέσο όρο, οι συστημικές τράπεζες παρουσίαζαν δείκτη μόχλευσης της τάξεως του 5,6% – δηλαδή, διπλάσιο και πλέον από αυτόν της Deutsche Bank. Η Wells Fargo είναι η πιο ισχυρή, με δείκτη μόχλευσης στο 8,01%.

    Όμως, σε γενικές γραμμές οι τράπεζες βαδίζουν στο μονοπάτι της επικινδυνότητας, όπως ισχυρίζεται ο Αντιπρόεδρος του FDIC, Thomas M. Hoenig, ο οποίος σημειώνει ότι “Παρότι το μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 2016, τα στοιχεία ενεργητικού αυξήθηκαν αναλογικά περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης και την αύξηση των παραγώγων τους”.

    Στην λίστα με τις πιο σημαντικές συστημικές τράπεζες παγκοσμίως (G-SIB), περιλαμβάνονται οι τράπεζες που σε περίπτωση χρεοκοπίας μπορεί να προκαλέσουν οικονομική κρίση και κατάρρευση της οικονομίας.

    Για να δείξει το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση του μεγαλύτερου πιστωτή της Ευρώπης, ο Hoenig ισχυρίζεται ότι η Deutsche Bank παρουσιάζει χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από ό,τι οι αμερικανικές τράπεζες λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση του 2008: “Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση του 2008, οι 10 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες παρουσίασαν σημαντικές απώλειες και χρειάστηκαν τεράστια βοήθεια από την κυβέρνηση”.

    Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει τα στοιχεία του FDIC, με την Deutsche Bank να επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα:

    FDIC1

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/enas-spanios-drakos-vazi-fotia-stin-agora-omologon/75848

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/efkeriaki-anodos-ton-trapezon-stin-evropi-o-tromos-gia-tis-italikes-trapezes-parameni/75878



    ΣΧΟΛΙΑ