• Business

    Γιάννης Τσερέπας (Lariplast) στο mononews: «Φτιάχνουμε το καλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη – Πλησιάζουμε τα 2 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες την ημέρα»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γιάννης Τσερέπας

    Γιάννης Τσερέπος, CEO Lariplast


    Στην τελική ευθεία για τη δημιουργία της πρώτης πλήρους αυτοματοποιημένης και καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής χειρουργικών μασκών σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται η Larisa Face Cover (LFC).

    Η βιομηχανία των Γιάννη Τσερέπα της Lariplast και Αχιλλέα Νταβέλη της Animus, η οποία ξεκίνησε να παράγει προστατευτικές μάσκες μιας χρήσης όταν ξέσπασε η πανδημία βάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη, συνεχίζοντας τις επενδύσεις για την αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητά της.

    Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας (state of the art) αναμένεται πολύ σύντομα να ενισχύσουν τη «δύναμη πυρός» και να αυτοματοποιήσουν πλήρως την παραγωγική διαδικασία ενώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έχει προγραμματισθεί η εγκατάσταση ειδικής γραμμής για την παραγωγή της απαραίτητης πρώτης ύλης, η οποία σήμερα εισάγεται από το εξωτερικό.

    Το φιλόδοξο project, το οποίο κόστισε συνολικά 11,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο και θα είναι μοναδικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοπορία… δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο πουθενά στην Ευρώπη», σημειώνει μιλώντας στο mononews.gr ο Γιάννης Τσερέπας.

    Με την παραπάνω επένδυση, η εταιρεία ανεβαίνει επίπεδο και έρχεται πιο κοντά στον στόχο που είχε θέσει για την παραγωγή 2 εκατομμυρίων χειρουργικών μασκών τύπου 2 και 2R την ημέρα από 1,5 εκατομμύριο σήμερα. Έναν στόχο που εκτιμάται πως θα «πιάσει» μέχρι τον Νοέμβριο.

    Ισχυρή ζήτηση στο εξωτερικό, εμπόδια στην Ελλάδα

    Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή που η ζήτηση για τα προϊόντα της θεσσαλικής εταιρείας στο εξωτερικό εξακολουθεί να αυξάνεται. Η υψηλή ποιότητα και οι διεθνείς πιστοποιήσεις που έχει λάβει αποτελούν «διαβατήριο» στις διεθνείς αγορές για τις «made in Greece» χειρουργικές μάσκες υψηλής προστασίας.

    Διαφορετική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν μια σειρά από δυσκολίες και ανέλπιστα εμπόδια. Σύμφωνα με τον κ. Τσερέπα, οι περισσότεροι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την τιμή και δεν εξετάζουν την ασφάλεια και την ποιότητα που προσφέρει το προϊόν.

    «Ακόμη και στα φαρμακεία», όπως λέει, «πρώτα έρχεται η τιμή και μετά όλα τα άλλα…». Για να συμπληρώσει πως ακόμη και τα νοσοκομεία προμηθεύονται κινέζικες μάσκες επειδή είναι φθηνότερες, παρ’ ότι δεν διαθέτουν πιστοποίηση. Στον αντίποδα, ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, το οποίο όπως υποστηρίζει ο έμπειρος επιχειρηματίας τηρεί πιο υπεύθυνη στάση και απαιτεί το προϊόν να διαθέτει πιστοποίηση προτού μπει στα ράφια του.

    Ένα ακόμη εμπόδιο για την ανάπτυξη των προϊόντων της Larisa Face Cover στην Ελλάδα είναι και ο σοβαρός ανταγωνισμός από τις πάνινες μάσκες, οι οποίες προωθούνται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Παρ’ ότι η συγκεκριμένη μάσκα, όπως λέει ο κ. Τσερέπας όχι μόνο δεν φέρει καμία πιστοποίηση αλλά δεν προσφέρει και αποτελεσματική προστασία. «Ο πολίτης στην Ελλάδα δεν γνωρίζει ποια μάσκα τον προστατεύει και ποια όχι. Δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει πιστοποιημένη και τι όχι. Και αφού δεν ξέρει γίνεται βορά…», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

    Σύγχυση και άγνοια για τις μάσκες

    Σύμφωνα με τον κ. Τσερέπα, λύση στο πρόβλημα και στη σύγχυση που υπάρχει γύρω από τις μάσκες, ένα τόσο ζωτικής σημασίας προϊόν για την προστασία από τον κορονοϊό θα έδινε η θέσπιση πλαισίου από την κυβέρνηση, το οποίο θα ορίζει τις προδιαγραφές και τις πιστοποιήσεις που χρειάζονται. Όπως ακριβώς συμβαίνει στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπου τα προϊόντα αυτά φέρουν σημάνσεις και έτσι το αγοραστικό γνωρίζει ποιο προσφέρει προστασία και ποιο όχι.

    «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσες μάσκες δεν φέρουν πιστοποίηση δεν περνάνε καν το Τελωνείο. Κατάσχονται και καταστρέφονται προτού διοχετευθούν στην αγορά… Άμεσα κατάσχονται και καταστρέφονται και όσες μάσκες εντοπισθούν στα ράφια των καταστημάτων και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου», σημειώνει.

    Η διοικητική ομάδα της Larisa Face Cover έχει ενημερώσει τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, για την αναγκαιότητας θέσπισης προδιαγραφών για τις προστατευτικές μάσκες που κυκλοφορούν στην αγορά, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα –μέχρι στιγμής τουλάχιστον -. Ο κ. Τσερέπας ελπίζει πως η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση θα αποφέρει καρπούς και κάποια στιγμή θα θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο, ώστε να μπει φρένο στις εισαγωγές κινέζικων μασκών αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

    Κλείνοντας δηλώνει πως θα συνεχίσουν από κοινού με τον Αχιλλέα Νταβέλη να παλεύουν για να πετύχει η επένδυση που υλοποίησαν κάτω από αντίξοες συνθήκες και εκτιμά πως πολύ σύντομα θα έχει σχηματίσει ακριβή εικόνα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του εγχειρήματος.

    Η Larisa Face Cover διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε 6.000 τ.μ και απασχολεί 95 άτομα προσωπικό. Έξι στις δέκα μάσκες που παράγει κατευθύνονται στο εξωτερικό και οι υπόλοιπες διατίθενται εντός συνόρων. Στην εταιρεία έχει επενδύσει και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, μέσα από την απόκτηση ποσοστού της τάξης του 5%.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ