ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χαράς ευαγγέλια για τους μετόχους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το…ισπανικό σάλπισμα ανόδου για το «κρυμμένο διαμάντι» των υποδομών , είχε άμεση- όσο και εντυπωσιακή- απήχηση στους επενδυτές, που αναζητούν νέες ιδέες και ελκυστικά επιχειρηματικά story.
Μέσα σε δύο και μόνο συνεδριάσεις (τη χθεσινή και την προχθεσινή) ο συναλλακτικός τζίρος ανήλθε σε 47,49 εκατ. ευρώ, καθώς 1,707 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτά τα δύο επί μέρους στοιχεία είναι κατά 2 και 1,85 φορές μεγαλύτερα, σε σύγκριση με τα συναλλακτικά δεδομένα των συνολικά 7 προηγούμενων συνεδριάσεων. Οι οποίες και έλαβαν χώρα από το ξεκίνημα της χρονιάς έως και τις 13 του μηνός.
Το κατά βάση «φρέσκο» χρήμα οδήγησε τη μετοχή 15,6% ψηλότερα με την αποτίμηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ενισχύεται κατά 412 εκατ. ευρώ. Γεγονός που σπάνια συναντάται σε μια εταιρεία του 25άρη δείκτη των μεγάλης κεφαλαιοποίησης εισηγμένων.
Πλέον, η χρηματιστηριακή αξία της «αυτοκράτειρας» των παραχωρήσεων βρίσκεται στα 3,049 δισ. ευρώ. Δικαιώνοντας με διθυραμβικό τρόπο τις επιλογές του διοικητικού και μετοχικού ηγέτη Γιώργου Περιστέρη, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου είναι το 31,33% του επιχειρηματικού ομίλου.
H D -Day για το θεματικό άλμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν αυτή της προχθεσινής Τετάρτης όταν και δημοσιοποιήθηκε το 90 σελίδων report της Ισπανικής Santander. Μέσα από το οποίο οι αναλυτές Jose Manule Arroyas και Mariano Miguel φρόντισαν να αναδείξουν την επιχειρηματική αξία συγκεκριμένων assets της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , συγκρινόμενα με αντίστοιχα projects παραχωρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την έναρξη της λειτουργίας της Εγνατίας οδού να αποτελεί το «κλειδί» της αναβάθμισης των αποτιμήσεων.
Αποδόσεις 3μηνου μεγαλύτερες από αυτές της Nvidia
Τις ενσωματωμένες ισχυρές προοπτικές του ελληνικού ομίλου της είχε διακρίνει και η αμερικανική Jefferis, όταν στις 10 του μηνός του περασμένου Οκτωβρίου, προχώρησε σε μια κίνηση- έκπληξη. Αφαιρώντας από το Long Only παγκόσμιο, επενδυτικό χαρτοφυλάκιο την πολυσυζητημένη Nvidia ( των 4,6 τρις δολαρίων) και βάζοντας στη θέση της τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Από την ημέρα εκείνη έως τώρα ( σε τρείς μήνες δηλαδή) η μετοχή της Nvidia έχει κερδίσει 2,9%, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι 28,3% πιο πάνω, κλείνοντας χθες στα 29,48 ευρώ.
Οι αναλυτές της Santander, στην πρώτη τους και μοναδική φορά που αξιολογούν ελληνική εισηγμένη, έκαναν τη μεγάλη διαφορά. Ποσοτικοποιώντας την πραγματική αξία του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων και εκτοξεύοντας την τιμή-στόχο με πρώτο σκαλοπάτι τα 49 ευρώ μέχρι τα τέλη του 2026. Δίνοντας παράλληλα και ανοδική προοπτική στα 62 ευρώ με το θετικό σενάριο, εν αντιθέσει με το αρνητικό που θεωρεί ως βάση τα 30 ευρώ.
Εκτιμάται ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα και άλλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως επίσης και ελληνικές χρηματιστηριακές θα προχωρήσουν επίσης σε αναβάθμιση των τιμών-στόχων. Προσθέτοντας στα δικά τους μοντέλα αξιολόγησης και την παράμετρο της Εγνατίας οδού.
Η συγκεκριμένη παραχώρηση με 35ετή ορίζοντα κόστισε 1,27 δις, έναντι των 3,27 δισ. που απαιτήθηκαν για την Αττική οδό η σύμβαση της οποίας έχει διάρκεια 25 ετών.
Στην μεν πρώτη περίπτωση, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα σωρευτικά μερίσματα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να φτάσουν στα 5,5 δισ.(εξαιρουμένων των σημαντικών επενδύσεων αναβάθμισης της Εγνατίας) ενώ από την Αττική οδό τα προσδοκόμενα μερίσματα υπολογίζονται σε 3,4 δισ. ευρώ εν συνόλω.
Το report της Santander δεν συμπεριέλαβε στην αποτίμηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την επίδραση που θα έχει ο ΒΟΑΚ. Του οποίου η επικείμενη έναρξη της σύμβασης παραχώρησης, αφορά σε ένα έργο 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η αποτίμηση που παρέχει για το IRC, δηλαδή το συγκρότημα καζίνο στο Ελληνικό, είναι χαμηλή, περιλαμβάνοντας μόνο το Equity του έργου. Επίσης η Santander δίνει αποτίμηση για τον τομέα της κατασκευής στο πάνω εύρος, σε συνέχεια των υψηλών περιθωρίων κέρδους της κατασκευαστικής δραστηριότητας του επιχειρηματικού ομίλου.
Η…πλεονάζουσα αξία και το έχουν κερδίσει οι μέτοχοι
Πρόκειται για παραμέτρους που εκ των πραγμάτων πιστοποιούν την… πλεονάζουσα επιχειρηματική αξία που διαθέτει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αλλά όπως είχε πει ο Κομφούκιος «όταν έρθει η ευημερία, μην την χρησιμοποιήσεις όλη».
Αναμφίβολα οι μέτοχοι της εταιρείας του Γιώργου Περιστέρη βρίσκονται σε έναν ενάρετο κύκλο αδιάκοπης παραγωγής υπεραξιών. Στα πέντε χρόνια ανόδου του χρηματιστηρίου, δηλαδή από την εκκίνηση του 2021 μέχρι τώρα, η αποτίμηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει μεγαλώσει κατά 3,7 φορές. Έχοντας ξεκινήσει από τα 815 εκατ. ευρώ και αναπτυσσόμενη διαρκώς και στο αμιγώς επιχειρηματικό πεδίο.
Στην ανατολή του 2021 η μετοχή ήταν στα 7,88 ευρώ και τα τέλη εκείνης της χρονιάς έφτασε στα 9,51 ευρώ. Στα τέλη του 2022 ανέβηκε στα 10,9 ευρώ, το 2023 πήγε στα 13,36, το 2024 στα 18,48, ενώ πέρσι έκλεισε στα 25,42 ευρώ. Για να βρεθεί χθες στα 29,48 ευρώ, δηλαδή 274,1% ψηλότερα μέσα σε πέντε χρόνια, όταν στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 177,8%. Λαμβάνοντας υπόψη και τις χρηματικές διανομές ( επιστροφές κεφαλαίου και μέρισμα 0,97 ευρώ ανά μετοχή) η σωρευτική απόδοση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε 286,4%. Δηλαδή σαν να έχει διαθέσει κάποιος αρχικό κεφάλαιο, που του αποδίδει σταθερά 57,3% ετησίως…
Σε ότι αφορά την αγοραία αξία της μετοχικής συμμετοχής του Γιώργου Περιστέρη, αυτή διαμορφώνεται τώρα σε 955 εκατ. ευρώ. Σε απόσταση αναπνοής από το να καταστεί billionaire.
Διαβάστε επίσης
Santander για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η αξία είναι στα €49 ή 90% υψηλότερα από το ταμπλό του ΧΑ
Μάνος Μουστάκας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Ο κρίσιμος ρόλος των υποδομών στη στρατιωτική κινητικότητα