• Business

    Καράλης: Από το εξωτερικό 1 στα 2 ευρώ που μπαίνουν στα ταμεία της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας

    • Άννα Διανά
    O Αντιπρόεδρος της εταιρείας Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου Καράλης ΑΕ, Σπύρος Καράλης

    O Αντιπρόεδρος της εταιρείας Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου Καράλης ΑΕ, Σπύρος Καράλης


    Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 11 εκατ. ευρώ προχώρησε η Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου Καράλης ΑΕ.

    Σημαντικό μέρος του κεφαλαίου θα κατευθυνθεί σε νέες επενδύσεις την ώρα που ήδη εξελίσσεται επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ.

    Παράγει 10 εκατ. κιλά τυριά

    Η Καράλης, η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής και εξαγωγής Κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης), με έδρα στην Άρτα, παράγει σε ετήσια βάση περί τα 10 εκατ. κιλά μαλακών και σκληρών τυριών.

    Το 50% της παραγωγής κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού και το 50% στην εγχώρια αγορά όπου διατηρεί αποκλειστική συνεργασία με τη Σκλαβενίτης.

    «Επενδύουμε προκειμένου να αυξήσουμε την παραγωγική μας δυναμικότητα με νέες γραμμές παραγωγής που μας δίνουν τη δυνατότητα και νέων συσκευασιών» επισημαίνει στο mononews, o αντιπρόεδρος της εταιρείας, Σπύρος Καράλης, δεύτερης γενιάς τυροκόμος.

    Η γαλακτοβιομηχανία Ηπείρου μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταφέρει να αποτελεί έναν ισχυρό παίκτη στην εγχώρια αγορά των τυροκομικών προϊόντων και να καταστεί ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παραδοσιακής κεφαλογραβιέρας.

    Οι επενδύσεις θα μεγαλώσουν την εταιρεία, ενώ η διοίκησή της είναι ανοιχτή και σε εξαγορές μικρότερων τυροκομικών μονάδων. Όπως λέει, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, προέχει η ανάπτυξη της Καράλης ακόμη περισσότερο.

    Τυριά αξίας 50 εκατ. ευρώ

    Πέρυσι, σε μια δύσκολη χρονιά, οι πωλήσεις της άγγιξαν τα 50 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 27%. Η κερδοφορία συμπιέστηκε λόγω των πρωτοφανών αυξήσεων στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος και του ενεργειακού κόστους.

    «Δεν πέρασαν όλες οι αυξήσεις στον καταναλωτή, καθώς απορροφήσαμε μέρος του κόστους. Θυσιάσαμε μέρος της κερδοφορίας μας για να κρατήσουμε τους καταναλωτές» τονίζει.

    Το κόστος πωληθέντων πέρυσι ανήλθε σε 44,5 εκατ. ευρώ από 33,8 εκατ. ευρώ το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 31,8%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεικτού κέρδους από 5,2 εκατ ευρώ σε 5,1 εκατ. ευρώ το 2022 ή 2,13%.

    Το μεικτό κέρδος ως ποσοστό επί του κόστους πωληθέντων μειώθηκε ελαφρά στο 11,6% από  15,6% στη χρήση του 2021.

    Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 8,6% και διαμορφώθηκαν 4 εκατ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

    Μικρή κάμψη στα σκληρά τυριά φέτος

    Στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι πωλήσεις κινούνται ικανοποιητικά με τη φέτα να κρατά ψηλά τις πωλήσεις και με μια μικρή κάμψη στα σκληρά τυριά. «Μέχρι τώρα είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία της εταιρείας» αναφέρει ο κ. Καράλης, αλλά ο πληθωρισμός και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών που βαίνει μειούμενο αποτελούν πρόβλημα.

    Άλλωστε αυτό αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις όπου η διοίκηση σημειώνει ότι ο κύριος φόβος στη σημερινή συγκυρία σχετίζεται με την «πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη σφιχτή πολιτική των τραπεζών αλλά και με το επιδεινούμενο περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις κυρίως λόγω των κρατικών παρεμβάσεων».

    Η αποκλειστική συνεργασία με την Σκλαβενίτης και οι διεθνείς αγορές

    Η Καράλης εκτός από την αποκλειστική συνεργασία που έχει με τη Σκλαβενίτης, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επεκταθεί σε όλη την ελληνική αγορά η οποία στο παρελθόν για την εταιρεία δεν παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον. Πάντως η διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού είναι πολύ μεγάλη, καθώς ένα στα δύο ευρώ που μπαίνουν στα ταμεία της προέρχεται από τις διεθνείς αγορές.

    Όπως λέει ο κ. Καράλης τα προϊόντα της κατευθύνονται σε δύσκολες αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Αυστραλία. Οι ανατιμήσεις δεν ανέκοψαν την πορεία των πωλήσεων στο εξωτερικό, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας η κρίση απέδειξε ότι η φέτα έχει κατακτήσει θέση στις διεθνείς αγορές όχι λόγω τιμής αλλά λόγω της αξίας που έχει ως ΠΟΠ.

    Δίκαιες για τους κτηνοτρόφους οι αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος

    Οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος διπλασιάστηκαν. Και ορθώς έγινε αυτό. Ήταν δίκαιο για τους παραγωγούς γάλακτος, με τις ζωοτροφές και το ενεργειακό κόστος στα ύψη, σημειώνει ο κ. Καράλης. «Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ο κτηνοτρόφος στο επάγγελμα» συμπληρώνει.

    Για τις ανάγκες προμήθειας του γάλακτος η Καράλης συνεργάζεται με πλήθος παραγωγών της περιοχής της Ηπείρου και της Αμφιλοχίας, έχοντας αναπτύξει μαζί τους μακροχρόνια συνεργασία.

    Πρόγραμμα επανεπένδυσης μερισμάτων

    Η διοίκηση της εταιρείας προτείνει τη διανομή κερδών στη χρήση 2023 συνολικού ύψους 18,6 εκατομμυρίων ευρώ, ταυτόχρονα όμως αποφασίζει την εφαρμογή ενός τριετούς προγράμματος επανεπένδυσης των μερισμάτων με σκοπό την ενίσχυση της εταιρίας ώστε να είναι σε θέση και με τη χρήση των αναπτυξιακών νόμων που ισχύουν να κάνει νέες επενδύσεις σε εξοπλισμό για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

    Σημειώνεται ότι πέρυσι η εταιρεία εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Καινοτομία και Πράσινη μετάβαση στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης. Το πράσινο φως δόθηκε λίγους μήνες πριν και η επιδότηση του προγράμματος ανέρχεται σε 55% της συνολικής δαπάνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσουνάμι ανατιμήσεων φέρνουν οι πλημμύρες της Θεσσαλίας

    Όμιλος Sarantis: Επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ και βελτιωμένο guidance για το 2023

    Τα ψέματα και οι αλήθειες για τη Θεσσαλία – Σπριντ για την ανάταξη της επιχειρηματικότητας



    ΣΧΟΛΙΑ