• Business

    Γ. Στεργιούλης: Στροφή των ΕΛΠΕ στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας


    Όπως όλα δείχνουν τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με μελέτες, θα υπάρξουν αποσύρσεις αυτοκινήτων ετησίως, της τάξης του 1 δισ. οχημάτων. Προβλέψεις που αν επιβεβαιωθούν θα αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό την αγορά των καυσίμων. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ένας όμιλος, ο οποίος βασίζεται στον τομέα της διύλισης θα στραφεί και σε άλλες εναλλακτικές μορφές παροχής ενέργειας, που θα διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

    Προς αυτή την κατεύθυσνης κινούνται και τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως δήλωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Γρηγόρης Στεργιούλης. Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουν τη στρατηγική τους για το μέλλον και εξετάζουν μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις όπως η πιο δυναμική είσοδος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η τεχνολογία υδρογόνου και το φυσικό αέριο. Αυτή η στρατηγική καλείται να δώσει απάντηση στο ερώτημα ποιος θα είναι ο ενεργειακός καταναλωτής του αύριο και ποιο θα είναι το προφίλ του, ούτως ώστε με τη σειρά του ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων να δώσει τις δικές του λύσεις όπως πρατήρια για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα υδρογόνου.

    Στάθης Τσοτσορός. Ετών 65 Πρόεδρος ΕΛΠΕ
    Στάθης Τσοτσορός. Ετών 65 Πρόεδρος ΕΛΠΕ

    Για να επιβιώσουμε πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο παροχής ενέργειας και να ανασχεδιάσουμε τα ενεργειακά μας προϊόντα. Οφείλουμε να να προετοιμαστούμε για το μέλλον ανέφερε ο κ. Στεργιούλης, ο οποίος δεν απέκλεισε εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων να δώσει το παρών στις εν εξελίξει διαδικασίες για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, ακόμη και με συμμετοχή σε κοινοπρακτικά σχήματα ηλεκτροπαραγωγής με τη ΔΕΗ με μονάδες λιγνίτη και υδροηλεκτρικά.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Στεργιούλης την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο Μιλάνο όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της ιταλικής Edison, συνεταίρου των Ελληνικών Πετρελαίων στην ηλεκτροπαραγωγή. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι “η αγορά σηκώνει συμμετοχικά σχήματα”.

    Χρονιά ρεκόρ

    Όπως τόνισε ο κ. Στεργιούλης το 2015 αναμένεται να κλείσει με τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου σε επίπεδα ρεκόρ, ως προς τα συγκρίσιμα EBITDA. Τα ΕΛΠΕ,  έχοντας ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά τους και αναμένοντας στις αρχές του 2016 να εισρεύσουν στα ταμεία και τα έσοδα από την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar, θα αντιμετωπίσουν τον ευχάριστο πονοκέφαλο του πως θα διαθέσουν τα κεφάλαια αυτά. Θα δούμε καταρχάς τις συνθήκες στην αγορά κεφαλαίων και εάν μας συμφέρει η αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει την άνοιξη. Επίσης θα εξετάσουμε και άλλες κινήσεις, ανέφερε ο κ. Στεργιούλης χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα για τα πιθανά πεδία νέων επενδύσεων του ομίλου.

    Εκεί που η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω της πτώσης των τιμών είναι στην έρευνα και παραγωγή, όπου όλα τα σενάρια για τις έρευνες του ομίλου έχουν γίνει με την τιμή του πετρελαίου στα 60-65 δολάρια το βαρέλι. Συνεχίζουμε κανονικά, ανέφερε ο κ. Στεργιούλης, ο οποίος αποκάλυψε επίσης, ότι τα ΕΛΠΕ δεν έχουν δώσει προκαταβολή στην εταιρεία Dolphin, η οποία είχε αναλάβει να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό και προχθές έκανε αίτημα για χρεωκοπία στις νορβηγικές αρχές. Εξετάζουμε με τους νομικούς μας το θέμα, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

    Ιράν

    Με το νέο μοντέλο λειτουργίας του ομίλου, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της προμήθειας όπου καταβάλλονται προσπάθειες για βελτιστοποίηση του μείγματος και βελτίωσης των περιθωρίων. Στο πλαίσιο αυτό τα ΕΛΠΕ εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές μεταξύ των οποίων και η αγορά του Ιράν, όπου και βρέθηκε πρόσφατα ο κ. Στεργιούλης. Πάντως η εκτίμηση που επικρατεί στους κύκλους της διοίκησης είναι ότι η αγορά του Ιράν είναι μάλλον υπερτιμημένη και ότι η αγορά έχει ποντάρει υπερβολικές προσδοκίες. Σε κάθε περίπτωση για το θέμα της εκκρεμούς οφειλής των ΕΛΠΕ προς την Τεχεράνη, η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας θεωρεί ότι θα βρεθεί λύση από τη μεικτή επιτροπή που έχει συσταθεί ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κύκλοι των ΕΛΠΕ υπάρχουν αρκετά αμφισβητούμενα σημεία στα ποσά που έχουν διαρρεύσει από την πλευρά του Ιράν. Σε κάθε περίπτωση τα ΕΛΠΕ έχουν ένα πλάνο σταδιακής αποπληρωμής και εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία.

    Τώρα ως προς τα σενάρια περί ιρανικού ενδιαφέροντος για εξαγορές στην Ελλάδα, η εικόνα που υπάρχει είναι ότι γενικά η Τεχεράνη καθώς υπάρχουν από πολλές πλευρές οφειλές από την εποχή του εμπάργκο, δε θέλει τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν στο Ιράν αλλά να μείνουν εκτός, με τη μορφή επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν μια σειρά από σκέψεις και προκαταρκτικές ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι, χωρίς όμως να συνιστούν επ’ ουδενί πραγματικά σχέδια ή επίσημες προτάσεις.

    Προσφυγικό

    Αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει στη Χίο οι πρώτοι οικίσκοι από τους συνολικά 75 που θα παρασχεθούν από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων και θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα. Το σύνολο των οικίσκων που είχαν χρησιμοποιηθεί στο εργοτάξιο της Ελευσίνας και μετασκευάστηκαν ώστε να είναι πλήρως λειτουργικοί χώροι εγκατάστασης, θα μπορεί να φιλοξενήσει 1.112 ανθρώπους. Οι οικίσκοι θα εγκατασταθούν σε μια περιοχή όπου παλαιότερα λειτουργούσε εργοστάσιο που έχει κλείσει ενώ το χωριό που θα δημιουργηθεί θα ονομαστεί HELPe Village. Εκεί με την ευθύνη των αστυνομικών αρχών αναμένεται να δημιουργηθεί και ένα από τα περίφημα “Hot Spot” για την ταυτοποίηση των προσφύγων.



    ΣΧΟΛΙΑ