• Business

    Γρ. Στεργιούλης (Enterprise Greece): «Έρχονται επενδύσεις 2,2 δισ. κυρίως σε τουρισμό και ενέργεια μέσα στο 2019»

    ΕΛΠΕ Στεργιούλης

    Εκτελεστικός Πρόεδρος Enterprise Greece Γρηγόρης Στεργιούλης


    «Συνέπεια και συνέχεια». Αυτές είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Enterprise Greece οι δυο λέξεις κλειδιά για την προσέλκυση των διεθνών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε ο κ. Γρηγόρης Στεργιούλης κινείται η χώρα, προκειμένου να πείσει τους διεθνείς επενδυτές να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα ενώ υπογράμμισε πως η δραστική μείωση της φορολογίας δεν αρκεί από μόνη της για να λύσει το πρόβλημα.

    Ο κ. Στεργιούλης υποστήριξε πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, στη δημιουργία των οδικών υποδομών αλλά και στην αναβάθμιση του λιμένα στον Πειραιά που έχει συμβάλει στην μετατροπή της Ελλάδας σε νότια πύλη για την εισαγωγή προϊόντων στην Ευρώπη.

    Αποκάλυψε μάλιστα πως φέτος από τον Οργανισμό Enterprise Greece αναμένεται να εγκριθούν επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ με τη διαδικασία του fast track και αφορούν δέκα έργα, τα οποία θα δημιουργήσουν 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Ένα μέρος των έργων εκτιμάται πως θα εγκριθούν από την αρμόδια επιτροπή πριν το Πάσχα έτσι ώστε να αρχίσει να τρέχει ο χρόνος υλοποίησης των έργων.

    Οι επενδύσεις εστιάζονται στους τομείς του τουριστικού κλάδου της ενέργειας αλλά και άλλους τομείς της οικονομίας. Μια από αυτές ωστόσο, προκάλεσε αίσθηση και αφορούσε την ανέγερση 100 κατοικιών στη Μύκονο με τη μέθοδο Leasing. Το στοιχείο που εντυπωσίασε ήταν ότι επενδυτής πλήρωσε 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για να αποκτήσει την έκταση για 99 χρόνια!

    Ο τουριστικός τομέας, συνέχισε ο κ. Στεργιούλης συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα, με αρκετούς επενδυτές να ενδιαφέρονται για την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων 6 και 7 αστέρων. Σημείωσε ωστόσο πως οι ξένοι δεν επιθυμούν να ξεκινήσουν την ανέγερση ενός ξενοδοχείου από το μηδέν αλλά να βρουν κάποιο έτοιμο και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε ανακατασκευή καθώς θέλουν να αποφύγουν την γραφειοκρατία που συνδέεται με την έκδοση αδειών.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Enterprise Greece, μεγάλες πολυεθνικές έρχονται στην χώρα μας και δημιουργούν κέντρα έρευνας, όπως το Facebook αλλά και κέντρα εξυπηρέτησης, εγκαταλείποντας σταδιακά την Ινδία και το Πακιστάν που κυριαρχούν στον τομέα αυτό.

    Από την άλλη πλευρά, υποστήριξε πως υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά, και πως χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να ενισχυθεί η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός. Ενδεικτικά έκανε λόγο για την ανάγκη ανάπτυξης ενός ακόμη εμπορευματικού κέντρου αλλά και ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα.

    Στο κομμάτι που αφορά το Enterprise Greece και σχετίζεται με την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Στεργιούλης είπε ότι δρομολογούνται μικρές τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τα έργα Fast Track, τονίζοντας πως με νομοθετική παρέμβαση θα θεσμοθετηθεί η διαδικασία του «πέναλτι» για όσες επενδύσεις δεν υλοποιούνται μέσα στα όρια του χρονοδιαγράμματος.

    Επίσης, σημείωσε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών, σ’ ένα χρόνο θα λειτουργήσει στον οργανισμό ηλεκτρονική πύλη πληροφόρησης από τις πρεσβείες «Agora», στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογραφεί με το υπουργείο Εξωτερικών και ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, ενώ ετοιμάζεται και ένα υπόδειγμα για τα αιτήματα που θέλουν οι επιχειρήσεις από τις πρεσβείες. «Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των επιχειρήσεων…σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει αρχείο ξενοδοχείων…το help desk ήδη έχει ξεκινήσει και ξεπέρασαν τα 1000 αιτήματα στο τηλεφωνικό κέντρο».

    Όσον αφορά στις εξαγωγές, το δεύτερο κομμάτι που ασχολείται ο Οργανισμός σημείωσε πως δεν είναι ευχαριστημένοι με το νέο ρεκόρ εξωστρέφειας που κατεγράφη πέρυσι καθώς υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τα ελληνικά προϊόντα, πέραν των τροφίμων στο εξωτερικό.

    Ανέφερε επίσης πως πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των εξαγωγέων, ώστε να ανταγωνιστούμε με ίσους όρους τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, που είναι οι βασικοί ανταγωνιστές μας ενώ επεσήμανε πως πρέπει να εστιάσουμε στην Ευρώπη, η οποία είναι αυτή που απορροφά τον κύριο όγκο των εξαγωγών μας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Enterprise Greece: Σημαντικές επαφές με διεθνείς επενδυτές για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στεργιούλης: Περισσότερα από 20 ώριμα αιτήματα επενδυτών διαχειρίζεται η Enterprise Greece

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Ικτίνος: Με έκπτωση 1 εκατ. ευρώ η εξαγορά από την Dolphin Capital του 79% της Latirus Enterprises



    ΣΧΟΛΙΑ