• Business

    Γ. Πατούλης: Επαρκής ο αριθμός των 800 γιατρών για τα ξενοδοχεία – Γ. Σαρόγλου: Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα για πάντα


    Αισιόδοξος ότι θα καταφέρει η Ελλάδα να παραμείνει στη λίστα με τους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς και μετά την πάροδο του καλοκαιριού, εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε ο ΙΣΑ, σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

    Ο κος Πατούλης τόνισε ότι με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και τη συνεργασία των επιστημόνων και όλων όσων εμπλέκονται σε αυτήν την προσπάθεια θα εξασφαλιστεί η παροχή μιας ασφαλούς φιλοξενίας των επισκεπτών στη χώρα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη, μέσω του τουρισμού.

    «Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε στο τέλος του χρόνου, όταν θα τρέχουν οι διαδικασίες για το καλοκαίρι του ’21, να είμαστε μια χώρα ασφαλής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια σοβαρή επανεκκίνηση ανάπτυξης μέσα από τον τουρισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

    Επαρκής ο αριθμός των γιατρών

    Ο κος Πατούλης χαρακτήρισε «επαρκή» τον αριθμό των γιατρών που έχουν δηλώσει συμμετοχή για την κάλυψη των ξενοδοχειακών μονάδων όλης της χώρας, αν και πολλές από αυτές βρίσκονται ακόμα στην αναζήτηση γιατρών, μόλις μία εβδομάδα πριν την έλευση των τουριστών.

    Ιατρικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η χαμηλή διαθεσιμότητα οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο εργασιακό καθεστώς καθώς και σε άλλα θέματα, όπως οι απαιτητικές υποχρεώσεις και η αστική ευθύνη.

    Αναφερόμενος κυρίως στις περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, όπου οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες αλλά υπάρχουν και σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικούς, ο πρόεδρος του ΙΣΑ σημείωσε ότι εάν οι γιατροί δεν επαρκούν ή δεν υπάρχουν, θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι υφιστάμενοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.

    «Ο αριθμός των 800 γιατρών δεν είναι μικρός. Ακόμη τώρα διαμορφώνεται η εικόνα για το ποια ξενοδοχεία θα μπορέσουν τελικά να ανοίξουν, ποια θα καταφέρουν να διαμορφώσουν τους τρόπους και τους χώρους όπου θα μπορούν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια τους τουρίστες. Ο εθελοντισμός είναι υπαρκτός στο ιατρικό σώμα, όμως δεν μπορεί να είναι και αυτός συνεχής. Σ΄ αυτήν την κρίσιμη περίοδο ο γιατρός θα δώσει το παρόν, προφανώς όμως θα πρέπει να αξιολογήσουμε και τη δική του προσφορά.

    Σε περιοχές κυρίως της νησιωτικής Ελλάδος, όπου μπορεί να είναι λίγοι οι γιατροί ή να μην υπάρχουν καθόλου θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τον εθνικό φορέα- όπως κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία- μέσα από μία εκπαίδευση, τουλάχιστον για ειδικότητες οι οποίες δεν είναι συναφείς αλλά είναι οι μοναδικές που υπάρχουν στις συγκεκριμένες περιοχές», τόνισε ο κος Πατούλης.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, σε καταλύματα άνω των 50 δωματίων επιβάλλεται να υπάρχει συνεργασία και παρακολούθηση από γιατρό. Η ΚΥΑ δεν διευκρινίζει τις ειδικότητες που μπορούν να συμμετάσχουν, ωστόσο σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), αυτές περιλαμβάνουν τους παθολόγους, τους γενικούς ιατρούς, τους πνευμονολόγους – φυματιολόγους, τους Ω.Ρ.Λ., τους καρδιολόγους, τους παιδίατρους και τους αναισθησιολόγους.

    Αδιευκρίνιστο παραμένει και το πλαίσιο για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν την ανάγκη για συνεργασία με γιατρό και σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Ένα «φλέγον» ερώτημα που παραμένει επίσης αναπάντητο, είναι το ποιος θα επιβαρύνεται το κόστος της αμοιβής του.

    Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της προς τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα έχει ζητήσει η αμοιβή των γιατρών να καλύπτεται από το υπουργείο Τουρισμού.

    Ο ΠΙΣ από την πλευρά του, έχει ζητήσει κεντρική συλλογική σύμβαση με το υπουργείο Τουρισμού και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που θα καθορίζει και την αμοιβή, η οποία θα προβλέπει πάγια αντιμισθία ανάλογα με τον αριθμό των κλινών του καταλύματος ή κατά πράξη και περίπτωση από τον ασθενή και την ασφαλιστική του εταιρεία.

    Στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Τουρισμού με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί από κοινού μια πρότυπη σύμβαση για να στηριχθεί η έναρξη της συνεργασίας των καταλυμάτων με τους γιατρούς, τόσο σε περιφερειακό όσο και τοπικό επίπεδο.

    Πάντως, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Παθολογίας, Γεώργιο Σαρόγλου, ο οποίος συμμετείχε στη δημιουργία των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι διευκρινίσεις που απαιτούνται σχετικά με την εφαρμογή τους αναμένεται να δοθούν μέχρι την 1η Ιουλίου.

    Νέα πραγματικότητα

    Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία στον τομέα του τουρισμού αλλά και στην καθημερινότητά μας ήρθαν για να μείνουν τουλάχιστον για τα δύο επόμενα έτη και ίσως για πάντα, σύμφωνα με τον κο Σαρόγοου

    «Πρέπει να ξέρουμε ότι τίποτα δεν είναι όπως πριν. Ούτε πρόκειται να γίνει όπως πριν. Αυτά τα πρωτόκολλα τα οποία ετοιμάστηκαν τώρα και θα υλοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι θα είναι ένα τεστ. Γιατί και του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε ακριβώς τα ίδια προβλήματα, ακριβώς τα ίδια πρωτόκολλα», τόνισε ο καθηγητής.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η ΕΕ θέτουν σιγά σιγά τους νέους κανόνες που επιβάλλουν οι σύγχρονοι υγειονομικοί κίνδυνοι και στους οποίους όλοι μας πρέπει να προσαρμοστούμε.

    «Θα ισχύσουν τουλάχιστον για το ‘20 και το ‘21 και μάλλον για πάντα. Τα πράγματα αλλάζουν, όλοι αλλάζουμε και πρέπει να επενδύουμε σε υποδομές που θα μας χρειαστούν για το επόμενο διάστημα. Στόχος μας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, ώστε η φετινή χρονιά να είναι η καλή διαφήμιση για την επόμενη», διευκρίνισε.

    Ο κος Σαρόγλου εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και θεραπευτική αντιμετώπιση για την Covid. Εντούτοις, τόνισε ότι οι κανόνες δημόσιας υγείας  θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς ακόμη και αν αντιμετωπιστεί αυτή η πανδημία ο κίνδυνος για μια νέα υγειονομική απειλή παραμένει.

    «Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κάτι άλλο καινούριο μπορεί να έρθει, ότι η συμπεριφορά μας θα πρέπει να είναι διαφορετική. Ζητήματα που επεσήμαναν οι ειδικοί δημόσιας υγείας αλλά δεν ακολουθούνταν στην καθ’ ημέρα πράξη, βρέθηκαν όλα στην επιφάνεια με την πανδημία», επεσήμανε ο καθηγητής.



    ΣΧΟΛΙΑ