• Business

    Γ. Οικονόμου: Παίρνει μπρος το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ocean Rig, μετά το ΟΚ του 75% των πιστωτών

    Γιώργος Οικονόμου ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips


    Ευχάριστα νέα μετά από καιρό για την εταιρεία γεωτρήσεων Ocean Rig, της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την υποστήριξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των πιστωτών της για τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους της, καθώς και των χρεών των θυγατρικών της Drillships Financing Holding Inc. και Drillships Ocean Ventures Inc.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ocean Rig, ποσοστό άνω του 75% των πιστωτών της και των πιστωτών των δύο εκ των τριών θυγατρικών της έχει υπογράψει ή συναινέσει στη συμφωνία στήριξης της αναδιάρθρωσης της 23ης Μαρτίου, και επομένως έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν και να ψηφίσουν υπέρ της αναδιάρθρωσης.

    Η αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί μέσω τεσσάρων διαφορετικών σχεδίων, ένα για καθεμιά από τις εταιρείες του ομίλου (η μητρική και οι τρεις κεντρικές θυγατρικές), με βάση την πτωχευτική νομοθεσία των νήσων Κέιμαν, σύμφωνα με την οποία μία εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση αν το σχέδιό της έχει την υποστήριξη του 75% των πιστωτών της.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ocean Rig μετέφερε το Φεβρουάριο του 2017 τη φορολογική της έδρα από την Κύπρο στις Νήσους Κέιμαν, σε μια προσπάθεια της διοίκησης να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον και την πιο “φιλική” πτωχευτική νομοθεσία.

    Σημειώνεται ακόμα ότι όταν η Ocean Rig μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη του 72% των πιστωτών της, όμως στο μεταξύ κατάφερε να πείσει και άλλους να βάλουν “πλάτη” ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου, για το οποίο, όπως έγραψε το mononews.gr, οι αναλυτές εξέφρασαν την άποψη πως μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία να βγει ισχυρότερη από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, εάν αυτή ολοκληρωθεί επιτυχώς.

    Σύμφωνα με τα πλάνα της εταιρείας, ποσό ύψους 3,69 δισ. δολαρίων από το συνολικό χρέος της Ocean Rig πρόκειται να ανταλλαχθεί με νέες κοινές μετοχές της, 288 εκατ. δολάρια μετρητά, καθώς και ένα ποσό ύψους 450 εκατ. δολαρίων εξασφαλισμένου χρέους.

    Εν τω μεταξύ, το κλίμα ανάμεσα στον Γιώργο Οικονόμου και τους μετόχους της Ocean Rig όπως όλα δείχνουν είναι πολεμικό, καθώς η Highland Capital Management, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, απειλεί να κινηθεί δικαστικά εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι έκανε χρήση ενός δικτύου εταιρειών δικών του συμφερόντων προκειμένου να αρπάξει χρήματα από την Ocean Rig για να πλουτίσει ο ίδιος.

    Επιπλέον, μια ομάδα πιστωτών της Ocean Rig, που είναι κάτοχοι συνολικά του 25% του χρέους της, έχουν υποβάλει ένσταση εναντίον των διαδικασιών υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 15 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη, με την αιτιολογία ότι έχουν αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση, ενώ θεωρούν ότι ο μοναδικός λόγος που η Ocean Rig μετέφερε την φορολογική έδρα της στις Νήσους Κέιμαν ήταν να υποβάλει αίτηση για πτώχευση εκεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Συνάντηση Κουρουμπλή-Μέρκελ στο Αμβούργο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Clarksons: Γιατί μειώθηκαν τα bonuses των γιγάντων της ναυλομεσιτείας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες



    ΣΧΟΛΙΑ