Η ιστορία και η κληρονομιά της ελληνικής βιομηχανίας παίρνουν θέσεις στις λίστες των πλειστηριασμών, καθώς πλήθος ιστορικών επιχειρήσεων οδηγούνται στο ηλεκτρονικό σφυρί για ακόμη μια φορά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το συγκρότημα της «Καπνικής Μιχαηλίδης» στο Κιλκίς, οι εγκαταστάσεις της Φροζίτα στη Σκύδρα και της Έδραση Χ. Ψαλλίδας στο Κορωπί αλλά και τα Κλωστήρια Πλεκτήρια Σίνδου στον Ωραιόκαστρο, ακίνητα για τα οποία το ηλεκτρονικό σφυρί έχει ήδη προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Καπνική Μιχαηλίδης

1

Η ελληνική βιομηχανία καπνού «Καπνική Α. Μιχαηλίδης», ένα από τα πιο εμβληματικά ονόματα της ελληνικής μεταποιητικής και εξαγωγικής ιστορίας, επιστρέφει στη δημοσιότητα με τον πιο δραματικό τρόπο: μέσω του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού του βιομηχανικού της συγκροτήματος στο Κιλκίς, το οποίο έχει βρεθεί ξανά στο στόχαστρο του σφυριού. Ο νέος πλειστηριασμός προγραμματίζεται για τις 24 Σεπτεμβρίου 2025, με τιμή εκκίνησης 5.080.000 ευρώ και επισπεύδουσα την Deutsche Bank.

Το συγκρότημα είχε εμφανιστεί ήδη δύο φορές φέτος στις λίστες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στις 28 Φεβρουαρίου και 26 Ιουνίου 2024, χωρίς αποτέλεσμα. Η νέα τιμή πρώτης προσφοράς αντικατοπτρίζει την προσπάθεια να βρεθεί επιτέλους αγοραστής για το ακίνητο, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο αξιόλογο τμήμα της περιουσίας της εταιρείας.

Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1886 στη Δράμα, όταν οι ιδρυτές της δημιούργησαν μια μικρή, αλλά φιλόδοξη επιχείρηση επεξεργασίας καπνού. Σύντομα, η επιχείρηση επεκτάθηκε και κατέστη η σημαντικότερη ελληνική εξαγωγική βιομηχανία στον χώρο της καπνοβιομηχανίας, με διεθνή παρουσία σε πάνω από οκτώ χώρες, όπως η Ιταλία, η Αλγερία και η Ρουμανία. Εκεί δημιούργησε θυγατρικές εταιρείες και εργοστάσια, με ετήσιους τζίρους που ξεπερνούσαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας μάλιστα τα 168,5 εκατ. ευρώ το 2012, με καθαρά κέρδη 12 εκατ. ευρώ.

Η «Καπνική Μιχαηλίδης» υπήρξε πρωτοπόρος στον ελληνικό χώρο, εισάγοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καλλιέργεια καπνών αμερικανικού τύπου και κατακτώντας θέση στον διεθνή χάρτη του κλάδου.

Το 2016 σημειώθηκε η αρχή της μεγάλης οικονομικής κατάρρευσης της εταιρείας. Τράπεζες που δάνειζαν την εταιρεία την κατηγόρησαν ότι είχε δώσει ανακριβή στοιχεία για τα αποθέματα καπνού της. Ο έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας στις αποθήκες της θυγατρικής ΠΑΕΓΑΕ αποκάλυψε σημαντικές ελλείψεις, οι οποίες συνοδευόταν από αποθηκευτικούς τίτλους που είχαν εκδοθεί από την Καπνική.

Ακολούθησαν δεσμεύσεις ποσοτήτων καπνού, έντονες δικαστικές διαμάχες και σταδιακές εκποιήσεις ακινήτων της εταιρείας. Παράλληλα, από το 2012 η εταιρεία είχε συσσωρεύσει βαρύτατες υποχρεώσεις ύψους 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 200 εκατ. ευρώ αφορούσαν δάνεια. Η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία, με τους τελευταίους διαθέσιμους ισολογισμούς (2022) να καταγράφουν τζίρο μόλις 2 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες ζημιές ύψους 638 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική κατάρρευση έφερε την εταιρεία αντιμέτωπη με τη Deutsche Bank AG, η οποία διεκδικεί ποσό 253,55 εκατ. ευρώ βάσει διαιτητικής απόφασης.

Το υπό πώληση ακίνητο βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του οικισμού Κοτύλη (Καζάνοβο), στο Πολύκαστρο του Δήμου Παιονίας Κιλκίς, επί του 2ου χλμ. της επαρχιακής οδού Σιταριάς–Πολυκάστρου. Το οικόπεδο καλύπτει 300.134,68 τ.μ. και περιλαμβάνει κτιριακό συγκρότημα αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού 81.602 τ.μ.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, συνολικής δόμησης 64.909,93 τ.μ. και κάλυψης 45.329,64 τ.μ., αποτελούν τμήμα μίας μεγάλης βιομηχανικής εγκατάστασης. Το κτίριο φυσικής ζύμωσης είναι διώροφο, με 4 μεταλλικές κλίμακες και 5 υδραυλικούς ανελκυστήρες, ενώ τα βοηθητικά κτίσματα, όπως αποθήκες και εστιατόριο, είναι ισόγεια και ποικίλων κατασκευαστικών προδιαγραφών.

Η αξία του συγκροτήματος δεν βρίσκεται μόνο στα τετραγωνικά, αλλά και στην ιστορική του σημασία ως κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγής ελληνικού καπνού για πάνω από έναν αιώνα.

Φροζίτα ΑΕΒΕ

Ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στον ελληνικό κλάδο επεξεργασίας και εμπορίας φρούτων, η Φροζίτα ΑΕΒΕ, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίσιμη οικονομική στιγμή. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2025, έχει προγραμματιστεί ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για ακίνητο της εταιρείας στη Σκύδρα Πέλλας, με τιμή εκκίνησης 3.500.000 ευρώ. Την διαδικασία έχει αναλάβει η εταιρεία AGROSKY ΑΕ, η οποία επισπεύδει τη διαδικασία σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης.

Το υπό πλειστηριασμό ακίνητο δεν είναι ένα απλό οικόπεδο, αλλά ένα πλήρως ανεπτυγμένο βιομηχανικό συγκρότημα επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την τυποποίηση, κατάψυξη και εμπορία φρούτων και πουρέ. Το συγκρότημα εκτείνεται σε έκταση 52.890 τ.μ., στην περιοχή της αρχικής διανομής του αγροκτήματος Καλλίπολης, στην Τοπική Κοινότητα Καλλίπολης του Δήμου Σκύδρας, και αποτελεί ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα εργοστασιακά ακίνητα της περιοχής.

Η Φροζίτα ΑΕΒΕ ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2004, με στόχο να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για τυποποιημένα και κατεψυγμένα φρούτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η εταιρεία κατάφερε να δημιουργήσει ισχυρή εξαγωγική παρουσία, εξυπηρετώντας αγορές όπως οι ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Ιαπωνία, Ντουμπάι και πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η ανάπτυξη της εταιρείας στηρίχθηκε σε υψηλής ποιότητας παραγωγικές διαδικασίες, σύγχρονα συστήματα κατάψυξης και τυποποίησης, καθώς και σε ολοκληρωμένες υποδομές logistics. Το εργοστάσιο της Σκύδρας αποτελούσε κεντρικό άξονα της επιχειρηματικής της στρατηγικής, καλύπτοντας τόσο την ελληνική αγορά όσο και τις εξαγωγικές απαιτήσεις.

Παρά την αρχική δυναμική ανάπτυξη και τις εξαγωγές, η Φροζίτα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ για το 2021, η εταιρεία εμφάνισε ζημίες που ξεπέρασαν τις 916.590 ευρώ, γεγονός που συνέβαλε στην ένταξη του ακινήτου στις διαδικασίες πλειστηριασμού.

Η οικονομική πίεση της εταιρείας φαίνεται να προέκυψε από συνδυασμό παραγόντων, όπως οι αυξημένες τιμές πρώτων υλών, η μείωση της ζήτησης σε ορισμένες αγορές λόγω διεθνών συνθηκών και η πίεση από τραπεζικά δάνεια και χρηματοδοτήσεις. Η εταιρεία, αν και διέθετε διεθνή παρουσία, δεν κατάφερε να διατηρήσει τη ρευστότητά της σε επίπεδα που να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεών της.

Το υπό πλειστηριασμό ακίνητο περιλαμβάνει πλήθος εγκαταστάσεων που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας τροφίμων:

Φυλάκιο και γεφυροπλάστιγγα για τον έλεγχο των εισερχόμενων φορτίων, βιομηχανοστάσιο 3.292,50 τ.μ., κύρια παραγωγική μονάδα της εταιρείας, κτίριο γραφείων, εστιατορίου, λουτρών και εργαστηρίου 512,21 τ.μ., λεβητοστάσιο 116,45 τ.μ. και νέο λεβητοστάσιο 190,41 τ.μ., μηχανοστάσιο 365,82 τ.μ., ψυκτικοί θάλαμοι 5.165,80 τ.μ., απαραίτητοι για την κατάψυξη και συντήρηση των προϊόντων, παλαιός και νέος βιολογικός καθαρισμός, ο νέος περίπου 1.750 τ.μ. Επιπλέον κτίσμα 482,10 τ.μ.

Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση, το ακίνητο είχε εκμισθωθεί για 12 χρόνια (από 24/3/2012 έως 24/3/2024), ενώ τμήμα της έκτασης έχει παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση 22 ετών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, εξασφαλίζοντας πρόσθετο εισόδημα από την αξιοποίηση της γης.

Έδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ

Σε επαναληπτικό πλειστηριασμό οδηγούνται την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025 οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Έδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ, μίας από τις πλέον ιστορικές κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή «Πάτημα» του Κορωπίου και περιλαμβάνει συνολικά 138,4 στρέμματα εκτός σχεδίου με 25 κτίρια, που καλύπτουν εργοστασιακούς χώρους, αποθήκες, συνεργεία και το κτίριο διοίκησης. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 19 εκατομμύρια ευρώ, σηματοδοτώντας σημαντική ανατίμηση σε σχέση με την αρχική εκτίμηση των 3,13 εκατ. ευρώ, μετά από δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που αναγνώρισε την αξία των υποδομών και του εξοπλισμού, αλλά και τις απαιτούμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις.

Η Έδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 από τον Χριστόδουλο Ψαλλίδα στη Λαμία και γρήγορα καθιερώθηκε ως κορυφαία εταιρεία σε έργα ειδικών θεμελιώσεων και αντιστηρίξεων. Η εταιρεία πρωτοπόρησε στην εφαρμογή προεντεταμένου σκυροδέματος και ανέλαβε μερικά από τα πρώτα μεγάλα τεχνικά έργα της χώρας, όπως τη θεμελίωση του 1963. Το 1974 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Έδραση – Χ. Ψαλλίδας και επεκτάθηκε στα γεωτεχνικά έργα, με τον ιδρυτή να παραμένει επικεφαλής μέχρι το 1983, όταν ο γιος του, Κωνσταντίνος Χ. Ψαλλίδας, ανέλαβε τη θέση του τεχνικού διευθυντή.

Η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσεται δυναμικά και το 1994 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ήδη είχε καταγράψει σημαντική παρουσία σε μεγάλα έργα υποδομής όπως το Μετρό της Αθήνας, η Αττική Οδός, ο ΠΑΘΕ, η Ζεύξη Ρίου–Αντιρρίου και η Εγνατία Οδός. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονταν δρόμοι, γέφυρες, τούνελ, αεροδρόμια, κτιριακά συγκροτήματα, γήπεδα και έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η μεγάλη πορεία ανάπτυξης της εταιρείας ανακόπηκε από την οικονομική κρίση του 2008, όταν οι πληρωμές από το Δημόσιο ανεστάλησαν και τα έργα μπήκαν στον «πάγο». Το 2015 η εταιρεία υπήχθη σε καθεστώς εξυγίανσης με βάση το άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, ωστόσο οι συμφωνίες δεν τηρήθηκαν και δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2018, ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε στα 5,487 εκατ. ευρώ, με ζημίες 6,194 εκατ. ευρώ και συνολικό δανεισμό 122,122 εκατ. ευρώ. Το 2018 οι μετοχές της διεγράφησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το 2019 οι πιστώτριες τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων, οδηγώντας στον πλειστηριασμό των ακινήτων της. Τα συνολικά χρέη ξεπερνούσαν τα 207 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33 εκατ. αφορούσαν οφειλές προς το Δημόσιο.

Στα βάρη της εταιρείας περιλαμβάνονται επίσης υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, με ανεξόφλητους μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές που υπερβαίνουν τα 23,2 εκατ. ευρώ, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση της ιστορικής κατασκευαστικής.

Κλωστήρια Πλεκτήρια Σίνδου στον Ωραιόκαστρο

Τέλος σε πλειστηριασμό οδηγείται στις 17 Οκτωβρίου 2025 η βιομηχανική μονάδα της εταιρείας Κλωστήρια-Πλεκτήρια Σίνδου, που βρίσκεται στον Δήμο Ωραιοκάστρου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία, η οποία έχει οριστεί από την εταιρεία διαχείρισης Do Value Greece ΑΕΔΑΔΠ ως επισπεύδουσα, έχει τιμή πρώτης προσφοράς 1.891.500 ευρώ.

Το σύνολο των οικοπέδων της μονάδας καλύπτει έκταση 14.658 τ.μ., αποτελούμενο από τέσσερα όμορα οικόπεδα με επιφάνειες 3.060 τ.μ., 965 τ.μ., 2.676 τ.μ. και 7.957 τ.μ. Το οικόπεδο είναι πλήρως περιφραγμένο, διαθέτει δύο ηλεκτροκίνητες πύλες για την είσοδο και έξοδο οχημάτων, ασφαλτοστρωμένη επιφάνεια 1.500 τ.μ., έργα απορροής υδάτων, κρασπεδώσεις για πρασίνους χώρους και φυτεύσεις. Στον χώρο υπάρχει επίσης εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων (βιολογικός καθαρισμός) κάτοψης 208 τ.μ.

Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν ανεγερθεί σταδιακά με σειρά οικοδομικών αδειών και καταλαμβάνουν συνολικά 8.549,86 τ.μ. Περιλαμβάνουν κτίρια γραφείων, χώρους παραγωγής, αποθήκευσης, καθώς και βοηθητικά κτίρια και λοιπές εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία της μονάδας.

Ο οφειλέτης είναι η εταιρεία ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΟΥΦΕΞΗΣ ΑΒΕΕ, γνωστή για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, η οποία οδηγείται στη διαδικασία πλειστηριασμού λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Διαβάστε επίσης:

Στο «σφυρί» ξανά η έπαυλη Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα – Εκτοξεύτηκε η αξία του ακινήτου

Πλειστηριασμοί για τα ακίνητα της Μαλαματίνα στη Μύκονο και το ακίνητο φιλέτο της «Ριβιέρα» στο Πόρτο Ράφτη

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με ξενοδοχειακά ακίνητα και τη Βίλα Πρινιωτάκη στην Παλλήνη