• Ναυτιλία

    Γ. Οικονόμου: Δικαστική ψυχρολουσία μετά τη δικαίωση – Τι συνέβη με την κινεζική JSG

    Οικονόμου ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips


    Δικαστική ήττα υπέστη μία εταιρεία συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, στην οποία προηγουμένως είχε επιδικαστεί αποζημίωση ύψους 68 εκατ. δολαρίων από στην κινεζική χαλυβουργία Jiangsu Shagang Group (JSG) στο πλαίσιο μίας δικαστικής διαμάχης για τη ναύλωση ενός πλοίου capesize, όμως νέα δικαστική απόφαση ανέτρεψε την προηγούμενη και άρα ακύρωσε την υποχρέωση αποζημίωσης.

    Η υπόθεση χρονολογείται από το 2008, όταν η ναυτιλιακή θυγατρική της JSG, Shagang Shipping, ναύλωσε το πλοίο Pounda (χωρητικότητας 178.000 dwt, κατασκευής 1999) της εταιρείας Loki Owning Company, συμφερόντων του Γ. Οικονόμου. Όμως αργότερα η Shagang Shipping χρεοκόπησε, και η Loki προσέφυγε στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι υπέστη συνολική ζημία άνω των 67 εκατ. δολαρίων

    Στο ναυλοσύμφωνο αναφερόταν ότι η συμφωνία ήταν ανάμεσα στη Loki και τη Shagang, “υπό την εγγύηση” της JSG. Ωστόσο, η JSG αρνήθηκε ότι είχε εγγυηθεί για τη συμφωνία, ισχυριζόμενη ότι δεν είχε εξουσιοδοτήσει ούτε την Shagang, ούτε και τη ναυλομεσιτική εταιρεία που μεσολάβησε, για να λειτουργήσουν εκ μέρους της. Υποστήριξε ακόμα πως δε γνώριζε τίποτα για τη ναύλωση του συγκεκριμένου πλοίου.

    Μάρτυρας της εταιρείας Drybulk (συμφερόντων του Γ. Οικονόμου) κατέθεσε άλλωστε στο δικαστήριο ότι σε καμία από τις συναντήσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας δεν υπήρξε κάποια σαφής αναφορά ότι η JSG ήταν εγγυήτρια της συμφωνίας.

    Η δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση έκρινε πως δεν υπάρχουν έγγραφα τα οποία να αποδεικνύουν ότι τα επίμαχα συμβόλαια μεταβιβάστηκαν σε οποιονδήποτε στην JSG, συνδέοντας την υπόθεση με τα πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια που φέρεται να έχει υπεξαιρέσει ο πρώην διευθυντής της Shagang, Shen Wen Fu. Έτσι, συμπέρανε πως οι ιδιοκτήτες της JSG δε γνώριζαν για τη συμφωνία ναύλωσης του πλοίου και δικαίωσε την κινεζική εταιρεία.

    “Αυτή η απόφαση φυσικά θα προκαλέσει απογοήτευση” στους ιδιοκτήτες του πλοίου, επεσήμανε στην απόφασή της η δικαστής, δεδομένου ότι προηγουμένως είχαν δικαιωθεί,και υπογράμμισε πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αυτήν τη φορά ήταν πληρέστερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Β. Βαλέντης: Πέτυχε την αναχρηματοδότηση των δανείων της Pyxis Tankers

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε Έλληνα εφοπλιστή το ποσοστό που κατείχε η HSH Nordbank στην FSL Trust

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ναυμαχία στο Αιγαίο: Ηλιόπουλος και Δεπάστας εναντίον Golden Star Ferries



    ΣΧΟΛΙΑ