• Business

    Γ. Χρυσικός: Τι βλέπει για την αγορά ακινήτων ο CEO της Grivalia

    Grivalia Χρυσικός

    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia


    Θετικές για την πορεία της αγοράς των ποιοτικών επαγγελματικών ακινήτων είναι οι εκτιμήσεις της διοίκησης της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Χρυσικό, ένα από τα ικανότερα στελέχη του ελληνικού real estate.

     «Οι τιμές των «prime» ακινήτων αναμένεται να εμφανίσουν περαιτέρω αυξητικές τάσεις» σημειώνεται σχετικά στην οικονομική έκθεση της εταιρείας για το 2017 και προστίθεται: «Η εμπιστοσύνη στις προοπτικές αυτές ενισχύεται από τη διαφαινόμενη επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και με την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο. Η εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δύναται να οδηγήσουν στην περαιτέρω μείωση του «ρίσκου χώρας» (country risk) και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανάταξη του κλάδου όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος».

    Κομβικό σημείο των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν είναι το θετικό πρόσημο στην αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία, γεγονός οδήγησε σε αύξηση της κερδοφορίας της Grivalia (αύξηση 139% στα καθαρά κέρδη και 102% στα λειτουργικά). Συγκεκριμένα, πέρσι τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των επενδύσεων της εν λόγω ΑΕΕΑΠ ανήλθαν σε 18,9 εκατ. έναντι ζημιών 13,6 εκατ. ευρώ το 2016. Αναλυτικότερα, από την απόκτηση των νέων επενδυτικών ακινήτων κατά τη διάρκεια της περιόδου προέκυψε κέρδος από αναπροσαρμογή ποσού 12,1 εκατ., ενώ από το προϋφιστάμενο χαρτοφυλάκιο προέκυψε κέρδος 6,8 εκατ. ευρώ.

    Grivalia Χρυσικός
    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia

    Ο κ. Χρυσικός, μαζί με την ομάδα του, έχει καταφέρει να διατηρεί σε ποσοστό 95% (επί του συνόλου) μισθωμένα τα ακίνητα της εταιρείας, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 861.208 τ.μ. με εύλογη αξία 954,393 εκατ. ευρώ, όπως αποτιμήθηκε από τους ανεξάρτητους εκτιμητές των εταιρειών AVENT A.E. (ΝΑΙ HELLAS) και Savills Ελλάς.

    Από την εικόνα δεν λείπει και η σημαντική αύξηση φόρων που επιβλήθηκε στις ΑΕΕΑΠ με την Grivalia να καταβάλει για την προηγούμενη χρήση στο Δημόσιο 7,927 εκατ. ευρώ έναντι 4,974 εκατ. της προηγούμενης χρήσης  (αύξηση 59%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλλάζουν όλα στις τηλεπικοινωνίες: Τα ανοικτά μέτωπα του νέου αφεντικού της ΕΕΤΤ



    ΣΧΟΛΙΑ