• Business

    Γ. Μπενόπουλος (ΕΕΚ): Τα «αθέατα θύματα» του lockdown στην εστίαση, ο ΕΦΚ και η πληγή του λαθρεμπορίου


    Μπορεί να μην βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», ωστόσο οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας καφέ υποφέρουν εξίσου με τις επιχειρήσεις εστίασης από το κλείσιμο των καταστημάτων, επισημαίνει στο mononews.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης (ΕΕΚ), Γιάννος Μπενόπουλος.

    «Πρόκειται για τα αθέατα θύματα του lockdown, στα οποία δεν έχει δοθεί αρκετή προσοχή», σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η εστίαση είναι μείζονος σημασίας για την αγορά καφέ, αφού εκεί πραγματοποιείται περίπου το 1/3 της κατανάλωσης καφέ. 

    Μάλιστα, όσες εταιρείες τροφοδοτούν αποκλειστικά την εστίαση και δεν έχουν την διέξοδο του λιανεμπορίου βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση και εμφανίζουν τεράστιες απώλειες εσόδων, αντίστοιχες με αυτές των εστιατορίων (υπολογίζεται ότι η κάμψη του τζίρου κυμαίνεται από 70% έως 100% καθώς κάποια καταστήματα επέλεξαν να κατεβάσουν ρολά και να μην παραμείνουν ανοιχτά για delivery και take away). Η κατανάλωση στο σπίτι, επισημαίνει, παρ’ ότι αποτελεί μεγάλο κομμάτι δεν αρκεί για να συγκρατήσει τη μείωση από το κλείσιμο των εστιατορίων.

    Ο κ. Μπενόπουλος εμφανίζεται προβληματισμένος για τη συνέχεια, λέγοντας πως όλα δείχνουν πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει παρά την ανακάλυψη εμβολίων κατά της Covid-19. Ακόμη και για τη νέα χρονιά δηλώνει επιφυλακτικός, σημειώνοντας πως οι προσδοκίες ανάκαμψης από τη νέα χρονιά παραμένουν συγκρατημένες.

    Υπό αυτό το πρίσμα θεωρεί αναγκαία την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την αγορά του καφέ, αρχής γενομένης από την κατάργηση του ΕΦΚ που επιβαρύνει το προϊόν και τη θεσμοθέτηση της επιστροφής του ΕΦΚ στις εταιρείες που εξάγουν καφέ, ένα μέτρο με μικρό δημοσιονομικό κόστος (περίπου 3 εκατ. ευρώ με 4 εκατ. ευρώ).

    Ειδική μέριμνα υπογραμμίζει πρέπει να υπάρξει και για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καφέ, το οποίο αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και πλήττει ευθέως τις νόμιμες επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που προωθεί η κυβέρνηση, επισημαίνει, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θεωρεί πως χρειάζεται να ληφθούν πιο γενναίες παρεμβάσεις και να επιστρατευθούν περισσότεροι πόροι όσον αφορά στην κατηγορία του καφέ.

    Διαβάστε ακόμα:

    Άδωνις Γεωργιάδης: Άνοιγμα της αγοράς με προσοχή – Πρώτα τα εποχιακά είδη και τα καταστήματα παιχνιδιών

    Βλάσσης Γεωργάτος (Γρηγόρης): «Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης της εστίασης – Πάνω από 50% η πτώση της κατανάλωσης»

    Εστίαση – Λιανεμπόριο: Υπέρ του ανοίγματος την 1η Δεκεμβρίου, αλλά με αυστηρή τήρηση μέτρων – Ολέθριο το τρίτο lockdown



    ΣΧΟΛΙΑ