• Business

    Το Fund που κρύβεται πίσω από την εξαγορά της χρονιάς. Ποιοι Έλληνες το διοικούν

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Μία εταιρεία επενδύσεων (fund) με έδρα το Λουξεμβούργο, αλλά με… ελληνικό DNA, βρίσκεται πίσω από το μεγάλο deal της εξαγοράς της εταιρείας τροφίμων Arivia, θυγατρικής του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ, έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο οριστικοποιήθηκε την Τρίτη, έχοντας ήδη ανακοινωθεί από το περασμένο φθινόπωρο.

    Και το όνομα αυτής, SouthBridge Europe Mezzanine. Ίσως το όνομα να μη σας λέει πολλά, όμως στην αγορά λέει πάρα πολλά, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον πέντε επενδυτικές τοποθετήσεις σε μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, ενισχύοντάς τις χρηματοδοτικά μέσω υβριδικών μορφών χρηματοδότησης κεφαλαίου. Η Arivia αποτελεί τον πιο πρόσφατο κρίκο σε αυτήν την αλυσίδα, μετά τις ΙΝΚΑΤ, Cosmos Yachting, Hotelbrain και Manifest.

    Οι επενδύσεις της SouthBridge Europe Mezzanine, που ιδρύθηκε το 2014, γίνονται με κεφάλαια ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και τα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή της συνολικά εμφανίζονται να ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

    Όπως είπαμε, το συγκεκριμένο fund έχει ελληνικό “αίμα”, καθώς στο διοικητικό του συμβούλιο συμμετέχει η πολύπειρη (μετρά 18 χρόνια εμπειρίας) Εύη Ανδριανού, που έχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Eurobank EFG Telesis Finance, έχοντας ειδικότητα στις μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στην SouthBridge Europe Mezzanine συμμετέχουν επίσης οι Γιώργος Μαυρίδης και Μίλτος Κορνάρος, επίσης με εμπειρία άνω των 15 χρόνων, που συνεργάστηκαν με την Εύη Ανδριανού στην Eurobank EFG Telesis Finance.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, το τίμημα για την εξαγορά της Arivia θα καταβληθεί από την αγοράστρια εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών και με τις εγγυοδοτικές δηλώσεις και διαβεβαιώσεις που προβλέπονται συνήθως σε αντίστοιχες συναλλαγές. Μετά την ολοσχερή καταβολή του τιμήματος, η αγοράστρια θα αποκτήσει την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα, νομή και κατοχή όλων των παραπάνω μεταβιβαζόμενων μετοχών.

    Σημειώνεται ότι η αγοράστρια εταιρεία θα χρηματοδοτηθεί για την εν λόγω εξαγορά από διεθνούς βεληνεκούς επενδυτικό σχήμα, του οποίου ηγείται το fund Southbridge Europe Mezzanine, και στην οποία θα μετέχουν μέλη της Διοίκησης της εταιρίας προς εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των εργασιών της Arivia.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζες: Φόβοι για μη επίτευξη των στόχων του α’ τριμήνου. Τι προβληματίζει τους τραπεζίτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Wise Man: Μυστήριο με την υπόθεση ΕΛΓΕΚΑ. Θα παρέμβουν Χ. Γκότσης και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπάχαλο με τον ΕΦΚΑ, χάθηκαν δεδομένα ασφαλισμένων



    ΣΧΟΛΙΑ