• Business

    Frigoglass: Εφιάλτης για Δαυίδ-Λεβέντη η κεφαλαιοποίηση και το ομόλογο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χάρης Δαυίδ, Πρόεδρος Frigoglass

    Χάρης Δαυίδ, Πρόεδρος Frigoglass


    Υπό κατάρρευση τελούν το ομόλογο και η μετοχή της Frigoglass, καθώς απαιτούνται, σύμφωνα με την αγορά, άμεσες κινήσεις από τους βασικούς μετόχους, τις οικογένειες Δαυίδ – Λεβέντη, που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της εταιρείας.

    Η ονομαστική αξία του ομολόγου έχει προσγειωθεί στο… υπέδαφος και διαμορφώνεται πλέον στο… 32,7, τη στιγμή που η κεφαλαιοποίηση της μετοχής έχει κατρακυλήσει πια κάτω και από τα 30 εκατ. ευρώ, ακόμα και χθες που υποτίθεται ότι η συνεδρίαση ήταν θετική για το χαρτί (κέρδη πάνω από 4% με 320 χιλιάδες κομμάτια).

    Η διοίκηση του ομίλου υποστηρίζει ότι σύντομα θα υπάρξουν νέα από τις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους, αλλά η Moody’s ανησυχεί σφόδρα ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία για παροχή πρόσθετης ρευστότητας. Από τη μία το γεγονός ότι δεν έχει επιστρέψει στην παραγωγική διαδικασία το εργοστάσιο της Ρουμανίας σε συνδυασμό με το εμπάργκο στη Ρωσία από τη Δύση, η εταιρεία κλυδωνίζεται σοβαρά παρατηρούν οι αναλυτές.

    Πάντως, η  διοίκηση της Frigoglass, όπως τονίστηκε στους αναλυτές κατά την τελευταία ενημέρωση βρίσκεται, λέει,  σε προχωρημένες συζητήσεις με επιτροπή ομολογιούχων (κατόχων ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης ποσού 260 εκατ. ευρώ λήξεως το 2025, που εκπροσωπούν το 56,9% του ανεξάρτητου υπολειπόμενου κεφαλαίου των ομολογιών λήξεως 2025) προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι «συμφωνίας υποστήριξης» για εξασφάλιση πρόσθεσης ρευστότητας. Η συμφωνία θεωρείται κρίσιμη για την παραδοχή της συνέχισης της δραστηριότητας (going concern assumption) στο κλείσιμο της οικονομικής χρήσης.

    Οι ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις 2022 συντάχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παραδοχές όπως ότι:

    – Δεν θα υπάρξει περαιτέρω σημαντική επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης, αλλά όχι αποκλειστικά, της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας,

    -Η Frigοglass Eurasia θα είναι σε θέση να ανανεώσει σημαντικό μέρος των υφιστάμενων πιστωτικών της γραμμών,

    -Ο όμιλος θα είναι σε θέση να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ορισμένα από τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί στον κλάδο υαλουργίας στη Νιγηρία και

    -Η «συμφωνία υποστήριξης» θα συναφθεί επιτυχώς, θα εφαρμοστεί και θα παραμείνει σε ισχύ.

    Σύμφωνα με την Frigoglass, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται σύντομα να οδηγήσουν σε συμφωνία δέσμευσης (lock-up agreement) μεταξύ της Frigοglass, της Επιτροπής Ομολογιούχων και της Truad Verwaltungs A.G. με την ιδιότητα του μετόχου πλειοψηφίας, η οποία θα προβλέπει τους βασικούς όρους κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης.

    Ωστόσο, η Moody’s έχει άλλη άποψη, αφού την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της εταιρείας, σε Ca από Caa2, προχώρησε η Moody’s, ανεβάζοντας παράλληλα την αξιολόγηση της πιθανότητας στάσης πληρωμών (PDR) σε Ca-PD από Caa2-PD.

    Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή του ότι η πιθανότητα στάσης πληρωμών από την εταιρεία, αλλά και το ενδεχόμενο μη πληρωμής κουπονιού ομολόγου ή αναδιάρθρωσης που θα θεωρηθεί υπό πίεση (distressed), έχει αυξηθεί πάρα πολύ βραχυπρόθεσμα.

    Μάλιστα αναφέρει ότι αν προχωρήσει η συμφωνία με τους ομολογιούχους για παροχή στήριξης και χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ, θα υπάρξει μια προσωρινή «ανάσα» για τη ρευστότητα της εταιρείας, αλλά παραμένει πολύ πιθανή μια μεγαλύτερη αναδιάρθρωση, με διαγραφή σημαντικού ποσοστού του χρέους, υπογραμμίζει.

    Διαβάστε επίσης

    Καμπανάκι Moody’s για Frigoglass: Μεγάλη η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών βραχυπρόθεσμα, γιατί υποβαθμίζει την εισηγμένη

    Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    ΤΙΤΑΝ: Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ