• Business

    Friedman (Nasdaq): «Πανδημία» $3 τρισ. το οικονομικό έγκλημα – Πώς θα την καταπολεμήσουμε

    • Μαρία Βε
    Adena Friedman, CEO Nasdaq

    Adena Friedman, CEO Nasdaq


    Βαθιά ριζωμένη φαίνεται ότι είναι η “βιομηχανία του οικονομικού εγκλήματος” στα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς μόνο το 2023, σύμφωνα με έρευνα του Nasdaq, του δεύτερου μεγαλύτερου χρηματιστηριακού φορέα στις ΗΠΑ, περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια παράνομων κεφαλαίων, διέρρευσαν μέσω αυτού του συστήματος.

    Πιο αναλυτικά, 782,9 δισεκατομμύρια δολάρια διακινήθηκαν σε δραστηριότητες που αφορούσαν ναρκωτικές ουσίες, 346,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορία ανθρώπων και 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    Επιπλέον, σημειώθηκαν και ζημίες 485,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από διάφορες απάτες για την εξασφάλιση αθέμιτου ή παράνομου κέρδους, αλλά και τραπεζικών απατών παγκοσμίως.

    Σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα

    Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, τα συγκεκριμένα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό δείγμα του «πραγματικού πεδίου» των οικονομικών εγκλημάτων που σημειώνονται.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η πραγματική κλίμακα του προβλήματος δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, δεδομένου ότι πολλά εγκλήματα δεν καταγγέλλονται από τα θύματα και δεν ανιχνεύονται από το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Τα ευρήματα της έρευνας προέρχονται κυρίως από 209 επαγγελματίες κατά του οικονομικού εγκλήματος, από τραπεζικά και μη τραπεζικά ιδρύματα στη Βόρεια Αμερική, με περιουσιακά στοιχεία που κυμαίνονται από 10 δισεκατομμύρια δολάρια έως και πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

    “Αυτά είναι απλά συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία”, δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Nasdaq, Adena Friedman, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

    Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Friedman κάνει λόγο για αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα.

    “Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά, καθώς οι τράπεζες μπαίνουν στην πρώτη γραμμή για να το καταπολεμήσουν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν και τα καλύτερα διαθέσιμα εργαλεία, προκειμένου να γίνει αυτό”, είχε τονίσει στο Bloomberg Invest στη Νέα Υόρκη το περασμένο καλοκαίρι.

    Η Friedman, επικεφαλής του Nasdaq από το 2017, επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι το παγκόσμιο σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο εάν το ζήτημα της απάτης δεν αντιμετωπιστεί σωστά από τα χρηματοπιστωτικό ιδρύματα, τις κυβερνήσεις και άλλους φορείς.

    Τα κατάλληλα εργαλεία

    “Από μόνη της μια τράπεζα δεν είναι δυνατόν να λύσει το πρόβλημα. Και ούτε η επιβολή του νόμου από μόνη της μπορεί να βοηθήσει”, σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Nasdaq.

    “Επομένως, θα πρέπει να συμπράττουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Το σωστό είναι να συνεργάζονται οι τράπεζες μεταξύ τους, αλλά και με τις Αρχές. Να μοιράζονται πληροφορίες ώστε να μπορούν πραγματικά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα συλλογικά”, συνέχισε.

    “Οι εγκληματίες δεν κάνουν τραπεζικές συναλλαγές μόνο σε μία τράπεζα”, είχε τονίσει το καλοκαίρι, προσθέτοντας ότι η συγκέντρωση πληροφοριών μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να εντοπίσουν “πρότυπα κακόβουλης συμπεριφοράς” σε διαφορετικά συστήματα.

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε, παρόλο που αυτό είναι εφικτό στις ΗΠΑ, οι κανονισμοί στην Ευρώπη δεν επιτρέπουν επί του παρόντος αυτόν τον τύπο κοινής χρήσης δεδομένων, με αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες  να “δέχονται επιθέσεις”.

    Ακόμη, η Friedman είχε τονίσει σε προηγούμενη δήλωσή της τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ως πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, καθώς η τεχνολογία αιχμής μπορεί να διαχειριστεί πρότυπα συμπεριφοράς.

    Όπως είχε επιπλέον διευκρινίσει, ένα εργαλείο μέσω του οποίου οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να ενημερώνουν τις τράπεζες για το αποτέλεσμα μιας εγκληματικής δραστηριότητας, θα βοηθούσε πολύ.

    “Θα μπορούσαμε να κάνουμε τους αλγόριθμους ακόμη πιο έξυπνους αν έχουμε επιβεβαίωση για μια πραγματική εγκληματική ενέργεια”, συμπλήρωσε.

    Πολύτιμη η Verafin – Άλμα 29% στις πωλήσεις

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020, ο Nasdaq αγόρασε την εταιρεία λογισμικού κατά του οικονομικού εγκλήματος Verafin για 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Η επιχείρηση σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης.

    Η Verafin σημείωσε ισχυρή άνοδο στις πωλήσεις του γ’ τριμήνου κατά 29%, καθώς οι προτάσεις και λύσεις της για την καταπολέμηση της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αποδείχτηκαν ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των μικρομεσαίων τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

    Ο Nasdaq μάλιστα, όρισε πρόσφατα τον Brendan Brothers, συνιδρυτή της Verafin, επικεφαλής της νέας μονάδας κατά του οικονομικού εγκλήματος.

    Διαβάστε επίσης: 

    Έλον Μασκ: Γιορτάζει το πρώτο βίντεο του Mega-star «MrBeast» στο X

    Vodafone: Mega Deal $1,5 δισ. με την Microsoft – Τι σχεδιάζουν οι δύο κολοσσοί

    Hugo Boss: Άλμα 18% στις πωλήσεις του 2023 – Ισχυρό δ’ τρίμηνο στην Ασία



    ΣΧΟΛΙΑ