• Business

    Vodafone: Mega Deal $1,5 δισ. με την Microsoft – Τι σχεδιάζουν οι δύο κολοσσοί

    • Bloomberg
    O CFO της Vodafone, Λούκα Μούτσιτς (αριστερά) και ο Σάτια Ναντέλα, CEO Microsoft (δεξιά)

    O CFO της Vodafone, Λούκα Μούτσιτς (αριστερά) και ο Σάτια Ναντέλα, CEO Microsoft (δεξιά)


    Σε ένα mega deal 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προχωρά η Vodafone Group με τη Microsoft, για την ανάπτυξη μιας σειράς επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων της τεχνητής νοημοσύνης, των ψηφιακών πληρωμών και του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT), δηλαδή ένα δίκτυο συνδεδεμένων συσκευών, το οποίο εξυπηρετεί την επικοινωνία μεταξύ των συσκευών αυτών και των υπηρεσιών Cloud.

    Ως μέρος της συμφωνίας 10ετούς διάρκειας, η Vodafone θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία OpenAI που “τρέχει” στο Azure, προκειμένου να βελτιώσει τις λειτουργίες εξυπηρέτησης πελατών, συμπεριλαμβανομένου του chatbot για καταναλωτές, ενώ οι εργαζόμενοι της Vodafone θα έχουν πρόσβαση στο Microsoft Copilot, σύμφωνα με ανακοινώσεις των εταιρειών.

    Το συγκεκριμένο deal, σύμφωνα με το Bloomberg, βοηθά τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Margherita Della Valle να εκσυγχρονίσει τις λειτουργίες της εταιρείας και να προωθήσει τα σχέδιά της για το τμήμα που αφορά τις επιχειρήσεις, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα.

    Θα επιτρέψει επίσης στη Vodafone να πουλά περισσότερες υπηρεσίες της Microsoft σε επιχειρηματικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Azure και Teams, ενώ θα επιτρέψει στον πάροχο τηλεπικοινωνιών να απομακρυνθεί από τη χρήση των δικών του κέντρων δεδομένων και να στραφεί στο Azure.

    “Το Generative AI αλλάζει πραγματικά το ‘παιχνίδι’, καθώς δημιουργούνται ευκαιρίες δημιουργίας νέων υπηρεσιών και νέες δυνατότητες”, δηλώνει ο Chief Technology Officer της Vodafone, Scott Petty.

    “Σημαίνει ότι η Vodafone μπορεί να λανσάρει μια ολόκληρη σειρά νέων εφαρμογών για τα πάντα, από την εξυπηρέτηση πελατών, έως την καλύτερη ανταπόκρισή μας στο Request For Proposal (RFP), έτσι ώστε οι μηχανισμοί μας να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και πιο παραγωγικοί”, συμπληρώνει.

    Όσον αφορά τη Microsoft, σκοπεύει επίσης να επενδύσει ένα ποσό στο τμήμα internet-of-things της Vodafone, το οποίο η εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να αναδιαμορφώσει μέχρι τον Απρίλιο.

    Η Vodafone, σχεδιάζει να προσκαλέσει και άλλους εταίρους να επενδύσουν, διατηρώντας παράλληλα το πλειοψηφικό μερίδιο στην επιχείρηση, η οποία αποφέρει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως σε πωλήσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του ο CFO της Vodafone, Λούκα Μούτσιτς, ο οποίος ανέλαβε τη θέση το καλοκαίρι του 2023.  

    Η Microsoft προσπαθεί να εντοπίσει περισσότερους πελάτες, οι οποίοι πληρώνουν για τους βοηθούς της Copilot AI, αφού συμφώνησε να διοχετεύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στο συνεργάτη της OpenAI.

    Οι εταιρικοί πελάτες πληρώνουν 30 δολάρια ανά χρήστη το μήνα για πρόσβαση στα Copilots, διπλασιάζοντας περίπου αυτό που πληρώνουν συνήθως οι εταιρικοί πελάτες για το πακέτο προϊόντων της Microsoft Office.

    Υπενθυμίζεται ότι για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έκρηξη της “φούσκας” των dot-com, η Vodafone αποτιμήθηκε περίπου όσο η Microsoft.

    Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι εταιρείες διαφοροποιήθηκαν, καθώς η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών αγωνίζεται για έσοδα που να συμβαδίζουν με τις τακτικές μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές δικτύου.

    Στο μεταξύ, το στοίχημα της Microsoft στο OpenAI, έθεσε τον κατασκευαστή λογισμικού στην πρώτη γραμμή της ραγδαίας “έκρηξης” της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ τον βοήθησε να ξεπεράσει την αγοραία αξία της Apple και να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία εισηγμένη εταιρεία.

    Στο πλαίσιο του νέου mega deal με την Microsoft, η Vodafone θα τρέξει τη δημοφιλή της υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων μέσω κινητού M-Pesa στο Azure, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία, θα της επιτρέψει να ξεκινήσει νέες εφαρμογές που βασίζονται σε cloud.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ιστότοπο της Vodafone, το M-Pesa είναι μία από τις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που βασίζονται σε κινητές συσκευές στον κόσμο, με περισσότερους από 51 εκατομμύρια πελάτες σε επτά χώρες της Αφρικής.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΟΤΕ-Vodafone: Το στοίχημα για το 2024 σε οπτικές ίνες και δίκτυα 5G – mononewsTV

    Hugo Boss: Άλμα 18% στις πωλήσεις του 2023 – Ισχυρό δ’ τρίμηνο στην Ασία

    Shein: Αντιμέτωπη με νέα αγωγή από αντίπαλη εταιρεία για αντιγραφή δημοφιλούς τσάντας



    ΣΧΟΛΙΑ