Business

Fraport Greece: Νέες απώλειες άνω του 60% στην επιβατική κίνηση τον Σεπτέμβριο – Η πορεία των επενδύσεων και… η Lufthansa

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
φραπορτ ζινελ

Alexander Zinell, CEO Fraport Greece


Απώλειες άνω του 60% εκτιμάται πως εμφάνισε τον Σεπτέμβριο η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport στην Ελλάδα.

Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία έρχεται μετά τις σημαντικές απώλειες των δυο προηγούμενων μηνών και αποτυπώνει το πλήγμα που εξακολουθεί να υφίσταται ο ελληνικός τουρισμός και οι αεροπορικές μετακινήσεις από την πανδημία.

Η έξαρση που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και η κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων έχουν εξανεμίσει τις ελπίδες για έστω και μερική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες. Έτσι, στο σύνολο του έτους υπολογίζεται πως η επιβατική κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport θα ανέλθει σε περίπου 8 εκατομμύρια με 8,5 εκατομμύρια επιβάτες, νούμερο που αντιστοιχεί στο 30% της περσινής κίνησης (!).

Παρ’ όλη τη ζημιά, η Fraport εμφανίζεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει εντός χρονοδιαγράμματος το επενδυτικό της πλάνο, μετά και την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για την «ανακούφιση» από τις συνέπειες του Lockdown. Εκτιμάται πως μέχρι τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κως και της Σαντορίνης που είναι τα τελευταία που μένει να ανακαινισθούν.

Οι επενδύσεις και η Lufthansa

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης έχουν ολοκληρωθεί στο 60% οι εργασίες για τη δημιουργία των χώρων που θα στεγάσουν νέα καταστήματα αφορολογήτων ειδών (duty free) ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή καινούργιων χώρων εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Fraport Greece έχει την αμέριστη υποστήριξη των κεντρικών και των μετόχων, οι οποίοι αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και την ασφυκτική πίεση που βιώνει η παγκόσμια οικονομία λόγω του Covid-19 ενώ εξακολουθούν να θεωρούν πως η Ελλάδα έχει τεράστια περιθώρια στον τουρισμό καθώς παραμένει στις πρώτες θέσεις των ταξιδιωτών διεθνώς,

Είναι ενδεικτικό πως παρ’ ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν περιορίσει δραστικά τα δρομολόγιά τους, υπάρχουν κάποιες μεταξύ των οποίων και η Lufthansa που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να προσθέσει νέους προορισμούς στην Ελλάδα από τη νέα χρονιά.

Ενιαίοι κανόνες για όλη την Ευρώπη

Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη των αεροπορικών μεταφορών και μετακινήσεων –όπως και στους περισσότερους κλάδους- συνδέεται άμεσα με την ανακάλυψη μιας αποτελεσματικής θεραπείας ή ενός εμβολίου που θα σταματήσει την αλυσίδα μετάδοσης του θανατηφόρου ιού.

Μέχρι τότε σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα πρέπει να θεσπιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενιαίοι κανόνες για τον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται οι ταξιδιώτες, μια κίνηση που αναμένεται να συμβάλει στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους ταξιδιώτες.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ