• Οικονομία

    Φορολογικές δηλώσεις 2019: Οι «παγίδες» και τα SOS-Τι να προσέξετε

    • NewsRoom
    Φορολογική δήλωση


    Έφτασε η ώρα για τις φορολογικές δηλώσεις 2019 στην Εφορία για περισσότερους από 8,9 εκατ. φορολογούμενους. H ηλεκτρονική εφαρμογή τους taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2018 τέθηκε χθες σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ. Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο taxisnet (έως τις 30 Ιουνίου), τις δηλώσεις τους, πληρώνοντας ωστόσο την πρώτη δόση του φόρου στα τέλη Ιουλίου.

    Η σημαντικότερη αλλαγή στις φετινές δηλώσεις σχετίζεται με τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Είτε τα ζευγάρια υποβάλουν χωριστές δηλώσεις είτε μαζί θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ο καθένας για τα εισοδήματα που δήλωσε. Εν συνεχεία, εφόσον δεν έχει άλλες υποχρεώσεις (π.χ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ) και προκύπτει επιστροφή φόρου, το ποσό θα πιστωθεί σχετικά σύντομα στον λογαριασμό του δικαιούχου. Σε διαφορετική περίπτωση η επιστροφή θα συμψηφιστεί.

    Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

    Τα βασικά σημεία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι τα εξής:

    Ανείσπρακτες αποδοχές. Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2018, λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

    Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2018 θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

    • Οι 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια και έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018 αναδρομικά ποσά, θα κληθούν να πληρώσουν για τα ποσά αυτά ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%.

    • Διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας.

    • Οι νέοι φορολογούμενοι με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν έκπτωση κατά 50% στην προκαταβολή φόρου, ενώ οι νέοι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά από 1/1/2016 και μετά απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Αυτό σημαίνει ότι γλιτώνουν ετησίως 650 ευρώ.

    • Εκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ θα έχουν και φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

    Οι «παγίδες»

    Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και φέτος οι φορολογούμενοι στους κωδικούς 049-050, στους οποίους δηλώνονται οι δαπάνες με «πλαστικό χρήμα», ώστε να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018. Το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει το 2018 οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με την εξής προοδευτική κλίμακα:

    • 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
    • 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
    • 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

    Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν καλύψει το εισόδημά τους με το απαιτούμενο ποσόν αποδείξεων θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% στο ποσόν που υπολείπεται.

    Επιπλέον φόρο αλληλεγγύης θα πληρώσουν οι 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, και έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018 αναδρομικά ποσά.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο κωδικός 60 της στήλης 16 στο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από μισθώματα ακίνητης περιουσίας, καθώς πρέπει να δηλωθούν συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 . Αντίστοιχα στον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (Airbnb κ.α.).

    Όσοι ιδιοκτήτες μισθώνουν ακίνητα, αλλά δεν έχουν εισπράξει μέρος ή το σύνολο των ενοικίων έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τον φόρο εισοδήματος καταθέτοντας στην εφορία αντίγραφα των διαταγών δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

    Αντίστοιχα για τις ανείσπρακτες αποδοχές των μισθωτών, ανεξάρτητα αν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, εφόσον έχουν βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές.

    Να θυμίσουμε ότι και φέτος θα είναι προσυμπληρωμένα τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος εντοπίσει λάθος στα προσυμπληρωμένα ποσά θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με τον εργοδότη ώστε να διορθώσει τα ποσά. Σε αντίθετη περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει τη φορολογική δήλωση με «επιφύλαξη».

    Η προσυμπλήρωση

    Στη φορολογική δήλωση έχει προσυμπληρωθεί μια σειρά από κωδικούς, ενώ προσφέρεται και ηλεκτρονική πληροφόρηση για μια σειρά από δεδομένα που βοηθούν τους φορολογούμενους στη σωστή συμπλήρωση.

    Πιο συγκεκριμένα, έχουν προσυμπληρωθεί οι εξής πίνακες και κωδικοί:

    1. Τα στοιχεία των φορολογουμένων στον πίνακα 1, που περιλαμβάνουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.
    2. Οι κωδικοί 301-302, 303-304, 309- 310, 313-314, 315-316, 321-322, 325- 326, 333-334, 393-394. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί αφορούν τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες αλλά και άλλες αμοιβές που έχουν εισπράξει οι φορολογούμενοι. Επίσης αφορούν και κάθε είδους φόρο που παρακρατήθηκε, όπως είναι ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών.
    3. Οι κωδικοί 255-256, 257-258. Αφορούν τα εισοδήματα αξιωματικών και κατώτατου πληρώματος εμπορικού ναυτικού και τον φόρο που τους παρακρατήθηκε.
    4. Οι κωδικοί 601-602, 605-606. Αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και τον σχετικό φόρο που έχει παρακρατηθεί (π.χ. ο φόρος 20% από την παροχή υπηρεσιών από εργασία με μπλοκάκι).
    5. Οι κωδικοί 335-336, 613-614, 617- 618, 619-620. Αφορούν στα εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή απαλλάσσονται της φορολογίας, όπως είναι το ΕΚΑΣ καθώς και οι αποζημιώσεις καταγγελίας σύμβασης εργασίας. Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στην παροχή ηλεκτρονικής πληροφόρησης στους φορολογούμενους με βάση στοιχεία που αντλεί από τις τράπεζες καθώς και από άλλες πηγές:
    6. Τα ακίνητα που διαθέτει και χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος. Η άντληση των στοιχείων θα γίνει από τις δηλώσεις Ε9 των ιδιοκτητών.
    7. Τα οχήματα που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Η άντληση των στοιχείων γίνεται από το αρχείο οχημάτων της ΑΑΔΕ.
    8. Τους τόκους που εισέπραξε ο φορολογούμενος από καταθέσεις, μαζί με τον φόρο που έχει παρακρατηθεί.
    9. Τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει με τραπεζικό μέσο κάθε φορολογούμενος.  Τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση κάθε είδους τραπεζικού δανείου που έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος

    Αναφορικά με τα ανήλικα ή ενήλικα παιδιά, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογένειας του φορολογουμένου με αναπηρία 67% και άνω, θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Άνοιξε» η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα φορολογική αφαίμαξη: Επιπλέον φόροι 3 δισ. ευρώ λόγω μείωσης αφορολογήτου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς το «πλαστικό χρήμα» παγίδεψε χιλιάδες φορολογούμενους



    ΣΧΟΛΙΑ