• Business

    Νέα φορολογική αφαίμαξη: Επιπλέον φόροι 3 δισ. ευρώ λόγω μείωσης αφορολογήτου

    φορολόγηση


    Πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που έχει εκτιμήσει η κυβέρνηση θα είναι τελικά η φορολογική αφαίμαξη που θα υποστούν εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτου.

    Όπως προκύπτει από στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, η περικοπή της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ κατά 650 ευρώ από το 2020, η οποία νομοθετήθηκε ήδη από το 2017 για να ισχύσει από το 2020 και ισοδυναμεί με μείωση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από τα επίπεδα των 8.636 -9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.682-6.591 ευρώ, θα προκαλέσει σε περισσότερους από 4,8 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες επιπλέον φορολογική επιβάρυνση συνολικού ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ κι όχι 1,8 δισ. ευρώ όπως έχει προβλέψει η κυβέρνηση.

    Η εκτίμηση ότι το πραγματικό ύψος της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης που θα προκαλέσει η μείωση του αφορολογήτου θα φθάσει ή ακόμη και θα υπερβεί τα 3 δισ. ευρώ προκύπτει από στοιχεία-σοκ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με το συνολικό πόσο φόρου που γλιτώνουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι από την εφαρμογή του αφορολογήτου.

    Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτεται από τα αποτελέσματα της στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2017, τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, το συνολικό ποσό φόρου το οποίο γλίτωσαν πέρυσι εκατομμύρια φορολογούμενοι εξαιτίας της εφαρμογής της διάταξης που προβλέπει μείωση φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ λόγω πραγματοποίησης δαπανών ποσοστού 10%-18.75% επί του συνολικού ατομικού εισοδήματος ανήλθε σε 9,83 δισ. ευρώ! Από το ποσό αυτό:

    • τα 8,58 δισ. ευρώ τα γλίτωσαν περίπου 4,8 εκατομμύρια νοικοκυριά αποτελούμενα από μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες (από υπόχρεους φορολογούμενους ή και συζύγους φορολογούμενες με εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες τα οποία κάλυπταν πάνω από το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους από όλες τις πηγές),
    • τα 1,25 δισ. ευρώ τα γλίτωσαν όσα από τα υπόλοιπα 2,57 εκατ. νοικοκυριά (αποτελούμενα κυρίως από εμποροβιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες) δήλωσαν και εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, τα οποία όμως κάλυπταν μικρά ποσοστά επί των συνολικών εισοδημάτων τους από όλες τις πηγές.

    Η εκκαθάριση

    Σημειώνεται ότι πέρυσι, κατά τον τελικό υπολογισμό (κατά την εκκαθάριση) του φόρου επί των εισοδημάτων που δηλώθηκαν για το έτος 2017 από περίπου 6,37 εκατομμύρια νοικοκυριά, εφαρμόστηκε η ισχύουσα και φέτος νομοθεσία, η οποία προβλέπει ποσό έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ για όλους όσοι απέκτησαν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις καθώς επίσης και για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών που αντιστοιχούν στο 10%-18,75% του ετήσιου εισοδήματος. Το ποσό της έκπτωσης αυτής ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος ύψους 8.636 -9.545 ευρώ.

    Λαμβανομένων υπόψη των όσων προαναφέρθηκαν για την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί κάλλιστα να εκτιμηθεί με ασφάλεια ότι το συνολικό ποσό φόρου εισοδήματος το οποίο θα γλιτώσουν και κατά το τρέχον έτος εκατομμύρια φορολογούμενοι με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες, εξαιτίας της εφαρμογής της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα φθάσει και πάλι περίπου στα επίπεδα των 9,8 δισ. ευρώ, όπως το 2018.

    Δεδομένου τώρα ότι η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει τη μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ κατά 31%-34,2% ή κατά 650 ευρώ, ώστε να υποχωρήσει στα επίπεδα των 1.250-1.450 ευρώ από την 1-1-2020, το συνολικό ποσό των 9,8 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι γλιτώνουν κάθε χρόνο όσοι δικαιούνται το αφορολόγητο θα μειωθεί αναλόγως κατά 31%-34,2%, δηλαδή περίπου κατά 3 δισ. ευρώ από το 2020 και μετά.

    Η εκτίμηση αυτή, η οποία μπορεί να θεωρηθεί άκρως ασφαλής, δείχνει ότι η έκταση της φοροαφαίμαξης που θα υποστούν, τελικά, περισσότερα από 4,8 εκατ. νοικοκυριά μισθωτών, συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών εξαιτίας της σχεδιαζόμενης μείωσης του αφορολογήτου θα είναι μεγαλύτερη κατά 66% ή κατά 1,2 δισ. ευρώ από αυτήν που έχει προβλέψει η κυβέρνηση!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα πάνω-κάτω στις συναλλαγές με κάρτα-Αλλαγές σε αφορολόγητο, πληρωμές με μετρητά και έξτρα χαράτσι 22%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι φταίει και δεν επενδύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις; Η υψηλή φορολογία… stupid!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχονται 56.000 φορολογικοί έλεγχοι και 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο



    ΣΧΟΛΙΑ