• Οικονομία

    Πώς το «πλαστικό χρήμα» παγίδεψε χιλιάδες φορολογούμενους


    Έξτρα παγίδα αποδεικνύονται οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους φορολογούμενους, που δεν κατάφεραν να κατοχυρώσουν με αυτές το αφορολόγητο όριο για το 2018 με αποτέλεσμα να πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% στο ποσό που λείπει.

    Συγκεκριμένα σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος και η επιπλέον διαφορά δεν καλύπτεται από τον φορολογούμενο, το ύψος των δαπανών που θα πρέπει να έχουν πληρωθεί με ηλεκτρονικά μέσα για να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του (υψηλότερου) τεκμαρτού κι όχι επί του (χαμηλότερου) δηλωθέντος εισοδήματος. Σημειώστε ότι με απόφαση που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου εξαιρούνται οι φορολογούμενοι των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι.

    Για το λόγο αυτό, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν φέτος την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση των κωδικών 049 -050 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης του 2019.

    Συγκεκριμένα στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών» αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που κατέβαλαν το 2018 με πλαστικό χρήμα, e-banking ή ηλεκτρονικό πορτοφόλι, για τη διατήρηση της μείωσης φόρου 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.

    Για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι την έκπτωση φόρου την κατοχύρωση του αφορολόγητου θα πρέπει να συμπληρώσουν:

    • το 10% των δαπανών τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking όταν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
    • το 15% για εισόδημα από 10.001-30.000 ευρώ
    • 20% για εισόδημα από 30.001 και πάνω.
    • Σε περίπτωση που το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δεν καλύπτεται, ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2019 προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα φορολογική αφαίμαξη: Επιπλέον φόροι 3 δισ. ευρώ λόγω μείωσης αφορολογήτου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Δεν κληρονομώ»: Η βαριά φορολογία βραχνάς για τους κληρονόμους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχονται 56.000 φορολογικοί έλεγχοι και 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο



    ΣΧΟΛΙΑ