• Business

    Folli Follie: Άρχισε η δίκη με… άρωμα αποφυλάκισης για την οικογένεια Κουτσολιούτσου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κάθισαν ξανά στο εδώλιο


    Η εικόνα της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο εδώλιο των κατηγορουμένων σημάδεψε την πρώτη μέρα της δίκης για το οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie.

    Στην πρώτη θέση των κατηγορουμένων ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Σιωπηλός, με χαμηλωμένο βλέμμα τις περισσότερες στιγμές. Το αναπηρικό αμαξίδιο του έγινε σήμερα το εδώλιο του.

    Δίπλα του κάθισε ο γιος του. Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν φάνηκε ούτε στις διακοπές της ακροαματικής συνεδρίασης να μοιράζεται τις σκέψεις του με τον πατέρα του.

    Στην κατάμεστη –κυρίως από δικηγόρους – δικαστική αίθουσα, τρίτη θέση δίπλα τους δεν χωρούσε. Η σύζυγος-μητέρα Καίτη Κουτσολιούτσου κάθισε ακριβώς πίσω τους.

    Η πάλαι ποτέ πανίσχυρη οικογένεια βρέθηκε σήμερα απέναντι στους δικαστές που θα κρίνουν την τύχη τους. Οι βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ελλοχεύουν κίνδυνο εγκλεισμού τους στις φυλακές για πολλά-πολλά χρόνια.

    Επί τοις ουσίας, η δίκη των 10 εκ των 13 κατηγορουμένων που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς, τις πλαστογραφίες, τη χειραγώγηση της μετοχής, την εξαπάτηση των επενδυτών, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση –με φερόμενους αρχηγούς τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο- άρχισε σήμερα με τα διαδικαστικά.

    Λίγο πριν από τη διακοπή της, ωστόσο, για τις 19 Ιανουαρίου, τα αίματα άναψαν. Αιτία; Οι πολλές συνεδριάσεις που έδωσε η πρόεδρος του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το μήνα Φεβρουάριο, με φόντο το ενδεχόμενο αποφυλάκισης πατέρα και γιου στις αρχές Μαρτίου.

    «Πιέσεις και διοικητικές σκοπιμότητες»

    «Για το μήνα Ιανουάριο δεν υπάρχουν πολλές δικάσιμοι. Όμως για το Φεβρουάριο θα βρω πολλές δικασίμους. Μην αρχίσετε οι δικηγόροι «δεν μπορώ αυτή τη μέρα, δεν μπορώ την άλλη», είχε προαναγγείλει η πρόεδρος Εφετών νωρίς το πρωί κι όταν ανακοίνωσε 14 δικασίμους το Φεβρουάριο, οι συνήγοροι υπεράσπισης αντέδρασαν.

    «Δεν μπορούμε να ερχόμαστε κάθε μέρα. Θα κλείσουμε τα γραφεία μας; Θα εγκαταλείψουμε τις υποθέσεις μας;», υποστήριξαν.

    «Μετά λέτε ότι αργεί η Δικαιοσύνη. Μας απάλλαξαν από άλλες υποχρεώσεις το Φεβρουάριο αρκεί να έχουμε συνεχείς συνεδριάσεις σε αυτή τη δίκη. Μας πιέζει η διοίκηση», αντέτεινε η πρόεδρος, προκαλώντας ωστόσο την έντονη αντίδραση των υπερασπιστών, κυρίως της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

    «Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια –απάντησαν- Στις 8 Μαρτίου συμπληρώνεται το 18μηνο της ανώτατης προφυλάκισης του Δημητρίου και του Γεωργίου Κουτσολιούτσου. Δεν μπορεί το 18μηνο να παρουσιάζεται ως εθνική καταστροφή για λόγους διοικητικής σκοπιμότητας και πιέσεων.»

    Η διευθύνουσα τη διαδικασία διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα πιέσεων και παρεμβάσεων από τη διοίκηση. «Ωστόσο ζητήσαμε ελάφρυνση από άλλες υποθέσεις για να ανταπεξέλθουμε σε αυτή τη δύσκολη υπόθεση και πρέπει να έχουμε συνεχείς συνεδριάσεις. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

    «Εάν συμπληρωθεί το 18μηνο μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι στους δύο κατηγορούμενους», επέμεινε η υπεράσπιση.

    «Μετά λέτε ότι αργεί η Δικαιοσύνη… Να κόψω 4 δικασίμους από το Φλεβάρη;», πρότεινε η πρόεδρος για να κατευνάσει τις αντιδράσεις και τελικώς αυτό έγινε μετά από… παζάρι.

    Πώς οι 13 έγιναν 10 κατηγορούμενοι

    Εννέα κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν σήμερα στο δικαστήριο. Μεγάλος απών ο καταζητούμενος Ιωάννης Μπεγιέτης που θα δικαστεί δια πληρεξουσίου δικηγόρου.

    Αν και για την πολύκροτη υπόθεση είχαν παραπεμφθεί σε δίκη 13 εμπλεκόμενοι, τελικώς η Εισαγγελία Εφετών έστειλε στο εδώλιο τους 10. Κι αυτό διότι οι 3 Κινέζοι κατηγορούμενοι θεωρήθηκαν αγνώστου διαμονής.

    Ωστόσο, σήμερα με την έναρξη της δίκης, εμφανίστηκε στο ακροατήριο ο δικηγόρος του ενός Κινέζου, δήλωσε ότι ο εντολέας του επιθυμεί να δικαστεί τώρα και υπέβαλλε αίτημα να εισαχθεί και η δική του υπόθεση σε αυτό το ακροατήριο. Ο δικηγόρος ζήτησε να μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα είτε στην αγγλική είτε στη κινέζική γλώσσα ώστε να γνωρίζει ο εντολέας του γιατί κατηγορείται και δήλωσε ότι παραιτείται από ενστάσεις περί ακυρότητας. Ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα.

    Οι πρώτοι συνήγοροι υπεράσπισης που έλαβαν το λόγο, μεταξύ αυτών και ο συνήγορος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ζήτησαν ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος να δικαστεί σε αυτό το δικαστήριο καθώς φέρεται ως φυσικός αυτουργούς για πράξεις για τις οποίες ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο υιός Κουτσολιούτσος. ‘Όπως τόνισε ο κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, σε περίπτωση καταδίκης του δεν μπορεί να μην έχει κριθεί ο φερόμενος ως φυσικός αυτουργός.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του στην επόμενη συνεδρίαση.

    Δεκάδες θύματα

    Ολόκληρη αίθουσα γέμιζαν οι δικηγόροι των φερομένων ως παθόντων που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής.

    Εκτός από την προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών που κατέθεσε την πρώτη μήνυση για την υπόθεση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΥ, η Alpha Bank, διάφορες εταιρείες διαχείρισης ανώνυμων κεφαλαίων, η κινεζική εταιρεία Fusan που συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της FFG, καθώς και δεκάδες μικρομέτοχοι.

    Υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί οικονομική ζημία και ηθική βλάβη από τις αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους και ότι εξαπατήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιφυλασσόμενοι μάλιστα να προσφύγουν και στα αστικά δικαστήρια για την ικανοποίηση τους.

    Σήμερα, η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie υπέβαλλε αίτημα στο δικαστήριο να διατάξει την αποδέσμευση επτά ακινήτων για να επιτευχθεί η υλοποίηση της συμφωνίας με τους ομολογιούχους και τους πιστωτές, μετά το κούρεμα του χρέους.

    Ωστόσο, όπως σχολίασαν συνήγοροι υπεράσπισης, έχουν δηλώσεις παραστάσεις πολιτικής αγωγής και οι μικρομέτοχοι που εμφανίζονται ως εξαπατηθέντες. Όπως έλεγαν, το δικαστήριο δεν μπορεί να διατάξει άρση δέσμευσης περιουσιακής κατάστασης καθώς εάν αποδειχθεί στη δίκη ότι παθόντες είναι και οι μικρομέτοχοι δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Folli Follie: Στο εδώλιο σήμερα η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Θα προλάβουν το 18μηνο; Τι θα πουν, γιατί μεταφέρθηκε στο κελί του πατέρα του ο Τζώρτζης

    Η Καίτη Κουτσολιούτσου έσωσε το σαλέ του Πηλίου

    Folli Follie: Η επόμενη μέρα μετά την ψήφιση της Συμφωνίας Εξυγίανσης



    ΣΧΟΛΙΑ