• Business

    Folli Follie: Στο εδώλιο σήμερα η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Θα προλάβουν το 18μηνο; Τι θα πουν, γιατί μεταφέρθηκε στο κελί του πατέρα του ο Τζώρτζης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Folli Follie: Στο εδώλιο σήμερα η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Θα προλάβουν το 18μηνο; Τι θα πουν, γιατί μεταφέρθηκε στο κελί του πατέρα του ο Τζώρτζης

    O Δημήτρης Κουτσολιούτσος προσέρχεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να απολογηθεί για την υπόθεση της εταιρείας Folli Follie, Αθήνα, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020. Eurokinissi


    Η ώρα της κρίσης για την οικογένεια Κουτσολιούτσου έφτασε.

    Νωρίς το πρωί, ο ιδρυτής και άλλοτε πρόεδρος της Folli Follie Δημήτρης και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του, ο γιος του Τζώρτζης, θα μεταχθούν από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

    Ακριβώς στις 9, πατέρας και γιος θα καθίσουν δίπλα-δίπλα.

    Πρώτοι στο “μεγάλο” εδώλιο με τους 13 κατηγορουμένους για τη μεγάλη -κατά το κατηγορητήριο- κομπίνα των παραποιημένων οικονομικών ισολογισμών της πάλαι ποτέ πανίσχυρης εταιρείας με την παγκόσμια φήμη.

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα δικαστούν ως εμπνευστές του σχεδίου και αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης που το έφερε εις πέρας, “βυθίζοντας” στην οικονομική απόγνωση τους επενδυτές της FFG και στην κατάρρευση την ίδια την εταιρεία: πλαστογραφίες τραπεζικών εγγράφων που “μαγικά” μετέτρεπαν καταθέσεις 60 ευρώ σε… 70 εκατομμύρια, εταιρείες “οχήματα” για εικονικές πωλήσεις προϊόντων και πλασματική αύξηση των κερδών του Ομίλου, εμφάνιση των παραποιημένων οικονομικών ισολογισμών στο ΧΑΑ και διόγκωση της μετοχής, εξαπάτηση των επενδυτών που αγόραζαν “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”, ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Παράνομη δράση 17 ετών, ζημία για Δημόσιο, εταιρείες και ιδιώτες 413 εκατομμύρια ευρώ κι αυτά κατ’ εκτίμηση, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, καθώς η πραγματική “μαύρη τρύπα” ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί.

    Η σύζυγος και μητέρα Καίτη Κουτσολιούτσου, η μοναδική από την οικογένεια που δεν κρίθηκε προφυλακιστέα μετά την απολογία της, είναι η τρίτη στη σειρά των κατηγορουμένων, με τη λίστα να συμπληρώνεται από 10 άλλοτε στενούς συνεργάτες των ιδρυτών της Folli Follie.

    Ωστόσο δεν θα καθίσουν όλοι στο εδώλιο. Σίγουροι απόντες (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) θα είναι οι 3 καταζητούμενοι κατηγορούμενοι: το δεξί χέρι της οικογένειας- ο οικονομικός τους διευθυντής Ιωάννης Μπεγιέτης και 2 Κινέζοι μεγαλοστελέχοι του υπο- ομίλου της Ασίας. Θα δικαστούν δια πληρεξουσίου δικηγόρου, εάν βεβαίως οι… άφαντοι “φανερωθούν” κάποιου για να συντάξουν και να αποστείλουν πληρεξούσιο στους συνηγόρους τους.

    Στο ίδιο κελί Δημήτρης -Τζώρτζης. Τι θα πουν στο δικαστήριο;

    Για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες (από τη “μαύρη” για την οικογένεια, δηλαδή, 9η Σεπτεμβρίου του 2020 που κρίθηκαν προφυλακιστέοι σε διαφορετικές φυλακές), πατέρας και γιος βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες στο ίδιο κελί.

    Λόγω της δίκης στην Αθήνα, ο Τζώρτζης μετήχθη από τα Τρίκαλα στον Κορυδαλλό και μπήκε στο κελί που κρατείται ο 80χρονος πατέρας του.

    Ετσι, οι δυο τους έχουν την ευκαιρία να τα λένε πλέον από κοντά (και για όσο διαρκέσει η εκδίκαση της υπόθεσης), με φόντο τη φημολογία ότι ο υιός Κουτσολιούτσος επιρρίπτει ευθύνες στον πατέρα για τη βαριά εμπλοκή του και τον εγκλεισμό του στη φυλακή. Οι ίδιες φήμες λένε ότι εκείνος αρνήθηκε να κρατηθεί στην ίδια φυλακή με τον πατέρα του, αν και του δόθηκε η δυνατότητα.

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, πάντως, απολογούμενος στην ανακρίτρια πριν από 16 μήνες, είχε επιχειρήσει να πάρει πάνω του όλες τις ευθύνες, επιδιώκοντας να απαλλάξει γιο και σύζυγο.

    Παραδέχθηκε ότι εν γνώσει του και με τη συναίνεση του έγινε η παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie. Ισχυρίστηκε βέβαια ότι ήταν άλλων ιδέα (στελεχών της εταιρείας) και ότι αναγκάστηκε να δεχθεί την πρόταση τους σε κάποια δύσκολη οικονομική συγκυρία του Ομίλου.

    Για το… καλό του φυσικά. Διότι είχε όραμα να δημιουργήσει ένα πολυεθνικό όμιλο, ο οποίος θα αποτελούσε «το στολίδι της ελληνικής επιχειρηματικότητας και θα αναδείκνυε το όνομα της Ελλάδας παγκοσμίως».

    Ο τότε πρόεδρος της FFG ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν είχε κανένα οικονομικό όφελος από την παρανομία και πίστευε ότι σε σύντομο χρόνο θα μπορούσε να επαναφέρει την εταιρεία στην νομιμότητα, κάτι που, όπως είπε, δεν κατάφερε λόγω των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως από το 2007 και μετά.

    Πλήρη άγνοια για τις παράνομες ενέργειες του πατέρα του δήλωσε στη δική του απολογία ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Υποστήριξε ότι εκείνος είχε την ευθύνη της Folli Follie στην Ελλάδα και δεν γνώριζε τίποτα για τα παραποιημένα στοιχεία του ασιατικού βραχίονα που είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια ψευδή εικόνα ευρωστίας για ολόκληρο τον Όμιλο.

    “Δεν γνώριζε” ούτε η Καίτη Κουτσολιούτσου, αν και αντιπρόεδρος της εταιρείας. Οπως είπε στη δική της απολογία, “δεν συμμετείχε στη διοίκηση και στα οικονομικά αλλά ασχολείτο μόνο με τη σχεδίαση των κοσμημάτων και τις δημόσιες σχέσεις”.

    Την ίδια υπερασπιστική ρότα αναμένεται να ακολουθήσει η οικογένεια και στη δίκη της.

    Αρχή μετ’ εμποδίων λίγο πριν από το 18μηνο

    Κορωνοϊού θέλοντος, η δίκη αρχίζει σήμερα και ούτε λόγος για αναβολή ή έστω ολιγοήμερη διακοπή της. Μόνο ένας λόγος θα υπάρξει για το αντίθετο και αυτός θα είναι η “Ομικρον” να έχει “επισκεφθεί” κάποιον από τους ουκ ολίγους παράγοντες της πολύκροτης δίκης.

    Δεν θα υπάρξει κανένας άλλος λόγος διότι αυτή η πολύκροτη δίκη προσδιορίστηκε να αρχίσει ακριβώς 2 μήνες πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της ανώτατης προσωρινής κράτησης του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου (χωρίς καμία ευθύνη της Εισαγγελίας Εφετών που έσπευσε να την προσδιορίσει αμέσως μόλις απορρίφθηκαν οι προσφυγές πατέρα και γιου κατά του παραπεμπτικού τους βουλεύματος).

    Αυτό πολύ απλά σημαίνει: Ή μέχρι τις 8 Μαρτίου οι δικαστές θα έχουν εκδώσει απόφαση. ‘Η στις 8 Μαρτίου, πατέρας και γιος αποφυλακίζονται και επιστρέφουν σπίτι τους περιμένοντας την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης (εκτός εάν μέχρι τότε προκύψει κάποια νέα απολογία, σε κάποια νέα υπόθεση από τις πολλές κακουργηματικές μηνύσεις που εκκρεμούν σε βάρος τους, για την οποία κριθούν ξανά προφυλακιστέοι).

    Θα προλάβουν οι δικαστές να “τρέξουν” την εκδίκαση για μην μπει η υπόθεση τους στη λίστα των 18μηνων που συμπληρώθηκαν μεσούσης μιας δίκης;

    Οι “κακές γλώσσες” λένε ότι οι δικαστές της Folli Follie δεν έχουν απαλλαγεί από άλλες υποχρεώσεις. Δηλαδή δεν θα ασχολούνται αποκλειστικά μόνο με αυτή τη δίκη.

    Αλλά και να είχαν απαλλαγεί, υπάρχουν δικαστικές αίθουσες για καθημερινές συνεδριάσεις; Επί το ορθότερον: πόσες μεγάλες αίθουσες υπάρχουν στο Εφετείο για να χωρέσουν δεκάδες διαδίκους;

    Μόνο οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου είναι 42. Κάποιοι λένε ότι μόνο οι 7 είναι πολύ σημαντικοί και μόνο αυτές οι καταθέσεις αναμένονται πολύωρες (μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ελεγκτικής εταιρείας).

    Αγνωστος ακόμα ο αριθμός των μαρτύρων που θα προτείνει η πολιτική αγωγή και των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

    Στους 10 αναμένονται οι κατηγορούμενοι που θα εμφανιστούν για να απολογηθούν. Πόσο σύντομες να είναι άραγε οι απολογίες του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου;

    Για τους 13 κατηγορουμένους θα παρασταθούν τουλάχιστον διπλάσιοι συνήγοροι υπεράσπισης. Η πλειονότητα τους είναι κορυφαίοι ποινικολόγοι, με κάποιους να έχουν “σπάσει τα κοντέρ” σε προηγούμενες δίκες, με ολοήμερες ή και διήμερες αγορεύσεις!

    Αγνωστος μέχρι την έναρξη της δίκης, ο αριθμός των φερομένων ως θυμάτων που θα παρασταθούν ως πολιτική αγωγή. Αγνωστος και ο αριθμός των δικηγόρων τους.

    Απρόβλεπτος ο χρόνος και για τη “βροχή” των ενστάσεων που αναμένεται να υποβληθούν, κυρίως από τους υπερασπιστές. Τόσο στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας όσο και στην πορεία της.

    Στους ανωτέρω παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μία μακράν ακροαματική διαδικασία, δεν θα προσθέσουμε τα καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα της νέας Covid. Τα θέματα υγείας είναι πάντα απρόβλεπτα…

    Ή μήπως όχι και τόσο απρόβλεπτα στην περίπτωση αυτή; Οταν τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου ορίζουν ότι στα ακροατήρια πρέπει να βρίσκονται μόνο 20 άνθρωποι, σήμερα στο δικαστήριο, 20 θα είναι μόνο οι κατηγορούμενοι και οι αστυνομικοί που θα φρουρούν τους 2 κρατούμενους.

    Η υπόθεση της Folli Follie είναι νούμερο 1 στο Πινάκιο. Ακολουθούν άλλες 8! Κατηγορούμενοι, δικηγόροι, μάρτυρες και των 9 υποθέσεων έχουν κληθεί να βρίσκονται στο δικαστήριο στις 9 το πρωί!

    Προσθέστε ότι στον ίδιο όροφο του Εφετείου (τον 4ο) βρίσκονται άλλες 3 δικαστικές αίθουσες και φανταστείτε τι θα γίνεται εντός ακροατηρίων και στους διαδρόμους.

    Η… χαρά του κορωνοϊού!

    Ο ΔΣΑ έχει εδώ και μέρες ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωση εάν έχει λάβει και ποια μέτρα ελέγχου για εμβολιασμό/νόσηση/τεστ των εισερχομένων στα δικαστήρια. Καμία απάντηση δεν έχει γνωστοποιηθεί, τουλάχιστον στους δικαστικούς συντάκτες. Σιγή θλιβερή, κατά την ταπεινή άποψη της υπογράφουσας, όταν τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Διπλά στενάχωρη όταν ήδη έχει νοσήσει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Για την οποία εικάζεται ότι δεν “κόλλησε” σε κάποιο μικρό κλειστό χώρο, “παρέα” με 200 ανθρώπους διαφορετικών απόψεων για την επικινδυνότητα της νόσου και συνεπώς, διαφορετικής εκδήλωσης της “ατομικής ευθύνης”. Που οι παριστέμενοι δεν ελέγχονται ούτε αν φορούν μάσκα. Που τα παράθυρα δεν ανοίγουν ούτε για να μπει λίγος αέρας. Που δεν υπάρχει, όχι αντισηπτικό, αλλά ούτε σαπούνι στις τουαλέτες για να πλύνεις τα χέρια σου!

    Το παραπεμπτικό βούλευμα

    Οι 13 κατηγορούμενοι της FFG παραπέμφθηκαν σε δίκη, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Θα δικαστούν, κατά περίπτωση, για 5 κακουργήματα:

    1) Της εγκληματικής οργάνωσης ( συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη),

    2) της πλαστογραφίας ( και της ηθικής αυτουργίας) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση,

    3) της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας ( και της συνέργειας) κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ,

    4) της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση ( και της συνέργειας),

    5) της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

    Για επιπλέον ένα κακούργημα θα δικαστεί ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος: της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η συνολική ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ. Στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (όπως ο ΕΦΚΑ), η ζημία φθάνει στο ποσό των 3.988.701,39 ευρώ και στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στο ποσό των 409.089,644 ευρώ. Ωστόσο, οι δικαστές εκτιμούν ότι το σύνολο της ζημίας δεν εχει ακόμη αποκαλυφθεί εξ ολοκλήρου.

    Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του βουλεύματος:

    “Ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο Γεώργιος Κουτσολιούτσος ( ως ηθικοί αυτουργοί), μαζί με τους άλλους συγκατηγορούμενούς τους, όπως τον Ιωάννη ΜΠΕΓΙΕΤΗ ( οικονομικό διευθυντή), την Ειρήνη Νιώτη ( διευθύντρια διαχείρισης διαθεσίμων του χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου) και άλλους, κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών ( statement), όπου αποτύπωναν, ψευδώς, σε πραγματικούς αριθμούς λογαριασμών, τεράστια χρηματικά ποσά. Ητοι ενώ σε ένα λογαριασμό της ALPHA BANK, που είχε η εταιρεία και είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί παρουσίαζαν στα παραπάνω πλαστά έγγραφα ( statement), ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού ήταν 70. 000. 000.

    Εν συνεχεία τα παραπάνω πλαστά έγγραφα τα έστελναν ( με τη βοήθεια των συνεργών τους), στους συγκατηγορούμενούς τους στη Κίνα και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων.

    Παράλληλα, οι ίδιοι εμπλεκόμενοι παρουσίαζαν με πλαστά έγγραφα ότι είχαν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, ότι δήθεν συναλλάσσονταν οι εταιρείες του υπό ομίλου (προβαίνοντας σε τεράστιες αγορές / πωλήσεις), είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα, ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές. Ακολούθως, οι εταιρείες αυτές ( όλες στη Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ), δήθεν, ελέγχονταν από τοπικές ελεγκτικές εταιρείες στη Κίνα, ( απολύτως ελεγχόμενες από την οικογένεια Κουτσολιούτσου). Έτσι, με αυτό το τρόπο κατασκευάζονταν οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών του υπό ομίλου στη Κίνα οι οποίες αποτύπωναν ψευδή στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα των ελεγχόμενων εταιρειών. Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών», στην Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με τον υιό του Γ. Κουτσολιούτσο, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπό ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Β. Αμερική, για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμη αντικειμενικά ευρήματα παραποίησης.

    Μετά από όλα αυτά ο Δ. Κουτσολιούτσος και ο Γ.Κουτσολιούτσος, παρουσίαζαν, συνοπτικά, τις παραποιημένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις στο Δ.Σ., της εταιρείας, όπου τα περισσότερα μέλη ούτε γνώριζαν ούτε είχαν τις απαραίτητες γνώσεις να αντιληφθούν ή ακόμα και να ερευνήσουν το αληθές ή το ψευδές του περιεχομένου αυτών, τις υπέγραφαν δε, δια της απλής περιφοράς από το ένα μέλος στο άλλο. Με αυτό τον τρόπο εμφάνιζαν, σε μορφή περίληψης, στο επενδυτικό κοινό και στα χρηματιστήρια, τις παραπάνω παραποιημένες ενοποιημένες καταστάσεις ( οι οποίες φέρονταν να είχαν ελεγχθεί τόσο από τις εσωτερικές επιτροπές ελέγχου της εταιρείας όσο και από αρμόδιους κρατικούς φορείς) και κατάφεραν να εξαπατήσουν, με τη μέθοδο της χειραγώγησης της αγοράς, πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής αξίας της. Επιπλέον κατάφεραν να εξαπατήσουν στελέχη τραπεζών και να αποσπάσουν τεράστια χρηματικά ποσά με τη μορφή δανεισμού. Το έτος 2018 ανακαλύφθηκαν όλα μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC.”

    Διαβάστε επίσης

    Folli Follie: Στις 10 Ιανουαρίου αρχίζει η δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου για το σκάνδαλο των παραποιημένων ισολογισμών



    ΣΧΟΛΙΑ