• Business

    Φυσικό αέριο: Aιτήματα για ρούβλια σε όλους τους πελάτες της Gazprom – Αντίστροφη μέτρηση για την αντίδραση της Μόσχας στα όχι

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν


    Η αντίστροφη μέτρηση για τη διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο ξεκίνησε, με την αποστολή επίσημων αιτημάτων πληρωμής σε ρούβλια  από την Gazprom στους ευρωπαίους πελάτες της.

    Πηγές αναφέρουν ότι και οι τρεις ελληνικές εταιρείες έχουν λάβει επίσημο αίτημα από την Gazprom,  καμιά όμως εταιρεία δε θέλει επισήμως να το ανακοινώσει ενώ η απάντησή τους, αναφέρουν πηγές, θα είναι αυτή που θα υποδείξει η ευρωπαϊκή και εθνική στάση.

    Το αίτημα κατά πληροφορίες  ζητά:

    -Η Gazprombank να γίνεται ο ενδιάμεσος στις συναλλαγές φυσικού αερίου καθώς είναι ανάμεσα στις ρωσικές τράπεζες που δεν έχουν μπλοκαριστεί από το σύστημα SWIFT.

    -Η εταιρεία πελάτης να δημιουργήσει δύο δικούς της λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια.

    – Η εταιρεία να μεταφέρει ξένο νόμισμα στον έναν λογαριασμό. Στη συνέχεια, η Gazprombank θα αγόραζε ρούβλια εκ μέρους του αγοραστή φυσικού αερίου και θα τα μετέφερε στον άλλο λογαριασμό.

    «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Orsted έλαβε ένα αίτημα από την Gazprom Export να πληρώνει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. Δε  σκοπεύουμε να πληρώνουμε σε ρούβλια» ανέφερε η ανακοίνωση της δανέζικης εταιρείας.

    Το όχι της  Orsted  που ανακοίνωσε επίσημα ότι δε σκοπεύει να πληρώνει το ρωσικό φυσικό αέριο που παραλαμβάνει σε ρούβλια και τα όχι που θα ακολουθήσουν, αναμένεται να φέρουν ραγδαίες εξελίξεις μέσα στον Απρίλιο.

    Σημειώνεται ότι η Orsted,  έχει συνάψει πολυετή σύμβαση με τον ρωσικό κολοσσό, και όπως ανέφερε συζητά με άλλες εταιρίες ενέργειας και με τις αρχές όσον αφορά «μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην Gazprom Export».

    Το αίτημα στην Orsted και στις άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες και τα όχι τους,  αποδεικνύουν ότι ήδη βρισκόμαστε μια μέρα μετά και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αντίδραση της Μόσχας.

    Τι ζητάει η Κομισιόν

    Η Κομισιόν χθες με μήνυμά της σε όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συμβόλαια με τη Ρωσία για πληρωμές σε ευρώ και δολάρια, ανέφερε, ότι δε θα πρέπει να δεχθούν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν σε ρούβλια.

    «Τα συμφωνηθέντα συμβόλαια θα πρέπει να γίνουν σεβαστά. Το 97% των σχετικών συμβάσεων ορίζει ρητά την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δε θα πρέπει να δεχτούν τις ρωσικές απαιτήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί με ενιαίο μέτωπο απέναντι στην προσπάθεια της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις μας, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

    Πιο κοντά το κλείσιμο της στρόφιγγας

    Πλέον το θέμα είναι πόσο σύντομα θα αντιδράσει η Ρωσία και πότε θα εφαρμόσει το διάταγμα διακόπτοντας την τροφοδοσία.

    Στην Ελλάδα οι αρμόδιες αρχές επισπεύδουν με διαδικασίες κατεπείγοντος τα εναλλακτικά σενάρια για την υποκατάσταση του ρωσικού αερίου

    Η Ευρώπη που σε 40% προμηθεύεται αέριο από τη Ρωσία εκτιμάται ότι σε περίπτωση που η Ρωσία κατεβάσει τη στρόφιγγα και σταματήσουν πλήρως οι ροές φυσικού αερίου  δε θα είναι δυνατό να υποκατασταθούν βραχυπρόθεσμα οι ποσότητες.

    Τα ενεργειακά συστήματα της Ευρώπης σε μια τέτοια περίπτωση θα τεθούν άμεσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να διαχειριστούν τα επαπειλούμενα μπλακ άουτ.

    Τι σημαίνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Σε μια κατάσταση με ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας θα μπει σταδιακά όλη η Ευρώπη αν αποφασίσει ο Πούτιν να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε όποιον δεν πληρώσει σε ρούβλια. Δεν επαρκούν οι άλλες πηγές ενέργειας για να καλύψουν το κενό που αφήνει το ρωσικό αέριο και έτσι αργά ή γρήγορα θα μπουν σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης. Η μεγάλη περιπέτεια θα αρχίσει τότε για την Ευρώπη, καθώς θα πιεστούν τόσο η οικονομίες της όσο και η καθεμερινότητα των πολιτών της.

    Με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης:

    • Σε προτεραιότητα θα τεθεί η διασφάλιση επάρκειας του κάθε εθνικού συστήματος οι εξαγωγές θα περικοπούν.
    • Θα τεθούν εκτός λειτουργίας μεγάλες βιομηχανικές μονάδες για να εξοικονομηθούν φορτία για την ηλεκτροδότηση οικιακών καταναλωτών, δημοσίων υπηρεσιών, νοσοκομείων, σχολείων και άλλων κοινωφελών ιδρυμάτων.
    • Τα εθνικά καύσιμα, “καθαρά και βρώμικα” θα χρησιμοποιηθούν όλα για να στηρίξουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
    • Το κυνήγι των φορτίων θα εκτοξεύσει της τιμές σε απαγορευτικά επίπεδα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Στην Ελλάδα για το επόμενο δίμηνο έχουν διασφαλιστεί οι απαιτούμενες ποσότητες φυσικού αερίου από φορτία LNG.  Η ΔΕΠΑ έχει διασφαλίσει δύο επιπλέον φορτία LNG που σε συνδυασμό με το αζέρικο αέριο που μπαίνει από τον TAP μπορεί να στηρίξουν το σύστημα για το δίμηνο Απριλίο- Μαίου που τα φορτία είναι χαμηλά.



    ΣΧΟΛΙΑ