• Ενέργεια

    Gazprom: Εγκατέλειψε τις θυγατρικές της σε Βρετανία και Γερμανία – Αντιδρά το Κρεμλίνο στην πιθανότητα εθνικοποίησης από το Βερολίνο

    • NewsRoom
    Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής Gazprom

    Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής Gazprom


    Η Gazprom εγκατέλειψε τις θυγατρικές της στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και μονάδες από την Ελβετία έως τη Σιγκαπούρη.

    Ειδικότερα, ο ρωσικός κολοσσός δεν θα είναι πλέον ιδιοκτήτης της Gazprom Germania και όλων των μονάδων που ελέγχει και την βρετανική Gazprom Marketing & Tradin. Ωστόσο δεν αποκάλυψε σε ποιους περνά πλέον η ιδιοκτησία. Μάλιστα, η βρετανική θυγατρική, που ασχολείται κυρίως με το εμπορικό κομμάτι, ανέφερε πως συνεργάζεται με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή Ofgem  για να απομειωθεί ο κίνδυνος για τη βρετανική ενεργειακή αγορά.

    Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει την εθνικοποίηση της μονάδας της Gazprom Marketing & Trading, Gazprom Energy, η οποία εφοδιάζει σχεδόν το 20% της βρετανικής αγοράς. Την ίδια ώρα και η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τις επιλογές της σχετικά με την Wingas, που ανήκει στην Gazprom Germania, που παρέχει αντίστοιχα το 20% του φυσικού αερίου της γερμανικής αγοράς.

    Σύμφωνα με τη Handelsblatt, το Βερολίνο σχεδιάζει και αυτό την εθνικοποίηση ή την απαλλοτρίωση των γερμανικών θυγατρικών της Gazprom. Μια σκέψη η οποία φέρεται να προκαλεί την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου.

    Σχολιάζοντας την πιθανότητα για μια σχετική κίνηση από πλευρά της Γερμανίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως  «ένα τέτοιο σχέδιο, θα παραβίαζε πολύ σοβαρά το διεθνές δίκαιο και όλους τους κανόνες και νόμους. Ως εκ τούτου, θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις… Φυσικά, ακόμη και η ίδια η μελέτη ενός τέτοιου ζητήματος θεωρείται απαράδεκτη».

    Πάντως, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Βόλφγκανγκ Μπίκνερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, όταν ρωτήθηκε για την πιθανή εθνικοποίηση θυγατρικών ρωσικών ενεργειακών εταιρειών ανέφερε πως η κυβέρνηση «δεν απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις».

    Διαβάστε επίσης

    Gazprom: Άρχισε η ενημέρωση των πελατών – Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχισθούν με τους όρους της Ρωσίας

    Gazprom: Συνεχίζονται οι εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας



    ΣΧΟΛΙΑ