• Business

    Facebook: Προβλέψεις 3 δισ. λόγω Cambridge Analytica

    • NewsRoom


    Προβλέψεις ύψους 3 δισ. δολαρίων έκανε το Facebook για να καλύψει ένα πιθανό πρόστιμο από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Η.Π.Α. για παραβιάσεις της ιδιωτικής δεδομένων, πρόστιμο που αν είναι τόσο θα είναι το μεγαλύτερο  που επέβαλε η ρυθμιστική αρχή.

    Την ανακοίνωση της πρόβλεψης έκανε η διοίκηση της εταιρείας  στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της την Τετάρτη, ενώ προειδοποίησε ότι η κατάληξη της έρευνας που ξεκίνησε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Αποτέλεσμα του σχηματισμού της πρόβλεψης ήταν το Facebook να  ανακοινώσει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου 85 σεντ ανά μετοχή, αρκετά χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση του αναλυτών που ήταν 1,61 δολάρια.

    Ωστόσο, η μετοχή τα εταιρείας αντέδρασε ανοδικά κατά 10% προσθέτοντας πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας,  αφού χωρίς την επιβάρυνση, της πρόβλεψης τα κέρδη ανά μετοχή θα ήταν 1,89 δολάρια, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει 16% από τις 16 Μαρτίου, εξαφανίζοντας πάνω από 80 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της.

    Ο διευθύνων σύμβουλός του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δήλωσε ότι δεν υπήρξε κάποια σημαντική επίπτωση στον αριθμό των χρηστών ή τις διαφημίσεις του μετά το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων. Στοιχεία της εταιρείας Evercore ISI επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό του Ζάκερμπεργκ, με το Facebook να έχει τέσσερις εφαρμογές με τα περισσότερα «κατεβάσματα» εφαρμογών παγκοσμίως τον Μάρτιο.

    Η συνολική πορεία της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα θετική. Τα έσοδα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τη διαφήμιση, ανήλθαν σε 15,1 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, αυξημένα κατά 26% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και λίγο πάνω από την εκτιμώμενη συνολική αύξηση κατά 25% σε ετήσια βάση.

    Εν τω μεταξύ, ο αριθμός καθημερινών ενεργών χρηστών του Facebook ανήλθε σε 1,56 δισ.  κατά μέσο όρο για το Μάρτιο του 2019, αυξημένος κατά 8% ετησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συναίνεσης.



    ΣΧΟΛΙΑ