• Business

    Facebook: Συμφώνησε να πληρώσει 580.000 ευρώ για το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica

    • NewsRoom


    Σε συμφωνία με τις Βρετανικές Αρχές για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica κατέληξε η διοίκηση του Facebook Ink., με την εταιρεία να πληρώνει το ποσό των 580.000 ευρώ ως πρόστιμο.

    Η υπόθεση της παραχώρησης προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook στην Cambridge Analytica έχει προκαλέσει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από την προστασία των προσωπικών δεδομένων όπως επίσης και τον φόβο των χρηστών της διαδικτυακής πλατφόρμας. Η Cambridge Analytica είχε εκμεταλλευτεί τα δεδομένα που της είχε παραχώρησε το Facebook, προκειμένου να επηρεάσει με αναρτήσεις, την ψήφο των πολιτών κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών υπέρ του Τραμπ αλλά και την περίοδο του δημοψηφίσματος για το Brexit.

    Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και μετά από έναν χρόνο διαμάχης το Facebook αποφάσισε να καταβάλει το ανώτατο πρόστιμο ύψους 580.000 ευρώ.

    Η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (Information Commissioner’s Office) της Μεγάλης Βρετανίας, κατάφερε να λήξει έτσι τη διαμάχη της  με την Facebook η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018. Η Αρχή είχε αρχικά δημοσιοποιήσει την πρόθεση της να επιβάλει πρόστιμο προτού δώσει στο Facebook την ευκαιρία να απαντήσει, ενώ τελικά εξέδωσε την επίσημη ανακοίνωση της ποινής τρεις μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο. Το Facebook άσκησε έφεση κατά του προστίμου.

    Δεδομένου ότι οι παραβιάσεις προστασίας δεδομένων από την Cambridge Analytica πραγματοποιήθηκαν το 2015, πριν από την εφαρμογή του γενικού κανονισμού της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων το 2018, το μέγιστο πρόστιμο που μπορούσε να επιβάλει η ICO ήταν 500.000 λίρες. Εάν τα αδικήματα είχαν συμβεί μετά τον Μάιο του 2018, το πρόστιμο θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο. Δηλαδή έως και 4% του ετήσιου τζίρου του Facebook.

    «Η προστασία των προσωπικών πληροφοριών και της ιδιωτικής ζωής είναι θεμελιώδους σημασίας, όχι μόνο για τα δικαιώματα των ατόμων, αλλά και όπως γνωρίζουμε τώρα, για τη διατήρηση μιας ισχυρής δημοκρατίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ακούσουμε ότι το Facebook έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει σημαντικά μέτρα για να συμμορφωθεί με τις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας των δεδομένων. Με αυτήν την ισχυρή δέσμευση για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών και της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων, αναμένουμε ότι το Facebook θα μπορέσει να προχωρήσει και να μάθει από τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης.», αναφέρει ο James Dipple-Johnstone αναπληρωτής Επίτροπος της ICO.



    ΣΧΟΛΙΑ