• Business

    «Έξυπνες Πόλεις»: Οι 13 Δήμοι με τα 57 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

    Κυριάκος Πιερρακάκης - Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Κυριάκος Πιερρακάκης – Θεόδωρος Σκυλακάκης


    Με γοργούς ρυθμούς προχωράει το μεγάλο project που τρέχει το Υπουργείο Οικονομικών και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την δημιουργία έξυπνων πόλεων «Smart Cities», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης δεκατρείς Δήμοι της ελληνικής περιφέρειας, με έργα συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνούν τα 57 εκατ. ευρώ.

    Στόχος του project είναι η ψηφιακή ανάπτυξη και μετασχηματισμός των Δήμων, με Υπουργείο Ευθύνης να είναι το Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ φορείς υλοποίησης των έργων είναι οι ίδιοι οι Δήμοι.

    Οι «Έξυπνες πόλεις» αφορούν και τους 332 Δήμους της επικράτειας, προβλέποντας την αναλογική, µε πληθυσμιακό κριτήριο, κατανομή συνολικά 320 εκατ. ευρώ, που θα αφορούν κυρίως ψηφιακά έργα.

    Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής οι Δήμοι Βόλου, Λάρισας, Τρικκαίων, Ρόδου, Πειραιώς, Νίκαιας-Ρέντη, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Αχαρνών, Κορδελιού-Ευόσμου, Ιωαννίνων, Πάτρας και Χαλκίδας.

    O συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός των επενδύσεων ξεπερνά τα 57 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 90 εκατ. ευρώ που αναλογούν στους 17 δήμους και που αφορούν το πρώτο σκέλος του έργου.

    Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των σχεδίων ήταν η 31η Οκτωβρίου 2022.

    Τα δύο σκέλη του μεγάλου project

    Με το πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων» δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Δήμους να ευθυγραμμιστούν με την κεντρική διοίκηση αναφορικά στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

    Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών και των τοπικών κοινωνιών, με την επιλογή εκείνων των ψηφιακών έργων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτεραιότητες κάθε Δήμου, μέσα από έναν κατάλογο έργων που διαρθρώνονται σε επτά κατηγορίες:
    -Βιώσιμη Μετακίνηση
    -Εξοικονόμηση Ενέργειας
    -Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων
    -Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης
    -Βελτίωση Ποιότητας Ζωής
    -Ενίσχυση τοπικής Δημοκρατίας, Διαβούλευσης και Διαφάνειας
    -Προστασία από Κυβερνοεπιθέσεις και ενίσχυση Ψηφιακών Υποδομών

    Το giga-project χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο απευθύνεται σε 17 Δήμους συνολικά, µε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, με επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ, οι πόροι των οποίων προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Το δεύτερο στάδιο σχετίζεται µε τους υπόλοιπους 315 Δήμους της χώρας, οι οποίοι θα λάβουν συνολικά σχεδόν 230 εκατ. ευρώ, με ποσά από 200.000 ευρώ για τους πολύ μικρούς δήμους, μέχρι και 2,5 εκατ. ευρώ για εκείνους τους δήμους που έχουν λίγο κάτω από 100.000 κατοίκους.

    Οι δήμοι με τη…μερίδα του λέοντος

    Τα χρήματα που αναμένεται να κατανεμηθούν δεν είναι ισόποσα, καθώς η «μοιρασιά» ποικίλει ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες του κάθε δήμου.
    Ο δήμος που λαμβάνει την μερίδα του λέοντος από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για τα «Smart Cities» με βάση τα έως τώρα δεδομένα είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.

    Ο Δήμος Τρικκαίων, παρά το γεγονός ότι δεν ξεπερνά σε πληθυσμό τους 100.000 κατοίκους, συμπεριλαμβάνεται στην «ελίτ των 17». Για τα Τρίκαλα, τα οποία αποτελούν «πρότυπο δήμου» ο προϋπολογισμός πλησιάζει τα 7 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία εφαρμογών με στόχο την προσωποποιημένη αλληλεπίδραση του πολίτη με τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τη δημιουργία –στα πρότυπα του bitcoin– της ανταποδοτικής νομισματικής μονάδας Tricoin, μέσω της οποίας θα ανταμείβονται οι πολίτες που συμμετέχουν σε δράσεις σχετικές με στόχους του δήμου.

    Ο Δήμος που θα λάβει την τρίτη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβασή του είναι αυτό της Πάτρας, με προϋπολογισμό κοντά στα 6 εκατ. ευρώ ενώ ακολουθεί ο Δήμος Πειραιώς με έργα 5 εκατ. ευρώ και Λαρίσης με έργα στα 4,6 εκατ. ευρώ.

    Στη Χαλκίδα, το έργο με προϋπολογισμό στα 3 εκατ. ευρώ προβλέπει τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης ελεγχόμενης στάθμευσης και πληροφοριών κινητικότητας και σειράς εφαρμογών για τη βελτιστοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων και την ενεργειακή εξοικονόμηση.

    Διαβάστε επίσης:

    ΚτΠ: 2+1 νέα έργα αξίας 32 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου



    ΣΧΟΛΙΑ