• Real Estate

    Γιώργος Προκοπίου: Τίναξε στον αέρα το real estate – Μέσα σε δυο ώρες έδωσε 30 εκατ. για ένα οικόπεδο στο Λαγονήσι


    Την ώρα που τα αναρτημένα στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών ακίνητα μένουν κολλημένα σε servicers και τράπεζες, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου εξασφάλισε με τίμημα διπλάσιο από αυτό που όρισε η Τράπεζα  Πειραιώς, το «ταλαιπωρημένο» οικόπεδο του Ευγένιου Τίγκα στη Σαρωνίδα.

    Τα μετρητά που βγάζουν τα τελευταία δυο χρόνια οι εφοπλιστές είναι σχεδόν ασύλληπτα.

    Και αυτό φαίνεται από τις επενδύσεις που κάνουν στην στεριά και ειδικά στα ΑΚΙΝΗΤΑ, που όπως φαίνεται δεν λογαριάζουν τα λεφτά.

    Ακριβώς όπως έκανε και ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου χθες το μεσημέρι με την αγορά ενός οικοπέδου.

    Που αποφάσισε  με μια πράξη να “εκτινάξει” την αξία των οικοπέδων και των ακινήτων της Αττικής στα υψη …

    Το μέγεθος του ακριβού deal – που κόστισε περί τα 1.500.000 ευρώ ανά στρέμμα στον εφοπλιστή – γίνεται αντιληπτό αν λάβει κανείς υπόψη του τις τιμές αγοράς οικοπέδων στην περιοχή. 

    Από την πρώτη εκτίμηση μέχρι την κατακύρωση είχε μεσολαβήσει η δικαστική προσφυγή του Ευγένιου Τίγκα και της συζύγου του, Στέλλας Λαζάρου – πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης –, προκειμένου να αυξηθεί το τίμημα.

    Από τη δικαστική απόφαση που όρισε την τιμή του ακινήτου, προέκυψε πως «στο συγκρότημα του Αστέρα, στο Μεγάλο Καβούρι Βουλιαγμένης και στη Σαρωνίδα, επικρατούν άλλες τιμές».

    Το διπλάσιο σε σχέση με την τιμή εκκίνησης τίμημα του εφοπλιστή είναι από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με γνώστες της αγοράς να αναφέρουν πως κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν ένα ακίνητο έχει εκτιμηθεί σε πολύ χαμηλή αξία.

    Σε αυτή την περίπτωση, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού το Πρωτοδικείο Αθηνών είχε δεχτεί την ανακοπή που άσκησε το ζευγάρι κι όρισε την τιμή πρώτης προσφοράς στα 14,65 εκατ. ευρώ.

    Με βάση, επίσης, στοιχεία της Engel & Völkers Ελλάδας, στη Σαρωνίδα και το Λαγονήσι η δόμηση είναι σαφώς περιορισμένη λόγω του χαμηλού Συντελεστή Δόμησης, αφού δεν μπορούν να χτιστούν πολλά τετραγωνικά και όσα -ελάχιστα- νέα σπίτια γίνονται αφορούν κυρίως ιδιοκατοίκηση, ενώ υπάρχει και απόθεμα σε παλιά διαμερίσματα κοντά στην παραλία που δεν είναι ανακαινισμένα.

    Ωστόσο ήδη από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 και μετά έχει παρατηρηθεί ότι μία μερίδα του εγχώριου αγοραστικού κοινού, βλέπει πιο θετικά τη μετακίνησή του σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας ακριβώς επειδή οι τιμές στη Βούλα ή τη Βουλιαγμένη είναι πολύ υψηλές.

    Σε Σαρωνίδα – Λαγονήσι τα σπίτια πωλούνται με τιμές 2.000- 3.500 ευρώ ανά τ.μ. και ελαφρώς πιο πάνω τα νεόδμητα. 

    Το ακίνητο άλλαξε χέρια ύστερα από τέσσερις αποτυχημένους πλειστηριασμούς και τρεις ώρες «μάχης» όσων εκδήλωσαν χθες ενδιαφέρον.

    Σύμφωνα, δε, με την αρχική εκτίμηση που ήθελε το οικόπεδο να έχει αξία 10,5 εκατομμυρίων, το τίμημα έφτασε να είναι σχεδόν τριπλάσιο για να κατακυρωθεί στον Γιώργο Προκοπίου.

    Τριπλάσιο τίμημα της αρχικής αξίας του πλήρωσε ο Προκοπίου

    Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αύξησε την τιμή, αφού έλαβε υπόψη «την εξαιρετική τοποθεσία του ακινήτου σε σημείο αποκλειστικής πρόσβασης προς τη θάλασσα, την εξασφάλιση νομιμότητας μεγάλων επιφανειών κατοικίας σε μια περιοχή όπου απαγορεύεται πλέον οποιαδήποτε νέα ανάπτυξη όμοιας χρήσης, την επιφάνεια του οικοπέδου, η οποία επιτρέπει τη λειτουργική αυτονόμηση των τριών κτιρίων, την εύκολη πρόσβαση του ακινήτου με εγγύτητα στην παραλιακή Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, αλλά και το γεγονός ότι το ίδιο ακίνητο απευθύνεται, κυρίως, σε επενδυτές εξωτερικού και, συνεπώς, δύναται να διατεθεί εκτός εγχωρίου αγοράς».

    Το ακίνητο ανήκε αρχικά σε περιοχή όπου επιτρεπόταν η ανέγερση κατοικιών, αργότερα όμως οι όροι δόμησης της περιοχής μεταβλήθηκαν και σήμερα στην ίδια περιοχή επιτρέπονται μόνο χρήσεις προς εγκαταστάσεις λουομένων και χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του ναυταθλητισμού, ενώ βρίσκεται εκτός σχεδίου.

    Ωστόσο, στο οικόπεδο έχουν χτιστεί τρία ανεξάρτητα ημιτελή κτίρια περίπου 2.000 τ.μ., που έχουν υποστεί αρκετές σημαντικές φθορές και χρήζουν ανακαίνισης, αφού κατασκευάστηκαν το 1995. Το πρώτο κτίριο αποτελείται από υπόγειο 115 τ.μ., ισόγειο 150 τ.μ. με τζάκι και δύο υπνοδωμάτια με en-suite μπάνια.

    Το δεύτερο αποτελείται από ισόγειο 912 τ.μ. και υπόγειο 331 τ.μ. και περιλαμβάνει τέσσερα διαμερίσματα με τζάκι, υπνοδωμάτια με en-suite μπάνια και γκαρνταρόμπες και δύο μεζονέτες.

    Το τρίτο κτίριο 650 τ.μ. περιλαμβάνει αποθήκες, αίθριο κι ένα ισόγειο διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων.

    Με βάση την κατασχετήρια έκθεση, το οικόπεδο που τοποθετείται λίγο πριν το Grand Resort Lagonissi, στην άκρη μιας μικρής χερσονήσου, εξασφαλίζει ανεμπόδιστη θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού. Το ακίνητο αποκτήθηκε από τη Starlet Κτηματική το 2003 λίγο μετά τη σύστασή της.

    Τα πολυτελή ακίνητα από το Hyde Park έως το Πόρτο Φίνο & τη Μύκονο

    Η επένδυση Προκοπίου στο Λαγονήσι ήρθε παράλληλα με το δρόμο που άνοιξε το ΣτΕ στην πώληση των Ναυπηγείων. H Ολομέλεια απέρριψε τις προσφυγές του δήμου Χαϊδαρίου με δύο αποφάσεις, έτσι ώστε να προχωρήσει η μεταβίβαση των Ναυπηγείων και του ακινήτου της ΕΤΑΔ σε σχήμα συμφερόντων του εφοπλιστή.

    Θυμίζουμε ότι η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είχε παγώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς το ΣτΕ είχε απαγορεύσει με προσωρινή διαταγή την υπογραφή σύμβασης.

    Ο Γιώργος Προκοπίου είναι, άλλωστε, γνωστός για την αγορά εμβληματικών ακινήτων στην Ευρώπη.

    Στην Ελλάδα και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης από τη Γλυφάδα και μετά έως το Σούνιο διαθέτει οικόπεδα, γραφεία και κατοικίες, ενώ έχει βάλει πόδι και στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο εφοπλιστής αγόρασε το ιστορικό κατάστημα το ιστορικό κατάστημα Άκρον Ίλιον Kριστάλ στη Σταδίου, ναυαρχίδα της οικογένειας Μεϊμαρίδη, όπου δαπανά 25 εκατ. ευρώ για την ανακαίνισή του.

    Από τις πιο προβεβλημένες κινήσεις real estate του Προκοπίου ήταν η αγορά διαμερίσματος στο συγκρότημα One Hyde Park του Knightsbridge του Λονδίνου, ένα κτίριο που κατασκευάστηκε από τους Ελληνοαμερικανούς Νικ και Κρίστιαν Κάντι, σε συνεργασία με εταιρεία συμφερόντων του Χαμάντ Αλ Θάνι, πρωθυπουργού του Κατάρ. Το διαμέρισμα που βρίσκεται στον ένατο όροφο, εκτείνεται σε 3.500 τ.μ., διαθέτει τέσσερις κρεβατοκάμαρες και έχει θέα στο Hyde Park, βρίσκεται σε ένα μία από τις πιο ακριβές γειτονιές του κόσμου.

    Ο «πρίγκιπας της παραλιακής» έχει αγοράσει επίσης τη βίλα 900 τ.μ. στη Μύκονο, πάλαι ποτέ ιδιοκτησία του ζεύγους Λυμπέρη, ενώ κατάφερε να νικήσει ακόμα και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δύο άνδρες μονομάχησαν για την αγορά της Villa Christina, στο Πόρτο Φίνο, θέρετρο της ιταλικής ριβιέρας. Με 25 εκατομμύρια ευρώ, ο εφοπλιστής πέτυχε τη γειτνίαση με τους Dolce & Cabbana, Giorgio Armani και με τον προέδρο της Pirelli Marco Provera.

    Όσο για την πορεία του στη ναυτιλία, όπως έχει διηγηθεί ο ίδιος, ξεκίνησε φτιάχνοντας μια σχεδία από παλιές σανίδες στην παραλία της Γλυφάδας και την οδήγησε στον Σαρωνικό.

    Αγόρασε το πρώτο του πραγματικό πλοίο το 1972: με δύο συνεργάτες, αγόρασε το δεξαμενόπλοιο 55.000 τόνων «Pennsylvania» από την Getty Oil. Σήμερα, ο Προκοπίου, μέσω των εταιρειών του, διοικεί έναν στόλο με περισσότερα από 120 πλοία αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Τι αγόρασε χθες ο εφοπλιστής

    Αυτό που μένει είναι να μεταμορφώσει το γειτονικό του Grand Resort Λαγονήσι,  οικόπεδο.

    Ήδη μέσα στο κτήμα υπάρχει ημιτελές συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που άρχισε να χτίζεται το 1995, συνολικής επιφάνειας 2.093,50 τ.μ..

    Ειδικότερα το πρώτο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, επιφάνειας 115,21τ.μ. και ισόγειο 150,00 τ.μ., με καθιστικό με τζάκι, χώρο τραπεζαρίας, κουζίνα, WC ξένων, κλίμακα καθόδου στα υπνοδωμάτια, κλίμακα καθόδου προς το υπόγειο, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό και γκαρνταρόμπα και ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο με en-suite λουτρό.

    Το δεύτερο κτίριο αποτελείται από ισόγειο όροφο 912,00 τ.μ. και υπόγειο 331,50 τ.μ., που περιλαμβάνουν:

    • δυτικό διαμέρισμα 168,75τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό, ένα επιπλέον
    • υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό,
    • ανατολικό διαμέρισμα 162,75τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία ως ενιαίο χώρο, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite
    • λουτρό, ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό,
    • νοτιοδυτικό διαμέρισμα 173,15τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία ως ενιαίο χώρο, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, δύο υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά,
    • το ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει και γκαρνταρόμπα,
    • νοτιοανατολικό διαμέρισμα 167,50τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό, ένα
    • επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό,
    • βορειοδυτική μεζονέτα 173,99 τ.μ., με δύο υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα και ένα master υπνοδωμάτιο με en-suite λουτρό, WC ξένων, δωμάτιο υπηρεσίας,
    • βορειοανατολική μεζονέτα 173,99 τ.μ., με αντίστοιχες υποδομές.

    Το τρίτο κτίριο αποτελείται από ισόγειο όροφο 650,10 τ.μ. (με υπόγειο 92,00 τ.μ. που περιλαμβάνει λεβητοστάσιο, τρεις αποθήκες, διάδρομο, τέσσερα WC και ένα αίθριο) και ισόγειο 686,16 τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, αποθήκες, WC ξένων, τρία υπνοδωμάτια, το ένα εκ των οποίων master με en-suite λουτρό και γκαρνταρόμπα, και ένα επιπλέον μπάνιο.

    Το δεύτερο και το τρίτο κτίριο είναι σχεδόν ενιαία, ενώ το πρώτο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου. Ακόμη, αποπερατωμένο είναι μόνο ένα τμήμα του τρίτου κτιρίου και τα υπόλοιπα βρίσκονται, σύμφωνα με την έκθεση, σε ημιτελή κατάσταση και συγκεκριμένα στο στάδιο των επιχρισμάτων.

    Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι φέρουν αρκετές σημαντικές φθορές και χρήζουν ανακαίνισης. Επίσης, ο περιβάλλων χώρος είναι αδιαμόρφωτος, ενώ το οικόπεδο φέρει περίφραξη στην πρόσοψή του, από μάντρα από μπετόν και συρματόπλεγμα που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι κατεστραμμένο.



    ΣΧΟΛΙΑ