• Business

    Evergrande: Ζημιές 81 δισ. δολαρίων τα δύο προηγούμενα έτη

    • NewsRoom

    Hui Ka Yan


    Συνολική ζημία 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρουσίασε η κινεζική China Evergrande Group, έχοντας ανακοινώσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους τον Μάρτιο και δυσκολία ολοκλήρωσης έργων και αποπληρωμής προμηθευτών – δανειστών.

    Ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο που μπήκε σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» το 2021, παρουσίασε καθαρές απώλειες για το 2021 και το 2022 στα 476 δισεκατομμύρια γιουάν (66,36 δισεκατομμύρια δολάρια) και 105,9 δισεκατομμύρια γιουάν (14,76 δισεκατομμύρια δολάρια), αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα απομείωσης της αξίας των ακινήτων, επιστροφής γης, ζημιών σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και χρηματοδοτικών δαπανών.

    Οι διανεμημένες προς τους μετόχους ζημίες της εταιρείας έφθασαν τα 14,8 δισ.δολάρια για ολόκληρη την οικονομική χρήση του 2022, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

    Την ίδια στιγμή, το χρέος των κατασκευαστών έχει εκτιναχθει στα ύψη, με το συνολικό παθητικό να φθάνει τα 2,58 τρισ.γιουάν στα τέλη του 2021 (360 δισ. δολάρια).

    Σύμφωνα με την εταιρεία, κατά το τελευταίο κανονικό έτος λειτουργίας της, το 2020, η Evergrande σημείωσε καθαρά κέρδη 8,1 δισεκατομμυρίων γιουάν.

    Σημειώνεται ότι το κολοσσιαίο χρέος της Evergrande τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η πηγή σοβαρής ανησυχίας για τον τομέα του real estate της Κίνας – το θεμέλιο της κινεζικής οικονομίας – με χρεοκοπίες και εγκαταλελειμμένα έργα σε όλη τη χώρα.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 2022 έγινε γνωστό ότι την πιο ακριβή σε αξία έπαυλη του Λονδίνου φέρεται να έχει στην ιδιοκτησία του ο επικεφαλής του ομίλου και πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, Hui Ka Yan.

    Μετά την ίδρυση της Evergrande το 1996, ο Hui ανέδειξε την εταιρεία ως τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ακινήτων της Κίνας, ενώ ο ίδιος φέρεται να απέκτησε έναν μεγάλο αριθμό ακινήτων σε όλο τον κόσμο.

    Ωστόσο, από το ξεκίνημα της πανδημίας και μετά, η Evergrande αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα επιβίωσης, όπως και όλες οι εταιρείες ακινήτων στην Κίνα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Σουζάνα Λασκαρίδη: Η Laskaridis Shipping συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πειραιά για να δημιουργήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

    Morgan Stanley: Ξεκινά την κάλυψη της Μytilineos με τιμή στόχο τα 43 ευρώ

    Lamda Development: Αγορά ιδίων μετοχών αξίας €215.151



    ΣΧΟΛΙΑ