• Business

    Evergrande: Γιοτ, σπίτια και έργα τέχνης πουλά ο πρόεδρος της εταιρείας για να αποπληρώσει τα χρέη της

    • NewsRoom
    Evergrande: Γιοτ, σπίτια και έργα τέχνης πουλά ο πρόεδρος της εταιρείας για να αποπληρώσει τα χρέη της

    Hui Ka Yan


    Καθώς ο κινεζικός όμιλος Evergrande αγωνίζεται να αποπληρώσει τις υπέρογκες υποχρεώσεις της, ο ιδρυτής και πρόεδρος της εξασφαλίζει μετρητά βάζοντας ενέχυρο ή πουλώντας πολυτελή περιουσιακά του στοιχεία.

    Οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από τον πρόεδρο της Evergrande, Hui Ka Yan, 63 ετών, να αξιοποιήσει μέρος της προσωπικής του περιουσίας για να συμβάλει στην πληρωμή των κατόχων ομολόγων της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, αναφέρει το reuters.

    Τα προβλήματα της Evergrande στην αποπληρωμή των ομολόγων έχουν συγκλονίσει τις αγορές, οδηγώντας πολλούς από τους επενδυτές, πιστωτές και προμηθευτές της σε οικονομικό όλεθρο, σύμφωνα με το άρθρο.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Guo Hui, στου οποίου την επιχείρηση η Evergrande χρωστάει περισσότερα από 18 εκατομμύρια γιουάν (2,8 εκατομμύρια δολάρια). Ο επιχειρηματίας αναγκάστηκε να πουλήσει την Porsche Cayenne του και ένα διαμέρισμα για να συγκεντρώσει μετρητά και να πληρώσει τα χρέη του.

    «Θα έπρεπε να πουλάει τα πράγματά του», είπε ο Guo στο Reuters. «Δεν έχει άλλη επιλογή από τη στιγμή που τον ανάγκασαν οι αρχές».

    Ο Hui έβαλε ενέχυρο μια από τις επαύλεις του στο Χονγκ Κονγκ, έκτασης περίπου 5.000 τετραγωνικών ποδιών στο The Peak, το πιο διάσημο προάστιο του Χονγκ Κονγκ με εκπληκτική θέα στους αστραφτερούς ουρανοξύστες της πόλης, για να πάρει δάνειο από την China Construction Bank τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου του Χονγκ Κονγκ.

    Το ακίνητο έχει αξία περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (103 εκατομμύρια δολάρια) και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι με τη δέσμευση του ο επιχειρηματίας συγκέντρωσε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ για να αποπληρώσει ένα ληξιπρόθεσμο ομόλογο της Evergrande.

    Ο μεγιστάνας, που το 2017 ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, έβαλε ενέχυρο δύο ακόμη πολυτελείς κατοικίες στην Orix Asia Capital στις 8 Νοεμβρίου για άγνωστα ποσά, σύμφωνα με πηγές. Το τοπικό μέσο ενημέρωσης HK01 ανέφερε την Τρίτη ότι το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν 821 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ.

    Τα πολυτελή περιουσιακά στοιχεία

    Μεγαλωμένος από τη γιαγιά του σε ένα αγροτικό χωριό, ο Hui ίδρυσε την Evergrande το 1996 στη νότια πόλη Guangzhou, προμηθεύοντας σπίτια σε χαμηλές τιμές και χτίζοντας μια περιουσία.

    Ανέπτυξε ένα πάθος για την καλλιγραφία, την τέχνη και τον κυπρίνο Koi – το ψάρι που θεωρείται σύμβολο καλής τύχης- για το οποίο πλήρωσε δεκάδες εκατομμύρια γιουάν, αναφέρουν πηγές.

    Υπό τις εντολές του Hui, η Evergrande πουλάει κάποια από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να συγκεντρώσει φρέσκα κεφάλαια.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ότι η Evergrande πούλησε δύο αεροσκάφη Gulfstream τις τελευταίες εβδομάδες.

    Η Wall Street Journal υποστήριξε σε ρεπορτάζ της νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Evergrande συγκέντρωσε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια πουλώντας δύο από τα ιδιωτικά της τζετ σε Αμερικανούς επενδυτές.

    Ο Hui κατέχει επίσης ένα γιοτ 60 μέτρων με την ονομασία Event, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 60 εκατ. δολάρια, καθώς και ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Airbus, αναφέρουν δημοσιεύματα των κινεζικών μέσων ενημέρωσης.

    Αν και η αξία της περιουσίας του ιδρυτή της Evergande μειώθηκε τα τελευταία χρόνια από τα περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2017, εξακολουθεί να εκτιμάται στα 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Hurun China Rich List 2021, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

    Σημειώνεται ότι η Evergrande την περασμένη εβδομάδα απέφυγε την χρεοκοπία με μια πληρωμή κουπονιού ομολόγου της τελευταίας στιγμής, ενώ η επόμενη κρίσιμη προθεσμία είναι η 28η Δεκεμβρίου, με πληρωμές κουπονιών που υπερβαίνουν συνολικά τα 255 εκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε ακόμα:

    Evergrande: Ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων βρίσκει κεφάλαια για να αποφύγει προς το παρόν τη χρεοκοπία

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ