• Business

    ΕΥΔΑΠ: Νέες δραστηριότητες και υπεραξίες σε 3 άξονες- Το βλέμμα στην ενέργεια


    Σε μια νέα εποχή αυξημένων επενδύσεων μπαίνει η ΕΥΔΑΠ, με προσανατολισμό τη βέλτιστη αξιοποίηση και διαφύλαξη του πολύτιμου πόρου του νερού, αλλά και εξασφάλισης υπεραξιών από την ενέργεια και από δραστηριότητες βιωσιμότητας και ενεργειακής μετάβασης.

    Οι επενδύσεις 2 δισ. που έχει προγραμματίσει για την επόμενη διετία είναι μόνο η αρχή, μιας σειράς επενδύσεων στις οποίες θα την οδηγήσουν οι εξειδικευμένες μελέτες που ετοιμάζει για την ανάπτυξή της σε νέες αγορές όπως το ανακυκλωμένο νερό και η ενέργεια.

    Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει την ανάπτυξή της σε τρεις άξονες επενδύσεων: Ανάπτυξη των αυτόνομων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων και παραγωγής νερού για άρδευση και βιομηχανική χρήση με στόχο να αντικαταστήσει το πόσιμο νερό που σήμερα χρησιμοποιούν, ανάπτυξη στην ενέργεια και σχεδιασμό των βέλτιστων επενδύσεων στην Ψυττάλεια, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, της βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου νερού και της αύξησης της αξίας των υποπροϊόντων που παράγονται όπως η λάσπη ή αργότερα ο φώσφορος.

    Το μέγεθος της εταιρείας, η σημασία του έργου της στην ύδρευση και την αποχέτευση, οι τεράστιες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού, 700.000 κυβικά, που παράγει η Ψυττάλεια, που είναι το μεγαλύτερο Κέντρο επεξεργασίας Λυμάτων της χώρας  και το 2ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, η πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης και οι ευκαιρίες που δημιουργεί,   επανατοποθετούν την εταιρεία στην αγορά με νέες δυνατότητες.

    Μελέτες για την αγορά επαναχρησιμοποιημένου νερού

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης, γνωρίζοντας καλά τις μεγάλες δυνατότητες της εταιρείας, είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει ειδικές μελέτες και ακολούθως να προωθήσει τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων της εταιρείας. Όπως σημείωσε χθες, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής επίσκεψης στην Ψυττάλεια: Είμαστε πολύ περισσότερα, από μια εταιρεία ύδρευσης. Έχουμε το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο, (δίκτυα όπως ο ΑΔΜΗΕ στο ρεύμα), το δίκτυο πόλης, (όπως ο ΔΕΔΔΗΕ), και ταυτόχρονα την πώληση του νερού στην Αττική (όπως η ΔΕΗ). Και ταυτόχρονα έχουμε τα δίκτυα αποχέτευσης, και τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, που μπορούν και ανακυκλώνουν το νερό υποκαθιστώντας με αυτό το πολύτιμο πόσιμο νερό, που σήμερα χρησιμοποιείται για βιομηχανική χρήση.

    Όπως είπε η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με την Helleniq Energy για τη δημιουργία αγωγού που θα την τροφοδοτεί με ανακυκλωμένο νερό από το ΚΕΛ Θριάσιου με το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει μέρος του πόσιμου νερού που καταναλώνει σήμερα. Η  Helleniq Energy καταναλώνει το 1% του νερού της ΕΥΔΑΠ και αν χρησιμοποιήσει το ανακυκλωμένο νερό, μπορεί να μειωθεί στο 0,5% η κατανάλωση πόσιμου νερού.

    Αντίστοιχα η ΕΥΔΑΠ είναι σε συζητήσεις  με το ΔΑΑ για τη συνεργασία του με το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Κορωπί, ώστε να προωθεί εκεί τα λύματα και να παίρνει ανακυκλωμένο νερό αντικαθιστώντας το μικρό ΚΕΛ που έχει σήμερα.

    “Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε, με ειδική μελέτη, ποια είναι η αγορά σήμερα στο νερό για βιομηχανική χρήση και άρδευση και να αναπτυχθούμε σε αυτή”, σημείωσε ο κ. Κώστας Βουγιουκλάκης Γενικός Διευθυντής Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ.

    Ταυτόχρονα η εταιρεία προωθεί την τεχνολογία Sewer Mining που αποτελεί μια κινητή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που ήδη έχει λειτουργήσει η εταιρεία στο ΚΕΡΕΦΥΤ στη Μεταμόρφωση και στο Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων. Χθες ο κ. Σαχίνης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Χαρδαλιά για να συζητήσει την πρόταση της ΕΥΔΑΠ για δημιουργία 25 κινητών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε πάρκα και άλση στην Αττική, με ταυτόχρονη παροχή ανακυκλωμένου νερού για τα 25 πάρκα.

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται  και ο αποχαρακτηρισμός της παραγόμενης ιλύος του ΚΕΛΨ από απόβλητο σε εναλλακτικό καύσιμο για την καύση της στην Τσιμεντοβιομηχανία. Σήμερα η ΕΥΔΑΠ καταβάλει 1 εκ. ευρώ για τη λάσπη που δίνει στον ανάδοχο ως απόβλητο, ενώ αν χαρακτηριστεί εναλλακτικό καύσιμο θα μπορεί να την πουλάει στην αγορά.

    Μελέτη για την αγορά της ενέργειας από την Deloitte

    Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ανάπτυξη των ΑΠΕ έχουν ήδη ξεκινήσει από την ΕΥΔΑΠ, που σήμερα καλύπτει το 20% των ενεργειακών της αναγκών από μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά.

    Όπως ανέφερε ο κ.Σαχίνης, το ερώτημα είναι τι κάνουμε με το υπόλοιπο των αναγκών μας. Να κάνουμε PPA; Θα μας κόστιζε το διπλάσιο από ότι αν παράγουμε μόνοι μας με φωτοβολταϊκά. Να αγοράσουμε έργα ΑΠΕ; Μόνο για τις ανάγκες μας ή και για να πουλάμε στο δίκτυο; ή να παράγουμε για το ένα μέρος  και να κάνουμε και ένα μικρό PPA; και με τι αναλογία.

    Επιπλέον, έχουμε μια μεγάλη πελατειακή βάση και θα μπορούσαμε να επεκταθούμε και στην αγορά προμήθειας. Όλα αυτά όμως για να τα αποφασίσουμε και να δούμε ποιo μίγμα επενδύσεων και δραστηριοτήτων θα επιλέξουμε, ποιες δυνατότητες έχoυμε και τι θα κάνουμε έχουμε αναθέσει σχετική μελέτη στην Deloitte. Σε τρεις μήνες, με τα αποτελέσματα της μελέτης, θα έχουμε τον οδικό χάρτη για τον τρόπο που θα επενδύσουμε και θα αναπτυχθούμε στην ενέργεια”.

    Μελέτη για νέο γύρο επενδύσεων στην Ψυττάλεια

    Η ΕΥΔΑΠ προετοιμάζεται για να  προκηρύξει διαγωνισμό για την ανεύρεση του συμβούλου που θα αναλάβει τη μελέτη για το νέο κύκλο επενδύσεων στην Ψυττάλεια με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της όπως το ανακυκλωμένο νερό, η λάσπη κλπ.

    Στόχος της να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες διαχείρισης ιλύος και ενεργειακής αξιοποίησης, διαχείριση προϊόντων επεξεργασίας (φώσφορος, κλπ), επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού και νέες τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης, να πετύχει περαιτέρω ενεργειακή βελτιστοποίηση του ΚΕΛΨ και εναρμόνιση με τη νέα και πολύ αυστηρή Οδηγία που θα διέπει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

    Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) είναι  ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα ισοδύναμου πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων. Σήμερα τα 700.000 κυβικά νερού που επεξεργάζεται το Κέντρο της Ψυττάλειας, επιστρέφει καθαρό στη θάλασσα. Στόχος της εταιρείας είναι να βρει τρόπους για τη διοχέτευσή του στην αγορά ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί, εξοικονομώντας αντίστοιχη ποσότητα πόσιμου νερού.

    Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας περιλαμβάνουν προεπεξεργασία λυμάτων στις εγκαταστάσεις του Ακροκεράμου, με απομάκρυνση των βαρέων στερεών, εσχάρωση, εξάμμωση και απόσμηση καθώς και προεπεξεργασία των λυμάτων της Σαλαμίνας στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας. Τα προεπεξεργασμένα λύματα μεταφέρονται με υποθαλάσσιους αγωγούς στη νήσο Ψυττάλεια. Εκεί συνεχίζεται η επεξεργασία των λυμάτων στις δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης στις οποίες συλλέγεται η πρωτοβάθμια ιλύς. Στην συνέχεια τα πρωτοβάθμια επεξεργασμένα λύματα υφίστανται προχωρημένη δευτεροβάθμια βιολογική επεξεργασία με το σύστημα της ενεργού ιλύος για την απομάκρυνση του οργανικού φορτίου και τη σημαντική ελάττωση του φορτίου αζώτου.

    Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό των 2 δισ.- Τι θα γίνει με τα τιμολόγια

    Ήδη η εταιρεία έχει σχεδιάσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα των 2 δις. ευρώ αφορά επενδύσεις 900 εκ. ευρώ για τα έργα στην Ανατολική Αττική, εκ των οποίων το 90% χρηματοδοτείται από την ΕΕ, έργα μετασχηματισμού ύψους 350 εκ. ευρώ που περιλαμβάνουν έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας, άλλα έργα αποχέτευσης αξία 200 εκ. ευρώ και έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών, επένδυση 400 εκ. ευρώ.

    Προτεραιότητα της εταιρείας είναι να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος από ευρωπαϊκούς πόρους. Αφού καθορίσει το μέρος των κεφαλαίων που θα καλύψει η ίδια, η εταιρεία θα καταθέσει την πρόταση της στη ΡΑΑΕΥ,  με στόχο να μη χρειαστεί να ζητήσει αύξηση των τιμολογίων της. Πρόθεση της διοίκησης είναι να εξασφαλίσει τους πόρους για τις επενδύσεις αυτές και να μη χρειαστεί να γίνει αύξηση τιμολογίων. Η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι δεν έχει γίνει αύξηση στην τιμή του νερού εδώ και 15 χρόνια και το νερό της ΕΥΔΑΠ είναι το δεύτερο φθηνότερο στον κόσμο.



    ΣΧΟΛΙΑ