• Business

    ΕΥΑΘ ΑΕ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα ψηφιακά «έξυπνα υδρόμετρα, ύψους έως και 49,6 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom
    Ο CEO της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης

    Ο CEO της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης


    Μια «νέα εποχή» στις υπηρεσίες νερού στη Θεσσαλονίκη, με μετρήσιμα αποτελέσματα για την προστασία του υδάτινου ισοζυγίου της περιοχής, αλλά και για την τσέπη του καταναλωτή, σηματοδοτεί η επένδυση της ΕΥΑΘ ΑΕ στα ψηφιακά «έξυπνα» υδρόμετρα, ο διαγωνισμός για την προμήθεια και τοποθέτησης των οποίων, προκηρύχθηκε σήμερα.

    Ο διαγωνισμός, αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση 100.000 ψηφιακών υδρομέτρων με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 100.000 και όπως αναφέρει στη σημερινή της ανακοίνωση η ΕΥΑΘ ΑΕ, είναι μεν αρχικού ύψους 21,1 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ ), αλλά μπορεί με τις προαιρέσεις να ανέλθει στο ποσό των 49,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το έργο, είναι πενταετούς διάρκειας από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ προβλέπεται δυνατότητα παράτασης (δικαίωμα προαίρεσης του αναθέτοντος φορέα) για δύο επιπλέον έτη. Το κόστος της αντικατάστασης, υπολογίζεται στο ποσό των 17 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία μάλιστα διευκρινίζει ότι δεν θα βαραίνει τους καταναλωτές.

    Ουσιαστικά, πρόκειται για την αντικατάσταση μέρους του παλιάς τεχνολογίας μετρητικού εξοπλισμού της εταιρείας με υδρόμετρα νέας τεχνολογίας, χωρίς κινούμενα μέρη («έξυπνοι» υδρομετρητές) και με την τοποθέτησή τους, ο καταναλωτής θα έχει πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθεί την κατανάλωση του νερού και τις χρεώσεις στο σπίτι ή τον επαγγελματικό του χώρο, να ειδοποιείται αυτόματα για τυχόν διαρροή και να ενημερώνεται για επικίνδυνη πτώση της θερμοκρασίας του υδρομέτρου.

    Η επιλογή των υδρομέτρων που θα αντικατασταθούν, θα γίνει με κριτήρια κυρίως παλαιότητας, ενώ θα συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η συνδεσιμότητα, ο υδραυλικός σχεδιασμός των δικτύων διανομής και η διαχείριση του νερού στις ζώνες υδροδότησης, σύμφωνα με την εταιρεία.

    Προς διαμόρφωση ο νέος «έξυπνος» χάρτης υδροδότησης

    Ο εκσυγχρονισμός των υδρομέτρων κι η αντικατάστασή τους με τα «έξυπνα» υδρόμετρα, αποτελεί σύμφωνα με την ΕΥΑΘ ΑΕ «κλειδί» για τη διαμόρφωση του νέου, «έξυπνου» χάρτη υδροδότησης της Θεσσαλονίκης και θα συνδυαστεί με μια σειρά άλλων επενδύσεων σε έργα διαρρυθμίσεων του δικτύου ύδρευσης του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης. Εκτός των άλλων, θα γίνει επαναπροσδιορισμός των βασικών ζωνών υδροδότησης των δεξαμενών, θα δημιουργηθούν νέες ζώνες για τις καινούριες δεξαμενές που θα κατασκευαστούν και θα εγκατασταθεί εξοπλισμός και συσκευές παρακολούθησης για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθεί περαιτέρω το μη τιμολογούμενο νερό και θα εξοικονομηθεί επιπλέον υδατικός πόρος. Παράλληλα, τα έξυπνα υδρόμετρα, πέραν από τη βέλτιστη διαχείριση του νερού, θα συμβάλουν και στην επίτευξη μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας, αφού μεταξύ άλλων, τα αντλιοστάσια θα καταναλώνουν ενέργεια με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.

    «Το Internet of Things, πέρα από τα πρακτικά οφέλη για τον καταναλωτή, μας δίνει τη δυνατότητα για στρατηγικό σχεδιασμό, συλλογή στατιστικών δεδομένων και κυρίως διαφύλαξη του φυσικού πόρου εν μέσω κλιματικής κρίσης. Η ΕΥΑΘ σήμερα γυρίζει σελίδα στις υπηρεσίες ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, με όχημα την τεχνολογία και την υψηλή εξειδίκευση των εργαζομένων της», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άνθιμος Αμανατίδης.

    Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η εταιρεία υπενθυμίζει ότι από το 2011 πραγματοποιεί σειρά ενεργειών προκειμένου να «φτάσουμε στο σημερινό διαγωνισμό» και εξηγεί ότι αυτές αφορούσαν τη δημιουργία εφαρμογής αυτόματου συστήματος μέτρησης της κατανάλωσης νερού, την υλοποίηση του ερευνητικού έργου «Smart Water» (χρηματοδοτούμενο από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας), την υδραυλική προσομοίωση υδραγωγείων της ΕΥΑΘ και τον χωρισμό του δικτύου σε υποζώνες ελέγχου (District Metering Areas – DMA’s), τη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη συστηματική μέτρηση της κατανάλωσης νερού της πανεπιστημιούπολης, το έργο της απομακρυσμένης ανάγνωσης διαχείρισης και τηλεχειρισμού (SCADA) της ύδρευσης και την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΥΑΘ: «Ζεστά» στο ταμείο, πάνω από 91 εκατ. ευρώ!



    ΣΧΟΛΙΑ