• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά -Ανοιχτά τα μάτια για εξαγορές

    Ευ. Μυτιληναίος


    Το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά, που βρίσκει την εταιρεία  Mytilineos με ρευστότητα, χαμηλό δανεισμό και τη δυνατότητα να αντλήσει νέα κεφάλαια έτοιμη να πραγματοποιήσει επενδύσεις και εξαγορές.

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας την Πέμπτη το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη για τα flash note αποτελέσματα του 2020, σημειώνοντας: “Τα θετικά μας cash flows σε συνδυασμό με την ικανότητά μας να στραφούμε στις αγορές για να αντλήσουμε φρέσκα κεφάλαια μας δίνει την δυνατότητα  για εξαγορές. Η ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας  είναι διαδικασίες σε εξέλιξη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία, έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά  για εξαγορές”.

    Ο Πρόεδρος του ομίλου, εκτίμησε ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά με «πολύ ενέργεια, όλες τις μονάδες και τα εργοστάσια μας να παράγουν και τις επενδυτικές μας μηχανές να λειτουργούν με υψηλές ταχύτητες…».

    Το 2020 ήταν τελικά μια καλή χρονιά

    Το 2020 ήταν τελικά μια καλή χρονιά, αν και το δεύτερο τρίμηνο ήταν πολύ δύσκολο, γιατί το δεύτερο εξάμηνο ήταν πολύ καλό με αποτέλεσμα η εταιρεία να πετύχει το στόχο της, το 2ο2ο να είναι μια χρονιά όσο πιο κοντά γίνεται στο 2019.

    Περιγράφοντας τις επιδόσεις της εταιρείας σημείωσε ότι το 2020 ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €538 εκατ., με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) παρέμεινε κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,71, παρά τις σημαντικές επενδύσεις, τη διανομή μερίσματος και την επαναγορά 6,14 εκατ. ιδίων μετοχών (ποσοστό 4,3% του συνόλου). Και ότι το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι €0,36 ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές) που αντιστοιχεί σε 41% των καθαρών κερδών έναντι 35,5% το 2019.

    Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε την αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών κατά 100 εκατ. ευρώ, την συνολική ρευστότητα κατά 1,3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ταμειακών διαθεσίμων 500 εκατ. ευρώ) καθώς και τις διαθέσιμες γραμμές πίστωσης ύψους 800 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία, όπως εξήγησε ανακοίνωσε τα flash note αποτελέσματά της για το 2020, δηλαδή τα στοιχεία της χρήσης πριν τον  έλεγχο των ορκωτών, ενώ μετά και τον έλεγχο των ορκωτών, τα επίσημα στοιχεία, θα ανακοινωθούν το Μάρτιο. Όπως τόνισε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, η έκδοση flash note αποτελεσμάτων,  είναι μια τακτική που συνηθίζεται στις ΗΠΑ αλλά είναι καινοτομία για την Ελλάδα, που όπως είπε αν καθιερωθεί θα προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά.

    Με δύο τρόπους αντιμετωπίζει το Ταμείο Ανάκαμψης

    Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίστηκε ότι ο όμιλος το αντιμετωπίζει με δύο τρόπους, ως ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση των σχεδίων του και ειδικότερα για τα σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού και απανθρακοποίησης. Δεύτερον το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες σε τομείς όπως οι υποδομές, η ψηφιακή μετάβαση και τα έργα βιωσιμότητας.

    Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    Αναφερόμενος στα αναπτυξιακά σχέδια του ομίλου στο χώρο των ΑΠΕ, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε στους αναλυτές ότι στο τέλος του 2021 η Mytilineos θα έχει για το δικό ένα χαρτοφυλάκιο 217 MW αιολικών πάρκων σε λειτουργία  και 45 MW σε φάση κατασκευής που σημαίνει ότι στο τέλος του 2021 η εταιρία θα διαθέτει 260 MW. Στις αρχές του 2023 το σύνολο των αιολικών πάρκων της θα έχουν ισχύ 350 MW.

    Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά στόχος είναι τα 3000 MW  ως το 2030, ενώ για μέχρι το τέλος του 2021, θα έχει 350 MW από φωτοβολταϊκά και συνολικά από ΑΠΕ 650-700 MW.

    Πιο αναλυτικά τον προγραμματισμό του ομίλου για την ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες θα ανακοινώσει η διοίκηση στην εκδήλωση για τη στρατηγική ESG που προγραμματίζει στις 18 Φεβρουαρίου  (Περιβαλλοντικής Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης).

    Αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις με ΔΕΗ

    Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια της Αλουμίνιο Ελλάδος σημείωσε ότι αισιοδοξεί για ένα θετικό αποτέλεσμα.

    Μέχρι το τέλος του 2021 θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα Φυσικού Αερίου 826 MW του ομίλου της Μυτιληναίος, ενώ σημείωσε ότι έχει πολλές ελπίδες για το τμήμα energy management του ομίλου.

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, ενω στον τομέα του Αλουμινίου η ζήτηση είναι ισχυρή και η Μυτιληναίος έχει απο τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής μέσω τριών προγραμμάτων μείωσης κόστους.

    Για τις αγορές ίδιων μετοχών, η εταιρεία έχει αγοράσει 6 εκατ., μετοχές με κόστος 9 ευρώ και άνω. Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα συνεχιστεί σε συνδυασμό με το μέρισμα που αποτελεί ήδη το 41% των διανεμόμενων κερδών.
    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ