• Business

    ΛΑΡΚΟ: Οι μνηστήρες έφθασαν και περιμένουν την… προίκα

    O εσθονός επικεφαλής της Solway Aleksandr Bronstein, ο Πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, ο Πρόεδρος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Κύπριος επιχειρηματίας και Πρόεδρος της Tharisa Λουκάς Πουρούλης , ο Αυστραλός Εκτελεστικός Πρόεδρος της Τrafigura Jeremy Weir, και ο Πρόεδρος της εταιρείας Συμβούλων CMInsight Mike Baden


    Με τα μάτια στραμμένα στο data room και σε κάθε εξέλιξη στα καυτά μέτωπα του ενεργειακού κόστους και των χρεών της, οι μνηστήρες για τη ΛΑΡΚΟ κατέφθασαν …και περιμένουν να μάθουν για την προίκα.

    Το μεγάλο αρχικό ενδιαφέρον που ανακοινώθηκε χθες από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ), ότι εκφράστηκε  για την ελληνική βιομηχανία παραγωγής νικελίου, από τους δύο μεγάλους ενεργειακούς ομίλους Mytilineos και  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τέσσερις ακόμη διεθνείς εταιρείες, χαρακτηρίζεται, από κύκλους της αγοράς ως διερευνητικό, καθώς τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πώς θα λυθούν.

    Η πιο εντυπωσιακή συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι του ομίλου Trafigura, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στο trading μετάλλων και πετρελαίου, ενώ επίσης συμμετέχει η εσθονική Solway, η κυπριακή Tharisa και μια βρετανική εταιρεία Συμβούλων που ενδεχομένως ενδιαφέρεται για τα στοιχεία της ΛΑΡΚΟ για λογαριασμό κάποιου πελάτης της.

    Τονίζεται ότι, η εκδήλωση ενδιαφέροντος δίνει το δικαίωμα στους μνηστήρες να μπουν στο data room και να μάθουν πολλά για τα δεδομένα της ΛΑΡΚΟ, κάτι που ενδιαφέρει  τους διεθνείς ανταγωνιστές της που έδωσαν το παρών. Ταυτόχρονα, όλοι είναι σε αναμονή, κάποια λύσης, που ενδεχομένως θα δώσει η Πολιτεία στο χρόνια προβλήματα της εταιρείας που αφορούν στα περιβαλλοντικά της, στα πρόστιμα, στα χρέη και στο υψηλό ενεργειακό κόστος.

    Τονίζεται ότι αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν, είναι αμφίβολο αν το αρχικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε χθες, θα γίνει και δεσμευτικό και γι αυτό τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο data room όπου και θα εμφανιστούν τα νέα, όταν και αν υπάρξουν.

    Mytilineos

    Το ενδιαφέρον της Mytilineos για την ΛΑΡΚΟ είναι πολύ παλιό. Κάποτε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος Πρόεδρος του ομίλου, έλεγε ότι η ΛΑΡΚΟ έπρεπε να πωληθεί 1 ευρώ, και ο διαγωνισμός να αφορά το ύψος των επενδύσεων. Τον τελευταίο χρόνο, πηγές της εταιρείας διέψευδαν κάθε ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ δίνοντας έμφαση στα πολλά κι σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    Ωστόσο ανταποκρίθηκαν θετικά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, καθώς παρακολουθούν τη διαδικασία και θέλουν να είναι παρόντες στην περίπτωση που υπάρξει κάποια θετική έκπληξη-λύση στα χρόνια προβλήματα. Όμως ακόμη και τώρα, τονίζεται, το διερευνητικό ενδιαφέρον καθώς και ότι δεν έχουν πολλές προσδοκίες.

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Ως ακόμη μια παραχώρηση αντιμετωπίζει τη ΛΑΡΚΟ ο  Όμιλος  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με δραστηριότητες στους τομείς των υποδομών, παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), στις παραχωρήσεις, στη διαχείριση απορριμμάτων καθώς και στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων. Δηλαδή, όπως εξηγούν πηγές από την εταιρεία, θεωρείται ότι η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να είναι μια αποδοτική επένδυση σε μακροχρόνια βάση.

    Ωστόσο, υπογραμμίζονται τα άλυτα προβλήματα της εταιρείας, και κυρίως το ενεργειακό κόστος από το οποίο εξαρτώνται όχι μόνο οι ….ετήσιες αποδόσεις αλλά και η βιωσιμότητά της.  Γι αυτό, τα μάτια είναι στραμμένα στο data room και στη λύση που θα προταθεί για το ενεργειακό κόστος.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ οφείλει 340 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και η ΔΕΗ έχει ζητήσει….αύξηση τιμολογίων κατά 50%.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατεβαίνει από κοινού με την AD Holdings AG , εταιρία συμμετοχών με έδρα την Ελβετία και δραστηριοποιείται στην απόκτηση, διαχείριση και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων και στο trading μετάλλων και άλλων commodities.

     Tharisa Plc

    O κυπριακός όμιλος του Λουκά Πουρούλη είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος ορυκτών πόρων, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, στην εξόρυξη, στη μεταποίηση και στον εμπλουτισμό, στο μάρκετινγκ, στις πωλήσεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα μετάλλων της ομάδας του λευκόχρυσου («PGMS») και συμπυκνωμάτων χρωμίου. Ο όμιλος κατέχει και λειτουργεί το ορυχείο Tharisa, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του συγκροτήματος Bushveld στη Νότια Αφρική. Τα κεντρικά γραφεία του ομίλου βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ είναι επίσης εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Οι επιχειρηματικές ενέργειες του κύριου Πουρούλη απασχολούν για πάρα πολλά χρόνια τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αποτελεί μια από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της διεθνής εξορυκτικής κοινότητας και είναι ένα από τους πιο αξιοσέβαστους επιχειρηματίες της Αφρικανικής ηπείρου.  Έχοντας δουλέψει για τον διεθνή κολοσσό Anglo American Plc με βάση το Γιοχάνεσπουργκ, της Νοτίου Αφρικής στις αρχές της δεκαετίας του 70 αποφάσισε να βάλει τις βάσεις για τις δικές του επιχειρήσεις, ξεκινώντας με την εξόρυξη χρυσoύ. Από τότε τα επαγγελματικά του κατορθώματα καταγράφονται αναλυτικά από τον διεθνή τύπο. Η οικογένεια Πουρούλη ελέγχει μια σειρά από μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις όπως η Petra Diamonds, η Tharisa Plс, η Eland Platinum, η Keaton Energy, η Kameni, και η TransAfrika Resources.

    Πριν 2 χρόνια αποφάσισε να επενδύσει $4.2 δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη μια μεγαλεπήβολης επένδυσης εξόρυξης πλατίνας στην μετα-Μουγκάμπε εποχής Ζιμπάμπουε.

    Solway Investment Group

    Η Solway Investment Group είναι ο όμιλος που ίδρυσε ο εσθονός Aleksandr Bronstein και αποτελεί έναν μεταλλευτικό και μεταλλουργικό όμιλο με έδρα την Ελβετία. Ο Όμιλος λειτουργεί ορυχεία και εργοστάσια τήξης στη Γουατεμάλα, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στην Βόρεια Μακεδονία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες, δίνοντας έμφαση κυρίως στην παραγωγή νικελίου. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο του νικελίου από το 2003 και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου (Fe-Ni) παγκοσμίως.

    O Aleksandr Bronstein έχει εργαστεί στη βιομηχανία μεταλλευμάτων και μετάλλων για πάνω από 20 χρόνια. Πριν από τη σύσταση του Solway Investment Group, κατείχε μια σειρά από βασικές θέσεις στη βιομηχανία μετάλλων στην Εσθονία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Ο κ. Bronstein απονεμήθηκε ένα Τάγμα του Λευκού Αστέρα του πτυχίου IV από την εσθονική κυβέρνηση το 2007 για το δημόσιο και φιλανθρωπικό του έργο στην Εβραϊκή Κοινότητα. Από το 2012 ο κ. Bronstein υπηρετεί ως Πρόεδρος της διευθύνουσας επιτροπής στην ένωση Τύπου Europe Israel (EIPA).

    Trafigura Group Pte

    O όμιλος Trafigura Group Pte. είναι ο πιο ισχυρός μνηστήρας,  ένας όμιλος, με έσοδα στα 147 δισ. το 2020, καθαρά κέρδη 1,6 δισ. δολάρια, με 80 γραφεία σε 48 χώρες και 8.822 εργαζόμενους. Ο Όμιλος έχει ηγετική θέση στο εμπόριο και τη μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου και μετάλλων και ορυκτών με δραστηριότητα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή. Ο τομέας των μετάλλων και ορυκτών, δραστηριοποιείται στην εμπορία χαλκού, μόλυβδου, ψευδάργυρου, αλουμίνιου, σιδηρομεταλλευμάτων, νικελίου, πολύτιμων μετάλλων και άνθρακα σε διάφορες μορφές (σε μορφή μεταλλευμάτων, συμπυκνωμάτων και εξευγενισμένων μετάλλων). Ανήκει στην ιδρυτική ομάδα των στελεχών που την ίδρυσαν πριν 25 χρόνια και δραστηριοποιείται με καθετοποίηση στην αγορά από το ορυχείο την εξόρυξη και την αποθήκευση μέχρι την πώληση και τη μεταφορά των προϊόντων. Ο Αυστραλός Jeremy Weir είναι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Trafigura από το 2014, έχοντας δουλέψει 30 χρόνια στην αγορά των commodities και των derivatives comoodities και για 9 χρόνια στην NM Rothschild.

    Commodity and Mining Insight Ireland Limited

    Commodity and Mining Insight Ireland Limited αποτελεί συνδεδεμένη εταιρία της Commodity and Mining Insight UK Limited, η οποία είναι εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών.

    Η εταιρεία αναλαμβάνει αποτιμήσεις και συμβουλευτική επενδύσεων για τους πελάτες της και είναι προφανές ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ανταποκρίθηκε για λογαριασμό κάποιου πελάτη της.

    Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ο Mike Baden ενώ εκτιμητής στην εταιρεία είναι ο Έλληνας Χρήστος Σταχτιάρης.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΑΙΠΕΔ: ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos, Trafigura και άλλοι 3 οι ενδιαφερόμενοι για τη ΛΑΡΚΟ

    ΛΑΡΚΟ: Αντίστροφη μέτρηση για το ενδιαφέρον των επενδυτών

    Κώστας Σκρέκας: Προκλήσεις και ευκαιρίες για το νέο υπουργό Ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ