• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Πώς θα ξεκλειδώσουμε την κρυμμένη μας αξία- Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας δομής


    Με στόχο τη θέση 48-52 του FTSE 100  όχι μόνο στα μεγέθη αλλά και στην κεφαλαιοποίηση (η 52 θέση του FTSE 100   αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 9,43 δισ. ευρώ), ο Ευάγγελος Μυτιληναίος συνεχίζει να βάζει ψηλά τον πήχη με τη νέα δομή του ομίλου και τα συνακόλουθα business plan που θα παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου.

    Το όραμα του ομίλου Mytilineos σήμερα είναι να διπλασιάσει τα μεγέθη του μέχρι το 2030, με έμφαση στη βιώσιμη -πράσινη λειτουργία, τόσο της ενέργειας όσο και της μεταλλουργίας. Ο μετασχηματισμός που ανακοίνωσε χθες, περιλαμβάνει μια διπλή απόσχιση για τους κλάδους κατασκευών και παραχωρήσεων  που θέλει να τους δει να αναπτύσσονται αυτόνομα και μελλοντικά να εισαχθούν αυτόνομα στο Χρηματιστήριο και μια απλή ομιλική δομή για την Mytilineos με δύο τομείς Ενέργεια και Μεταλλουργία.

    “Δουλεύομε για να ξεκλειδώσουμε την κρυμμένη μας αξία για τους μετόχους μας που μας εμπιστεύονται τόσα χρόνια”, τόνισε, εξηγώντας ότι για να γίνει αυτό, ο όμιλος πρέπει να έχει μια δομή απλή και ευανάγνωστη στο διεθνές επενδυτικό κοινό ώστε η εταιρεία να είναι ελκυστική και ανταγωνιστική μεταξύ των άλλων επιλογών των επενδυτών σε ολόκληρο τον κόσμο. “Εκεί που θέλουμε να πάμε πρέπει να έχουμε μια μορφή απλή και κατανοητή για να ασχοληθούν. Γιατί αν δεν ασχοληθούν με σένα υπάρχουν άλλες 100 εταιρείες και αυτοί είναι πλέον οι αντίπαλοί μας, και όχι οι 5-10 ελληνικές εταιρείες”, είπε χαρακτηριστικά.

    “Βελτιώνουμε εσωτερική λειτουργία, ενοποιούμε δραστηριότητες για δημιουργία συνεργιών και αξιοποίηση ευκαιριών, απλοποιούμε το equity story  για να ξεκλειδώσουμε την κρυμμένη αξία, δημιουργία της δεξαμενής στελεχών για ανάδειξη της νέας ηγετικής ομάδας”, τόνισε ο Πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος. “Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, έχοντας πολλαπλασιάσει τα μεγέθη μας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τώρα στοχεύουμε τη δυναμική μετάβαση στη νέα εποχή”, είπε.

    Παρουσιάζοντας το επόμενο κεφάλαιο της MYTILINEOS, ο Πρόεδρος του ομίλου, τόνισε ότι ο όμιλος θέλει να πετύχει ακόμα περισσότερα, επειδή θέλει να εξελίσσεται μπορεί να διαβάζει τις εξελίξεις και να προετοιμαζεται γι’ αυτές.

    Οι προκλήσεις που κυριαρχούν σήμερα και διαμορφώνουν τους στόχους του ομίλου είναι: Να αξιοποιήσει την ενεργειακή  μετάβαση  και την ψηφιακή  επανάσταση, την υψηλή  κινητικότητα  στην αγορά εργασίας, την αύξηση του κόστους προϊόντων υπηρεσιών και ενέργειας,  και πρασίνισμα της βιομηχανίας και όλων των αγορών και την αυξημένη ζήτηση ενέργειας και μετατόπιση της παγκόσμιας ανάπτυξης προς αναδυόμενες αγορές”.

    Όπως εξήγησε το πρασίνισμα του αλουμινίου θα γίνει με αντικατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων με λιγότερο ρυπογόνα και πράσινη ενέργεια αλλά και αναπτύσσοντας περισσότερο τον κλάδο του δευτερόχυτου αλουμινίου που χρειάζεται λιγότερο από το 1/10 της ενέργειας που χρειάζεται το πρωτόχυτο.

    Ποια είναι η αξία της μετοχής- Τον Ιανουάριο στην Ελλάδα ο Prem Watsa

    Σε σχέση με την προοπτική της μετοχής της  Mytilineos, ο Πρόεδρος του ομίλου  αναφέρθηκε στην αξία της μετοχής της εταιρείας συγκρίνοντάς την, με εταιρείες με αντίστοιχα μεγέθη στον FTSE 100 σημείωσε χαρακτηριστικά:

     “Ζήτησα από τα στελέχη μου τέσσερις λίστες του FTSE 100, μία με τις εταιρείες κατά σειρά εσόδων, μία με τις εταιρείες κατά σειρά EBITDA,  μία κατά σειρά καθαρών κερδών bottom line, και μία με βάση την κεφαλαιοποίηση. Στις τρεις πρώτες κατηγορίες η εταιρεία είναι μεταξύ 48-52 θέση, ενώ στην τέταρτη στην κεφαλαιοποίηση είμαστε στη θέση 150. Τα συμπεράσματα δικά σας”, σημείωσε.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα κεφαλαιοποιήσεων στον FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, που αποτελεί τον επόμενο στόχο της εταιρείας, κατά πληροφορίες για το 2024, η χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση (θέση 100) είναι 3 δισ. ευρώ και η εταιρεία στη θέση 52 έχει κεφαλαιοποίηση 9,43 δισ. ευρώ.

    Επίσης, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι πριν λίγες ημέρες, στο Road Show στο Λονδίνο, δέχθηκε πολλά συγχαρητήρια για τις επιδόσεις του ομίλου, δημιουργώντας πολλές προσδοκίες για το κλείσιμο της χρονιάς και τόνισε ότι ο λόγος net debt/ebitda  είναι 1,2, το οποίο είναι δείκτης για  investment grade εταιρεία. “Άφησαν θετική εικόνα οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε συνάρτηση με το τόσο μεγάλο επενδυτικό πλάνο, και ταυτόχρονα ένα net debt to ebitda θα είναι σε αξιοσημείωτα χαμηλά επίπεδα – νομίζω στο τέλος του χρόνου ο δείκτης μας  θα είναι  κοντά στο 1.2x. (υπό κανονικές συνθήκες, αυτός ο αριθμός δίνει στην Εταιρεία την επενδυτική βαθμίδα – investment grade), και αν η εταιρεία δεν έχει σήμερα επενδυτική βαθμίδα είναι λόγω χώρας”, σημείωσε. Για την πορεία των μεγεθών του ομίλου το 2022, σημείωσε ότι θα είναι υψηλότερα από κάθε πρόβλεψη που έχουν κάνει σήμερα οι αναλυτές, ακόμη και την πιο αισιόδοξη.

    Αυτό οφείλεται, σημείωσε, στις πολύ δυνατές ταμειακές ροές της Εταιρείας, που σε μεγάλο βαθμό αυτό-χρηματοδοτούν την ανάπτυξή της.

    Θύμισε ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2022 σε €4.573 εκ. σημειώνοντας αύξηση 169%, αυξήθηκε το EBITDA κατά 121% στα €533 εκατ. και τα καθαρά κέρδη του εννεάμηνου ανήλθαν σε €312 εκατ., αυξημένα κατά 171% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2021. Και είπε ότι η Bank of America προτείνει τη MYTILINEOS ως ένα από τα top European picks.

    Αναφερόμενος στις διαχρονικές μεγάλες αποδόσεις της μετοχής, είπε, ότι αν κάποιος είχε τοποθετηθεί με €100 χιλ., στη MYTILINEOS το 1995, όταν έγινε η εισαγωγή της Εταιρείας στο ΧΑΑ  και υποθέτοντας ότι δεν συμμετείχε σε κάποια ΑΜΚ, σήμερα θα είχε συνολική θέση αξίας πάνω από €7εκ. με απόδοση πάνω από 7.000%, συνυπολογίζοντας και τα μερίσματα που έχουν διανεμηθεί.

    “Είδαμε χθες τη Fairfax να δείχνει εμπιστοσύνη σε αυτές τις επιδόσεις και να γίνεται ο 2ος μεγαλύτερος μέτοχος στη MYTILINEOS, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της όλα αυτά τα χρόνια, σημείωσε και ανέφερε “είμαι βέβαιος ότι θα φτάσει στο 7-8% ο Prem Watsa,  και σημείωσε ότι  είναι λάτρης της Ελλάδας και έχει μεγάλη αδυναμία στον Πρωθυπουργό και θα επισκεφθεί τη χώρα τον Ιανουάριο”.

    Νέα εποχή με δύο κλάδους: Ενέργεια-Μεταλλουργία

    Το όραμα  για τη Νέα Εποχή της MYTILINEOS, είναι να αποκτήσει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης οργανικά, αλλά και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη διεθνή της παρουσία αλλά και να αναπτύξει ακόμα περισσότερων δραστηριότητες που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και ψηφιοποίηση.

    Να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως κορυφαίο ολοκληρωμένο πράσινο utility με διεθνή παρουσία και να καθιερωθούμε ως σημείο αναφοράς στον χώρο της ανταγωνιστικής πράσινης μεταλλουργίας.

    Η MYTILINEOS μετασχηματίζεται σε μία εταιρεία Μεταλλουργίας και Ενέργειας, δύο δραστηριότητες απόλυτα συνδεδεμένες και συμπληρωματικές που μέσα από τις συνέργειές τους καταφέρνουν να ξεκλειδώνουν πολλαπλάσια αξία σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους. Για να γίνει όμως αυτό πράξη απαιτείται εξορθολογισμός και βελτιστοποίηση των δομών και λειτουργιών τους μέσα στο εταιρικό σχήμα, ώστε αποδίδουν με τον πλέον ιδανικό τρόπο.

    Μεταλλουργία: Αναζητείται νικέλιο, κοβάλτιο και λίθιο

    Στον κλάδο της Μεταλλουργίας η MYTILINEOS λειτουργεί την μοναδική σε όλη την Ευρώπη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλούμινας και πρωτόχυτου αλουμινίου με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις και την μεγαλύτερη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα με στοχευμένες εξαγορές (ΕΠΑΛΜΕ) και οργανικές επενδύσεις έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο του ανακυκλωμένου αλουμινίου και ανακύκλωσης ψευδαργύρου μόλυβδου (πιλοτικές εγκαταστάσεις στη Σίνδο Θεσσαλονίκης).

      Με βάση αυτά τα ισχυρά θεμέλια ο όμιλος θέλει να χτίσει το μέλλον του Κλάδου και:

    -να συνεχίσει τις επενδύσεις στο δευτερόχυτο αλουμίνιο ερευνώντας συστηματικά τις δυνατότητες για σημαντική περαιτέρω επέκταση της παραγωγής βωξίτη και αλουμίνας στη Ελλάδα και στο εξωτερικό

    -να αξιολογεί δυνατότητες εκμετάλλευσης του πλεονάσματος παραγόμενης αλουμίνας ως μέσο για την επέκταση της δυναμικότητος παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου στο εξωτερικό.

    -να αναπτύξει δραστηριότητα κυκλικής οικονομίας με ανακύκλωση καταλοίπων της παραγωγικής διαδικασίας. Αναφέρθηκε στη νέα πιλοτική μονάδα την οποία δημιουργεί στη Σίνδο, όπου θα αναπτύξει καινοτόμα τεχνολογία ανάκτησης μετάλλων, η οποία σαν πρώτη βιομηχανική εφαρμογή θα μας επιτρέψει να ανακτηθεί ψευδάργυρος, μόλυβδος και χαλκός από τα κατάλοιπα της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιο της Sometra στη Ρουμανία, ως πρότυπο κυκλικής οικονομίας.

    -Εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης σε άλλα μέταλλα που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση, όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο και το λίθιο.

    Για την ενέργεια: Το μεγάλο στοίχημα  του μετασχηματισμού

    Όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου στον τομέα της  ενέργειας ενοποιούνται με επικεφαλής το Γιάννη  Καλαφατά, CFO του ομίλου μέχρι σήμερα, ο οποίο θα κληθεί στη νέα του θέση να αξιοποιήσει την παρουσία του ομίλου στους διαφορετικούς τομείς ενέργειας, για να δημιουργήσει νέες συνέργιες και νέες αποδόσεις.

    Το μεγάλο στοίχημα  του μετασχηματισμού του ομίλου είναι ο Κλάδος της Ενέργειας στον οποίο ενοποιεί τα πρώην 3 ξεχωριστά business units, P&G, RSD και SES και πλέον διαθέτει 5 τομείς: ΑΠΕ, Διαχείριση Ενέργειας, Λιανική, Φυσικό Αέριο και Παραγωγή ενέργειας. “Κάθε τομέας από αυτούς έχει ένα τζίρο μινιμουμ 1 δις και θα μπορούσε να είναι μια εταιρεία από μόνη της”, σημείωσε ο Πρόεδρος του ομίλου.

    Ο ενιαίος κλάδος ενέργειας θα έχει τις ακόλουθες πέντε διευθύνσεις:

    – Μ Ανανεώσιμες κάτω από την οποία ενσωματώνεται το σύνολο του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ (όλων των τεχνολογιών) και αποθήκευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, που όπως ανάφερα είναι της τάξεως των 8,5 GW, καθώς και η δραστηριότητα κατασκευής έργων ΑΠΕ για τρίτους-Επικεφαλής Νίκος Παπαπέτρου.

    – M Energy Generation & Management που αναλαμβάνει (A) τη διαχείριση και λειτουργία των θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2GW, (B) το market bidding & non-physical power trading, (Γ) τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από δικά μας generation assets (θερμικά και ΑΠΕ) καθώς και 3rd parties PPAs, (Δ) τη διαχείριση ΦΟΣΕ και (Ε) δημιουργία πράσινων VBL προϊόντων Όλα αυτά μαζί συναποτελούν αυτό που λέμε στη γλώσσα της ενέργειας, “Energy Management”- Επικεφαλής Γιάννης Γιαννακόπουλος.

    M Energy Customer Solutions που ενσωματώνει τη δραστηριοποίηση στη λιανική B2C και B2small businesses (μικροί εταιρικοί πελάτες και επαγγελματίες), σε προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και παροχή νέων προϊόντων & υπηρεσιών λιανικής (ενεργειακή απόδοση, έξυπνες πόλεις, διαχείριση εγκαταστάσεων, υπηρεσίες Internet of Things /digital, κ.α.)-Επικεφαλής Τάσος Παπαπαναγιώτου.

    – M Integrated Supply & Trading που αφορά (α) την προμήθεια και διαχείριση ΦΑ καθώς και άλλων ενεργειακών προϊόντων και (β) το customer facing και την παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για Β2Β μεγάλους εταιρικούς πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό- Επικεφαλής Παναγιώτης Κανελλόπουλος

    – M Power Projects στην οποία ενσωματώνονται τα συμβατικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα energy transition (π.χ δίκτυα διανομής, υδρογόνο κλπ), έργα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιακής μετάβασης, smart cities & IoT platforms- Επικεφαλής Κώστας Χωρινός.

    Για τη διαδοχή

    “Διαδοχή δεν είναι το δαχτυλίδι αλλά η δημιουργία τέτοιας οργάνωσης που από μόνη της να δημιουργεί την επόμενη ηγετική ομάδα”, είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και τόνισε ότι θα υπάρξει μια μεγάλη ομάδα η οποία θα δουλέψει και θα βγάλει τη διαδοχή, σημειώνοντας ότι τα παιδιά του ενδιαφέρονται να δουλέψουν για την εταιρεία αλλά αυτό θα γίνει στο μέλλον.

    “Υπάρχουν παιδιά τα οποία ενδιαφέρονται -να είναι στην εταιρία- και τα δικά μου τα παιδιά, και παιδιά άλλων στελεχών που ενδιαφέρονται, όλους αυτούς θέλουμε να τους δούμε να προοδεύουνε. Όμως η επόμενη γενιά δεν θα είναι αυτά τα παιδιά, είναι μικρά ακόμα. Υπάρχει μια άλλη γενιά 40ρηδες…-που αναλαμβάνει τώρα-.

    Δείξαμε 5 τομείς. Κάθε τομέας από αυτούς έχει ένα τζίρο μινιμουμ 1 δις. Ο κάθε τομέας θα μπορούσε να είναι μια εταιρεία από μόνη της. Οι επικεφαλής του Γιάννης Καλαφατάς και οι 5 Νίκος Παπαπέτρου, Τάσος Παπαπαναγιώτου, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Χωρινός, Παναγιώτης Κανελλόπουλος με ηλικίες από 40 ως 52 ετών. Αυτή είναι η νέα γενιά που με το μετασχηματισμό  έρχεται μπροστά”, τόνισε.

    Για τις κατασκευές

    Με εμπιστοσύνη στις προοπτικές του κλάδου των υποδομών, αποφασίστηκε η διπλή απόσχιση της δραστηριότητας των κατασκευών και των παραχωρήσεων σε δύο χωριστές εταιρείες. “Τεράστιο πεδίο ανοίγεται σε περιβαλλοντικά έργα και έργα βιώσιμης ανάπτυξης. Θέλοντας να δώσουμε τη βαρύτητα που αναλογεί στο νέο αυτό κλάδο προχωράμε σε διπλό spin off”, εξήγησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    Δημιουργείται η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ  στην οποία  Πρόεδρος θα είναι ο Βαγγέλης Χρυσάφης και ο Ντίνος Μπενρουμπή Διευθύνων Σύμβουλος και στην ΜΕΤΚΑ Παραχωρήσεων όπου Πρόεδρος θα είναι ο Έλενος Καραϊνδρος και ο Παναγιώτης Κορδελίνος Διευθύνων Σύμβουλος και στις δύο εταιρείες θα εισφερθούν τα υφιστάμενα έργα που έχουν  αναλάβει και πρόκειται να αναλάβουν και θα τους  δοθεί και προίκα 1 δισ. ευρώ, 300 εκ. σε  κεφάλαια   και 700 εκ. σε εγγυητικές ” σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

    “Για να γίνουν τα έργα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, η δουλειά η κατασκευαστική των ΣΔΙΤ και των επενδύσεων πρέπει να μπει σε νέο πεδίο. Η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη επενδύσεων σε όλο το φάσμα των υποδομών και αναδύονται προτζεκτς άνω των 20 δισ. που πρόκειται να δημοπρατηθούν είτε μέσω παραχωρήσεων είτε μέσω ΣΔΙΤ. Βάζουμε κεφάλαια και δείχνουμε εμπιστοσύνη και θέλουμε να δούμε να προχωράει το νέο μοντέλο”, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια του ομίλου είναι όταν προχωρήσει η ανάπτυξη των δύο εταιρειών να εισαχθούν αυτόνομα στο Χρηματιστήριο.

    Για την ενεργειακή μετάβαση

    “Η πράσινη μετάβαση έγινε ανοργάνωτα, άτσαλα, χωρίς αν υπολογιστεί το κόστος και αν είναι οι κοινωνίες έτοιμες να ακολουθήσουν” τόνισε ο Πρόεδρος του ομίλου. Σημείωσε ότι είναι εύκολο να κατηγορούμε για τα πάντα τον Πούτιν και τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά είχαν ξεκινήσουν όλα νωρίτερα, …όταν η EBRD ενημέρωσε ότι η μονάδα φυσικού αερίου είναι η τελευταία που μας χρηματοδοτεί.

    “Το πρασίνισμα της οικονομίας είναι απαραίτητο, αλλά πρέπει να γίνει σωστά, στο χρόνο του”, σημείωσε.

    Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι κύρια στρατηγική του ομίλου. Το  2021 η ΜΥTILINEOS έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως, που δεσμεύτηκε σε σαφείς στόχους μείωσης των εκπομπών CO2, με εφαρμογή πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής της δραστηριότητας αλλά και επέκταση σε νέες δραστηριότητες που συμβάλλουν ουσιαστικά στο πράσινο αποτύπωμά της.

    Σε αυτή την κατεύθυνση έγιναν το 2019 οι εξαγορές της Zeologic που παρέχει καινοτόμες  λύσεις και της ΕΠΑΛΜΕ που δραστηριοποιείται στην πράσινη βιομηχανική παραγωγή, κάνοντας τον όμιλο πρωτοπόρο σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς.

    Έτσι λοιπόν, το 2021, κατόρθωσε το 55% του κύκλου εργασιών του να  προέρχεται από επιλέξιμες δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας Βιώσιμων Επενδύσεων.

    Διαδοχικοί στόχοι και επιτυχίες

    Κάνοντας μια αναδρομή στο ξεκίνημά του σημείωσε: “Τα οράματά μου εξελίσσονταν σταδιακά. Έβαζα ένα στόχο και όταν τον πετύχαινα έβαζα άλλον και άλλον, είπε και ταξίδεψε το κοινό, στην περιπέτεια ανάπτυξης της Mytilineos, από την εξαγορά της ΜΕΤΚΑ, στην απόκτηση της Endesa που οδήγησε στην απόκτηση του 100% της  Protergia, αλλά κυρίως στην απόκτηση του Αλουμινίου της Ελλάδας από την Alcan”.

    Όπως είπε τότε κανείς δεν ήθελε να την αγοράσει γιατί κανείς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τη ΔΕΗ, με την οποία η εταιρεία μπήκε σε πολυετή δικαστικό αγώνα τον οποίο και κέρδισε.

    “Έχουν επενδυθεί πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια για να είναι αυτό το εργοστάσιο αυτό που είναι σήμερα”, σημείωσε.

    Ακολούθως, μίλησε για την απόφαση απόκτησης της  ΕΓΝΑΤΙΑ με την οποία η εταιρεία επεκτάθηκε  στα φωτοβολταϊκά. “Η αποθήκευση είναι το μέλλον και πρέπει να αρχίσουμε”, τόνισε. Μιλώντας για το φυσικό αέριο σημείωσε ότι ως αντικείμενο είναι πολύ σημαντικό για τη δραστηριότητα του ομίλου, και είναι μια αγορά στην οποία μπήκε το 2010 και ανοίξε το δρόμο για την απελεθέρωσή της. “Είναι το αίμα που κυλάει στις φλέβες μας, συνηθίζω να λέω”, είπε.

    “Όταν φέραμε το πρώτο φορτίο LNG μαζί με την Motor Oil , έδεσε στη Ρεβυθούσα και επειδή δεν δόθηκε η άδεια από τον επικεφαλής της ΔΕΠΑ έφυγε και πουλήθηκε στο 50% της τιμής του. Έτσι άνοιξε η αγορά φυσικού αερίου”, σημείωσε.

    Εταιρική Διακυβέρνηση

    Η Εταιρική Διακυβέρνηση σε εκτελεστικό επίπεδο, είναι στο επίκεντρο και ο όμιλος είναι πάντα ευθυγραμμισμένος με τις βέλτιστες πρακτικές του governance  με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της καθημερινότητας αλλά και των προκλήσεων των καιρών, έχοντας πάντα κατά νου την προετοιμασία της επόμενης μέρας σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής πυραμίδας.

    Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί τις παρακάτω αλλαγές:

    Αντικαθιστά το σημερινό Executive Committee με ένα ολιγομελές CEO’s Cabinet, που αποσκοπεί στη βέλτιστη λειτουργία, με στόχο την ταχεία και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. To cabinet θα αποτελεί το βασικό όργανο που θα συνδράμει τον CEO στη διοίκηση της Εταιρίας και στη διαμόρφωση / λήψη επιχειρησιακών και στρατηγικών αποφάσεων.

    Στο Cabinet πέραν των κ.κ. Δ. Στεφανίδη (επικεφαλής Κλάδου Μεταλλουργίας) και Ι. Καλαφατά (επικεφαλής Κλάδου Ενέργειας) θα συμμετέχουν senior στελέχη της Εταιρείας (μικρός αριθμός) που θα φέρνουν την απαραίτητη εξειδίκευση και εμπειρία των τομέων ευθύνης τους.

    Το Cabinet of the CEO θα συμπληρωθεί με τη συμμετοχή του Chief of Staff (σε διαδικασία πρόσληψης) , ο οποίος με τη σειρά του θα έχει την εποπτική ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των οργάνων της Εταιρείας.

    Εκτός από το Cabinet of the CEO, υιοθετεί ένα global best practice, κάτι καινούργιο για τα Ελληνικά δεδομένα, το Leadership Council, στόχος του οποίου είναι η διάχυση της πληροφορίας, της γνώσης και της εμπειρίας σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, ευελπιστώντας να αποτελέσει τη δεξαμενή των στελεχών από την οποία θα αναδειχθεί η ηγετική ομάδα της Εταιρείας της επόμενης μέρας.

    Την επόμενη ημέρα του εταιρικού μετασχηματισμού η Mytilineos θα είναι μια ακόμα πιο εξωστρεφής Εταιρεία, η οποία θα έχει ένα ξεκάθαρο value proposition που στηρίζεται σε:

    § ένα επιχειρηματικό μοντέλο με δραστηριότητες εξαιρετικά ανταγωνιστικές στις αγορές τους, οι οποίες παρέχουν ενσωματωμένη αντιστάθμιση κινδύνου στους επενδυτές

    § σε ένα ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχει αποδείξει την αξία του και

    § σε μια οργάνωση η οποία θα υποστηρίξει την αξιοποίηση των ευκαιριών που νομοτελειακά θα παρουσιαστούν.

    Η υλοποίηση της νέας δομής της MYTILINEOS θα αρχίσει με την έναρξη της νέας χρονιάς, και θα ολοκληρωθεί όταν περατωθούν οι διαδικασίες σύστασης των νέων εταιρειών με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.



    ΣΧΟΛΙΑ