• Business

    Mytilineos: Τι σημαίνει η συμφωνία με Prem Watsa -Όλο το παρασκήνιο


    Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Mytilineos  αλλά και της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό, δίνει η Fairfax Financial Holdings Limited (“Fairfax”), αυξάνοντας τη θέση της στη μετοχή της MYTILINEOS κατά €50 εκατ., με επιπλέον  δυνατότητα  για την επένδυση επιπλέον €50 εκατ. σε δεύτερη φάση.

    Η αύξηση της συμμετοχής της Fairfax στη Mytilineos μια μέρα πριν την ανακοίνωση του νέου μετασχηματισμού, και στην τιμή των 18,5 ευρώ/μετοχή αποδεικνύει την ισχυρή πεποίθηση στις προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου, αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων και της στρατηγικής του.

    Η κίνηση αυτή της  Fairfax έχει διπλή σημασία: Άμεσα, αυξάνοντας το ποσοστό της στην Mytilineos γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος σε αυτήν, στηρίζοντας άμεσα την ανάπτυξή της και ενισχύει την ελληνική εισηγμένη με 100 εκ.ευρώ. Ταυτόχρονα, με την κίνησή του το εμβληματικό fund αυξάνει τη διεθνή αναγνωρισιμότητα  της μετοχής της  ελληνικής εταιρείας σε μια περίοδο που η προσέλκυση διεθνών επενδυτών αποτελεί προτεραιότητα.

    Αλλά κυρίως η επένδυση αυτή της  Fairfax,  κάνει πράξη όσα θετικά κατά καιρούς έχει αναφέρει ο ινδοκαναδός μεγαλο-επενδυτής για τις προοπτικές των επενδύσεων στην Ελλάδα. Το 2021 είχε πει “η Ελλάδα επέστρεψε” και φαίνεται πως τώρα και η Fairfax “επιστρέφει” στην Ελλάδα.

    Η Fairfax που πρώτη φορά επένδυσε στην Μytilineos του 2012, την τελευταία δεκαετία έχει κάνει αποδοτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως στην Eurolife, την Eurobank και την Grivalia Hospitality. Σήμερα η επενδυτική στρατηγική του ομίλου επαναπροσεγγίζει τη χώρα βλέποντας σημαντικές μελλοντικές αποδόσεις.

    Ο Πρεμ Γουάτσα, υπενθυμίζεται, ότι έχει αναφερθεί θερμά στο έργο της κυβέρνησης τόσο στην πανδημία όσο και στην αναμόρφωση της οικονομίας, και έχει  χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πρωθυπουργό με εμπειρία».

    Είχατε μεγάλη ύφεση και τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα. Πολλοί θεωρούν πλέον την Ινδία ως τη χώρα των ευκαιριών. Κάτι αντίστοιχο αναμένω να συμβεί και στην Ελλάδα, υπογράμμισε μιλώντας σε συνέδριο πριν ένα χρόνο.

    «Τώρα έχετε έναν πρωθυπουργό με την εμπειρία που θέλετε να έχει», είπε ο κ. Γουάτσα και τόνισε ότι «έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη». Αιτιολογώντας την άποψή του, αναφέρθηκε στο φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές και στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Θύμισε δε, ότι το 2018 η Ελλάδα δεν είχε καμία πρόσβαση στις αγορές και τώρα δανείζεται με ελάχιστα επιτόκια και αυτή, όπως είπε, «είναι μία σημαντική αλλαγή για την Ελλάδα».

    Η συμφωνία

    Τα δύο μέρη συμφώνησαν την πώληση και αγορά 2.702.703 ιδίων μετοχών της MYTILINEOS, συνολικής αξίας €50.000.000, στην τιμή των €18,5 ανά μετοχή. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρώτης φάσης της συμφωνίας, οι 2.702.703 μετοχές θα μεταβιβαστούν στη Fairfax το αργότερο μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2023. Με την ολοκλήρωση αυτού του πρώτου σκέλους της συναλλαγής, η  Fairfax θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη MYTILINEOS, κατέχοντας 6.688.047 μετοχές της MYTILINEOS, ποσοστό 4.68% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας.

    Ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση των μετοχών, τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνάψουν επίσης ένα ανταλλάξιμο ομόλογο (exchangeable note) ύψους €50.000.000, με το οποίο η Fairfax θα έχει δικαίωμα δύο (2) ετών για την απόκτηση επιπλέον 2.500.000 ιδίων μετοχών της MYTILINEOS στην τιμή των €20 ανά μετοχή.

     Prem Watsa: Η MYTILINEOS έχει εξαιρετικό trackrecord

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax, κ. Prem Watsa, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για την αύξηση της επένδυσης της Fairfax στη MYTILINEOS. Η Εταιρεία έχει εξαιρετικό trackrecord και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και την ομάδα του για την περαιτέρω ανάπτυξη της Εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση».

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Καλωσορίζουμε τη Fairfax ως τον 2ο μεγαλύτερο μέτοχο στη MYTILINEOS, γεγονός που αποτελεί απόδειξη της υπάρχουσας εξαιρετικής σχέσης και που σταθερά  αναπτύχθηκε από το 2012, όταν η Fairfax αγόρασε τις πρώτες μετοχές της Εταιρείας. Με την κίνηση αυτή, συσφίγγεται περαιτέρω αυτή η σχέση, αναγνωρίζοντας τις ισχυρές επιδόσεις της MYTILINEOS όλα αυτά τα χρόνια. Η MYTILINEOS σταθερά προσανατολισμένη στο στρατηγικό στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, επιτυγχάνει τη δημιουργία αξίας για όλους τους μετόχους της. Με τη Fairfax στο πλευρό μας, είμαι βέβαιος ότι θα κατακτήσουμε νέες κορυφές στην ιστορία της MYTILINEOS



    ΣΧΟΛΙΑ