• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η σύμπνοια και η ομόνοια πρέπει να μετουσιωθούν σε εθνική στάση

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    «Η χώρα διέρχεται τριπλής κρίσης: Ελληνοτουρκικών, υγειονομική/πανδημίας, και οικονομική ως παρεπόμενο της πανδημίας” σημείωσε στην τοποθέτησή του, σήμερα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στη διαδικτυακή συζήτηση του 4ου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας – Η επόμενη μέρα».

    “Πριν από έναν χρόνο κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μπορούσαν να συμβούν αυτά τα τρία μαζί», είπε. “Διαβλέπω” ωστόσο, τόνισε, “μια εθνική συσπείρωση. Δεν υπάρχουν παραταξιακές διαφορές σε αυτό που αντιμετωπίζουμε, δεν φταίει κάποιος για την κρίση στα ελληνοτουρκικά ή την πανδημία. Είναι, λοιπόν, μοναδική η ευκαιρία συσπείρωσης. Η κυβέρνηση δεν έχει να κατηγορήσει για κάτι την αντιπολίτευση όπως κι η αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση. Και αυτή η σύμπνοια και ομόνοια πρέπει να μετουσιωθεί σε εθνική στάση”.

    Το παγκόσμιο περιβάλλον

    Αναφερόμενος στο παγκόσμιο περιβάλλον, σημείωσε ότι υπάρχει αιφνιδιασμός για την οξύτητα και ταχύτητα της πανδημίας σε πολλές περιοχές (Αμερική, Ευρώπη), που έχει αφήσει τους αναλυτές και όσους κάνουν προβλέψεις με ένα ερωτηματικό αν θα έρθει η ανάκαμψη το 2021 ή αργότερα.

    “Δεν είμαι λοιμωξιολόγος”, τόνισε  αλλά εκτιμά ότι είμαστε  ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά. Σημείωσε πως οι παγκόσμιες αγορές και η παγκόσμια οικονομία έχουν αντιδράσει με πρωτοφανή ταχύτητα και καλά ανακλαστικά, ενήργησαν γρήγορα και αποφασιστικά. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε άνοδο των χρηματιστηρίων που λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί, όχι πάντα, αλλά συνήθως και προεξοφλούν ότι θα έχουμε λύση στο πρόβλημα. Για τις εξελίξεις στα επιτόκια των ομολόγων θεωρεί ότι δεν αντανακλούν την οικονομία, αλλά τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, όμως η πορεία των Χρηματιστηρίων δείχνει μια αισιοδοξία, γιατί οι αντιδράσεις των αγορών ήταν γρήγορες και με αντανακλαστικά.

    Εμείς όμως  ως χώρα, σημείωσε, “έχουμε κατάρρευση του τουρισμού (ευρύτερα του συγκεκριμένου κλάδου που περιλαμβάνει για παράδειγμα και την εστίαση). Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί να κάνει, στο πεδίο της ύφεσης ώστε να συγκρατηθεί –  και τελικά η ύφεση εκτιμά ότι φέτος θα είναι μονοψήφια, λόγω δημοσιονομικών παρεμβάσεων, και όχι 10% όπως είχα προβλέψει τον Απρίλιο”.

    “Και στο νομισματικό επίπεδο η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς έχουμε ευρώ”, τόνισε, όμως υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery and Resilience Facility – RRF), που πρέπει να αξιοποιήσουμε. “Η Ελλάδα είναι από τους κερδισμένους” είπε, “καθώς αναγνωρίστηκε ότι επλήγη περισσότερο και δυσανάλογα από την πανδημία”.

    Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, σημείωσε ότι είναι κρίσιμο η Ελλάδα να μην περιμένει να οριστικοποιήσουν οι Βρυξέλλες τα guidelines, αλλά να συντάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να το υλοποιήσουμε, γιατί οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει σε βασικά σημεία αυτού του μηχανισμού, αλλά πιέζουν τις χώρες να υποβάλλουν σχέδια.

    Μεταρρυθμίσεις

    Ταυτόχρονα, όμως τόνισε ότι η κρίση δίνει μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις, που πρέπει η κυβέρνηση να αρπάξει από τα μαλλιά. “Τώρα είναι η ευκαιρία. Με καταλύτη την πανδημία, θα γίνει επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα. Είμαστε σε μια μοναδική συγκυρία που μας ταλαιπωρεί αφάνταστα αλλά και δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα”.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ