• Business

    Euroxx: Στα 16 ευρώ η τιμή-στόχος για την μετοχή της ΔΕΗ

    • NewsRoom
    ΔΕΗ: Το νέο ΔΣ μετά την εκλογή νέων μελών

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η Euroxx στα 16 από τα 13 ευρώ προηγουμένως. Η χρηματιστηριακή βλέπει περιθώριο ανόδου της τάξης του 16% και επιβεβαιώνει τη σύσταση overweight.

    Σε σημερινή έκθεσή της η Euroxx αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ έχει καταφέρει να ελέγξει τα λειτουργικά έξοδα, να στραφεί προς ένα πιο οικονομικό μείγμα παραγωγής και να δυναμώσει κατά της αστάθεια του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών.

    Στις νέες προβλέψεις της Euroxx για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ τα προσαρμοσμένα EBITDA κινούνται στα 849 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2021, μειωμένα κατά 4% λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

    Για το 2022 η Euroxx περιμένει αύξηση των EBITDA στα 918 εκατ. ευρώ εφόσον μπορέσει να μετακυλήσει τη μεταβλητότητα του ενεργειακού κόστους στα τιμολόγια.

    Επενδυτικοί κίνδυνοι

    Σύμφωνα με την Euroxx η ΔΕΗ έχει υψηλό, αν και μειούμενο προφίλ κινδύνου, κυρίως λόγω της ισχυρής συσχέτισής της με το εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς και λόγω της επίδρασης πολιτικών μεταβλητών είτε άμεσα στη στρατηγική της ΔΕΗ είτε έμμεσα λόγω των δυσμενών αλλαγών στη ρύθμιση της αγοράς.

    Για αυτό το λόγο, αναφέρει η χρηματιστηριακή, η στροφή της ΔΕΗ σε μια ανταγωνιστική τιμολογιακή δομή που αντικατοπτρίζει το κόστος της ενέργειας (με τα νέα τιμολόγια που εφαρμόστηκαν στις 21 Αυγούστου), θα πρέπει να αφαιρέσει σημαντικό μέρος του επιχειρηματικού κινδύνου της, διασφαλίζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας της.

    Οι στόχοι της ΔΕΗ

    Η ΔΕΗ παρουσίασε τους επικαιροποιημένους στρατηγικούς στόχους για το 2021-2026 με ένα επενδυτικό πλάνο της τάξης των 9,3 δισ. ευρώ. Ο βασικός στόχος, παραμένει η υιοθέτηση ενός πιο «πράσινου» και οικονομικά αποδοτικού επιχειρηματικού μοντέλου.

    Βασικά στοιχεία είναι:

    • η αναβάθμιση της δυναμικότητάς της σε ΑΠΕ σε 2,9GW  έως το 2024 έναντι του προηγούμενου στόχου για 1,5GW έως το 2023,
    • ο παροπλισμός των λιγνιτικών σταθμών,
    • ο εκσυγχρονισμός του δικτύου,
    • η διερεύνηση πιθανών επενδυτικών ευκαιριών στις τηλεπικοινωνίες και
    • η ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ