• Business

    Eurocatering: Γιατί γκρεμίστηκαν τα κέρδη του Φρεσκούλη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Απόστολος Ταμβακάκης- EOS: Έτσι ανακάλυψα την Cosmos Sport

    Απόστολος Ταμβακάκης- EOS


    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η χρονιά πέρυσι για την Eurocatering AE του Χρυσόστομου Μαυρόπουλου, γνωστή για το brand «Φρεσκούλης».

    Η εταιρεία, στην οποία έχουν επενδύσει τα funds EOS του Απόστολου Ταμβακάκη και το Elikonos 2 S.C.A. SICAR, το 2022 πέτυχε αύξηση τζίρου κατά 13,5% φτάνοντας στα 56,2 εκατ. ευρώ ωστόσο η κάτω γραμμή του ισολογισμού «κοκκίνισε» γράφοντας σε επίπεδο ομίλου ζημιές 770.619 ευρώ από κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

    Απορρόφηση του αυξημένου κόστους

    Μιλώντας στο mononews, πηγές κοντά στην εταιρεία αποδίδουν το τελικό αποτέλεσμα στην επιλογή της διοίκησης να μην μετακυλήσει στις τιμές παρά ένα μικρό μέρος του αυξημένου κόστους ενέργειας και των τιμών των οπωροκηπευτικών, οι οποίες εκτοξεύτηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών.

    Επιπλέον οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Eurocatering  υλοποιεί σημαντικό επενδυτικό πλάνο για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου στις Αχαρνές σε νέο ιδιόκτητο ακίνητο, επένδυση που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

    Αλλωστε, τονίζουν φέτος η χρονιά κινείται ανοδικά και σε όγκους και σε αξία, καθώς στο εννεάμηνο του έτους οι πωλήσεις είναι στο +9,5% σε όγκο και στο + 9,7% γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις.

    Αύξηση πωλήσεων κατά 13,5%

    Συμφωνα με τα αποτελέσματα ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε  56,2 εκατ. ευρώ έναντι 49,5 εκατ. ευρώ. Τα ΕBITDA μειώθηκαν κατά 80,26% και διαμορφώθηκαν σε  1,038 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. ευρώ το 2021. Κατά 102,7% μειώθηκε το αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων με ζημιά 115.651 ευρώ  έναντι 4,252 εκατ. ευρώ.  Σημαντική πτώση καταγράφεται και στα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 2 εκατ. ευρώ από 8 εκατ. ευρώ το 2021.

    Πάνω τα κόστη διοίκησης και διάθεσης

    Πάντως όπως προκύπτει από τον ισολογισμό που δημοσίευσε χθες η Eurocatering AE, το κόστος διοίκησης έχει αυξηθεί στα 6,3 εκατ. ευρώ και το κόστος διάθεσης στα 8,46 εκατ. ευρώ από 6,7 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων είναι στα 22,098 εκατ. ευρώ από 17,573 εκατ. ευρώ το 2021.

    Το bonus του 1 εκατ. ευρώ

    Στις αμοιβές του ΔΣ ύψους 1,27 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται η έκτακτη αμοιβή του Χρυσόστομου Μαυρόπουλου  ύψους 1,066 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της εταιρείας. Όπως επισημαίνεται η απόφαση για την έκτακτη αμοιβή ελήφθη σε έκτακτη Γενική Συνέλευση και έκτακτη και δίνεται λόγω της σταθερά ανερχόμενης πορείας της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

    Η επένδυση στη Βουλγαρία

    Την ίδια ώρα φαίνεται πώς δεν προχωρά ο σχεδιασμός για την επένδυση στη Βουλγαρία με τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας στη βιομηχανική περιοχή της Σόφιας, όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Μαυρόπουλος σε παλαιότερη συνάντηση με δημοσιογράφους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ισολογισμού κατά την  31/12.2022 πραγματοποιήθηκε έλεγχος απομείωσης της συμμετοχής στη θυγατρική MC Fresh Ltd και προέκυψε απομείωση ποσού σε 1,1 εκατ. ευρώ.

    Η Eurocatering ιδρύθηκε το 2000 εισάγοντας στην αγορά τη διάθεση έτοιμων προς χρήση και κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Το 2004 η εταιρεία  σύστησε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τις έτοιμες σαλάτες με το brand Φρεσκούλης. Διατηρεί ιδιόκτητες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής σε Αθήνα, Λάρισα και Πάτρα, έναν στόλο οχημάτων που απαρτίζεται από 65 ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία και απασχολεί 224 εργαζόμενους.

    Διαβάστε επίσης

    Η Ελένη Προβίδη νέα πρόεδρος στην ΑΒ Βασιλόπουλος

    Kώστας Σκρέκας: Every day low price κόντρα στον πληθωρισμό

    BHS Hellas: Ιστορικές επιδόσεις μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο της Πίτσος



    ΣΧΟΛΙΑ