• Business

    BSH Hellas: Ιστορικές επιδόσεις μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο της Πίτσος

    • Άννα Διανά
    O πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος κ. Γιάννης Γρατσώνης

    O πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος κ. Γιάννης Γρατσώνης


    Τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία της με υψηλά κέρδη έναντι ζημιών πέτυχε πέρυσι η BSH Hellas.

    Η εταιρεία, μέλος του Robert Bosch Group, η οποία πλέον μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο Πίτσος τον Μάρτιο του 2021 μετά από 155 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, ασκεί μόνο εμπορική δραστηριότητα μεταφέροντας την παραγωγή σε εργοστάσια του ομίλου σε Πολωνία και Τουρκία, αύξησε όλα τα οικονομικά της μεγέθη: Τζίρο, μερίδια αγοράς αλλά και καθαρό αποτέλεσμα με τα κέρδη να εκτοξεύονται στα 7,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 209.000 στη χρήση του 2021.

    Πορεία που η διοίκηση της εταιρείας με πρόεδρο και διευθύνονται σύμβουλο τον κ. Γιάννη Γρατσώνη, εκτιμά ότι θα συνεχιστεί παραμένοντας κερδοφόρα και με υψηλότερες πωλήσεις και στη φετινή χρήση.

    Αλμα στην κερδοφορία

    Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε χθες, οι πωλήσεις της εταιρείας,  γνωστής για τις ηλεκτρικές συσκευές Bosch, Siemens και Pitsos,  αυξήθηκαν πέρυσι κατά  20,52% σε σχέση με το 2021 φτάνοντας στα 187,851 εκατ. ευρώ.

    Στον  καθαρά επιχειρηματικό τομέα, η αγορά σε ποσότητες των μεγάλων συσκευών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο αυξήθηκε κατά 6,4% ενώ στις μικρές συσκευές μειώθηκε κατά 10,9%.

    Αύξηση μεριδίων αγοράς

    Η BSH Hellas, η οποία σύμφωνα με τη διοίκησή της κατέχει την 1η θέση σε αξία στην αγορά μεγάλων και μικρών συσκευών, αύξησε τα μερίδιά της κατά 1,1 pp στις μεγάλες συσκευές και κατά 0,2pp στις μικρές.

    Στην εγχώρια αγορά ο τζίρος αυξήθηκε κατά 20,94% ενώ το ποσοστό των εξαγωγών κινήθηκε σχεδόν στα ίδια με το 2021 επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 15,25% του συνολικού τζίρου.

    Όσον αφορά τους αριθμοδείκτες για το 2022 η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 16,87% (-0,83% για το έτος 2021) και τα ίδια κεφάλαια κάλυψαν το 29,72% του παθητικού της Εταιρείας (23,67% για το έτος 2021). Επιπρόσθετα, το ποσοστιαίο μέγεθος του μικτού κέρδους σε συνάρτηση με τις πωλήσεις έφτασε το 19,47% από 17,75% για το έτος 2021.

    Μείωση προσωπικού κατά 13,8%

    Ο αριθμός του προσωπικού της μειώθηκε σε 242 άτομα από 281 το 2021 με μηδενικό πλέον τον αριθμό απασχολούμενων εργατοτεχνιτών αφού πλέον δεν διαθέτει παραγωγική μονάδα.

    Μέρος των εργαζομένων του εργοστασίου της Πίτσος έχει προσληφθεί από την Pyramis στο νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών.

    Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου η BSH Hellas έχει συγκεντρώσει όλα τα διοικητικά τμήματά της στο Κτίριο της Κηφισιάς. Σε ό,τι αφορά ρο ακίνητο στο Ρέντη που γινόταν η βιομηχανική παραγωγή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης της περαιτέρω αξιοποίησή του.

    Περαιτέρω, η εταιρεία εντός του 2022 προέβη στην ανάθεση εκτιμητικής μελέτης της αγοραίας αξίας του ακίνητου του εργοστασίου από την οποία προέκυψε ότι η εύλογη αξία του υπερβαίνει σημαντικά την λογιστική του αξία.

    Διαβάστε επίσης

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Έρχονται ελλείψεις στα τρόφιμα

    Coca Cola 3E: Πόσο έχει αυξήσει τις τιμές στα αναψυκτικά

    Τι πληρώνει η ΔΕΗ για την Κωτσόβολος



    ΣΧΟΛΙΑ