• Business

    Eurobank: Πιο ισχυρός ο Trump από τον Obama στο Κογκρέσο

    • NewsRoom


    Ο Donald Trump είναι πιο ισχυρός σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων από τον νυν Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama, επισημαίνει σε σχετική της έκθεση η Eurobank.

    Όπως αναφέρεται, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στη Βουλή, με 436 μέλη, ενώ στη Γερουσία αναμένεται να έχει επίσης την πλειοψηφία, χωρίς όμως να επιτυγχάνει την υπερπλειοψηφία του 60%. Τα παραπάνω δίνουν μεγαλύτερη εκτελεστική εξουσία στον Donald Trump, ο οποίος θα ξεκινήσει τη θητεία του στις 20 Ιανουαρίου 2017.  Η κύρια ατζέντα του Ρεπουμπλικάνου είναι η παρακάτω:

    Δημοσιονομική πολιτική

    1. Ο κ.Trump έχει προαναγγείλει πως θα προχωρήσει σε δαπάνες ύψους 1 τρισ. δολ. για υποδομές, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

    2. Θα εφαρμόσει φορολογικές περικοπές, όπως η μείωση του εταιρικού φόρου από το 35% στο 15%, αλλά και η μείωση του φόρου εισοδήματος από το 39,6% στο 33%.

    3. Θα μειώσει τον φόρο για τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια στο 10%, από 35% που είναι αυτή τη στιγμή.

    Εμπόριο

    Ο Ρεπουμπλικάνος έχει κατακριθεί για τις πολιτικές προστατευτισμού που θέλει να εφαρμόσει και τις οποίες αποδίδει στις χαμένες θέσεις εργασίας που έχουν προκαλέσει οι γενναιόδωρες εμπορικές συμφωνίες των Ηνωμένε Πολιτειών με άλλε χώρες.

    1. Ο κ.Trump θέλει να αποσύρει την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ουάσινγκτον (TPP).

    2. Να ορίσει νέους διαπραγματευτές για τη χώρα του.

    3. Να επαναδιαπραγματευτεί την εμπορική συμφωνία μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής (NAFTA)

    4. Να χαρακτηρίσει την Κίνα ως χειραγωγό της νομισματικής αξίας του γουάν, καθώς, όπως υποστηρίζει, αυτό βλάπτει άμεσα τις εταιρείες των ΗΠΑ.

    5. Να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

    Εξωτερική πολιτική 

    Ο κ.Trump είχε τονίσει πως αν οι χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν να απολαμβάνουν την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη πρέπει να καταβάλουν και το ανάλογο αντίτιμο.

    Μεταναστευτική πολιτική 

    Η πολιτική του Donald Trump στη μετανάστευση κρίθηκε ως πιο ριζοσπαστική σε σχέση με αυτή της Hillary Clinton.
    «Ένα έθνος χωρίς σύνορα δεν είναι έθνος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, προτείνοντας την κατασκευή φράκτη στα σύνορα με το Μεξικό.

    Επίσης, είχε τονίσει πως θα εφαρμόσει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, θα δυσκολέψει τις προσλήψεις από το εξωτερικό αλλά και θα απελάσει τους παρανόμους μετανάστες.
    Σημειώνεται πως το τελευταίο θα μπορούσε να συρρικνώσει το εργατικό δυναμικό της χώρας έως και 6,4%.

    Νομισματική πολιτική της Fed 

    Ο Ρεπουμπλικάνος είχε ξεκαθαρίσει πως θα ορίσει άλλους επικεφαλής στη Federal Reserve, όταν τελειώσουν το 2018 οι θητείες του αντιπροέδρου Stanley Fischer και της προέδρου Janet Yellen. Η ιστορία δείχνει πως δε συνηθίζεται οι νέοι Πρόεδροι να αντικαθιστούν τους αξιωματούχους της Fed.

    Σε αυτό το σημείο η Eurobank επισημαίνει πως η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική σε μια οικονομία με αυξημένη ζήτηση και παραγωγή και η οποία λειτουργεί υπό το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, προκαλώντας ενδεχομένως την ανάγκη για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

    Η Eurobank σχολιάζει πως μετά την εκλογή Trump υπήρξε ένας πανικός στην αγορά, με ένα sell-off στα futures των αμερικανικών δεικτών, καθώς η κα Clinton θεωρούταν η κατάλληλη Πρόεδρος για να διατηρηθεί το status quo.



    ΣΧΟΛΙΑ