• Τράπεζες

    Eurobank: Πάνω από 130 εκατ. ευρώ εισροές φέρνει η αναβάθμιση στον MSCI Greece

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά που ήθελαν μόνο τη μετοχή της Eurobank να εισέρχεται εκ νέου στον βασικό δείκτη της Morgan Stanley.

    Η μετοχή εξήλθε του MSCI Small Cap και εισήλθε στη μεγάλη κατηγορία, μαζί με τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και την Jumbo που διατηρούν τις θέσεις τους. Ταυτόχρονα, η Πειραιώς εξήλθε και του MSCI Small Cap, στον οποίο είχε κατέλθει πέρυσι μαζί με τις υπόλοιπες συστημικές τραπεζικές μετοχές, λόγω της μεγάλης πτώσης που προκάλεσε η πανδημία στην έναρξή της.

    Τα καλά νέα είναι ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εισαγωγή των ελληνικών μετοχών εκ νέου στον MSCI, με τη Eurobank να κάνει και πάλι την αρχή, παρά το γεγονός ότι δεν βγήκαν οι προβλέψεις για την Μυτιληναίος και την Εθνική.

    Το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές «ανεβαίνουν» κατηγορία αποτελεί σημαντικό γεγονός το οποίο διαβάζουν οι ξένοι και θα τιμολογήσουν το επόμενο διάστημα.

    H αναβάθμιση στη μετοχή της Eurobank εκτιμάται ότι θα φέρει εισροές στη μετοχή της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Αυτό και μόνο ήταν το σημαντικότερο κίνητρο για να ενεργοποιηθεί ο Φωκίων Καραβίας και η διοικητική ομάδα της Eurobank με επαφές χθες στο Λονδίνο, στα desks μεγάλων οίκων με τους οποίους συνεργάζεται η τράπεζα. Άλλωστε, από χθες το απόγευμα μετά το κλείσιμο και της ελληνικής αγοράς, μεγάλες ΑΕΠΕΥ εξέφραζαν τη βεβαιότητά τους για την αναβάθμιση της Eurobank στην μεγάλη κατηγορία του MSCI.

    Τα καλά νέα, επίσης, είναι ότι πλέον, με την προσθήκη της Eurobank, η οποία επισήμως θα ισχύει από τις 27 Μαΐου, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων εταιρειών που συμμετέχουν στον MSCI Greece ξεπερνάει τα 12 δισ. ευρώ από περίπου 9 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιεί επισήμως η Morgan Stanley.

    Η Eurobank ήταν η μόνη από τις τράπεζες που πληρούσε τις προϋποθέσεις επανένταξης στους δείκτες, με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνάει πια τα 3,06 δισ. ευρώ. Άλλωστε, το 31,27% της τράπεζας ανήκει στη Fairfax και το 4,93% στην Helikon Investments.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2020 είχαν αφαιρεθεί από τον δείκτη οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τιτάν και μεταφέρθηκαν στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

    Ο δείκτης MSCI Greece μετρά την απόδοση των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς.

    Αναθεωρείται σε τριμηνιαία βάση – Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο – με στόχο να αντικατοπτρίζει την αλλαγή στις υποκείμενες αγορές μετοχών εγκαίρως.

    Κατά τη διάρκεια των εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων του, τον Μάιο και τον Νοέμβριο, ο δείκτης εξισορροπείται και σταθμίζονται οι συμμετοχές των μεγάλων και μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων.

    Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι το όριο που εξετάζει η Morgan Stanley για να εντάξει κάποια μετοχή στους δείκτες της είναι το όριο του 1 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίηση, αφαιρουμένων των ποσοστών των βασικών μετόχων και των επαναγορασμένων ιδίων μετοχών.



    ΣΧΟΛΙΑ