• Business

    ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.: Επενδύσεις 50 εκατ. για βιομηχανικά πάρκα μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

    Θάνος Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

    Θάνος Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.


    Αίτηση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης του επενδυτικού της σχεδίου ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση 14 βιομηχανικών πάρκων υποβάλει σήμερα η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., με στόχο να δημιουργήσει 1.000 νέα στρέμματα βιομηχανικής γης στην επικράτεια.

    Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και αυτή της Πάτρας, ενώ υποδομές θα αναπτυχθούν σε 550 στρέμματα στην Αλεξανδρούπολη, όπου η ζήτηση κινείται ανοδικά, όπως είπε χθες σε σχετική παρουσίαση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θάνος Ψαθάς. Συγκεκριμένα, οι δράσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έργα βελτίωσης οδών ύψους 7,9 εκατ. ευρώ σε 12 βιομηχανικές περιοχές, επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε 6 ΒΙΠΕ, έργα ύδρευσης σε 13 ΒΙΠΕ και ψηφιακής ανάπτυξης σε 6 ΒΙ.ΠΕ, ενώ θα αναπτυχθούν υποδομές 1.000 στρεμμάτων στις βιομηχανικές περιοχές της Λάρισας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Η χρηματοδότηση θα γίνει με 25% ίδια κεφάλαια και 25% τραπεζικό δανεισμό, ενώ η τιμολόγηση στους πελάτες θα γίνει σταδιακά σε βάθος 20 ετών με μέγιστη ετήσια προσαύξηση χρεώσεων 20%, ενώ σήμερα χρεώνει το 85% των επιχειρήσεων με 100 ευρώ ανά τ.μ. για κοινόχρηστες δαπάνες.

    Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αυτού του πλάνου είναι η συγκατάθεση των ιδιοκτητών γης εντός των βιομηχανικών πάρκων που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και η θετική αξιολόγηση από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Ψαθάς ιδιοκτήτης και των 1.000 νέων στρεμμάτων είναι η ίδια η εταιρεία.

    Μερίδιο 70% στα οργανωμένα βιομηχανικά πάρκα

    Η εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιο της το 70% της βιομηχανικής γης της επικράτειας, που μεταφράζεται σε 51.000 στρέμματα σε 27 επιχειρηματικά πάρκα, ενώ το διαθέσιμο απόθεμα είναι 8.600 στρέμματα, που αναμένεται να εξαντληθούν σε 8 χρόνια, αριθμός που δείχνει ότι «η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. έχει κάνει καλή δουλειά». Να πούμε εδώ ότι στο σύνολο της επικράτειας υπάρχουν 320.000 στρέμματα διάσπαρτης βιομηχανικής εγκατάστασης.

    Θυμίζουμε πως σήμερα ελέγχεται κατά 65% από την Τράπεζα Πειραιώς (το 64% ελέγχει η Strix Holdings) και κατά 35% από το δημόσιο μέσω του Υπερταμείου. Ιδιωτικοποιήθηκε το 2003 (όταν διαγράφηκαν απαιτήσεις 1,5 δισ. ευρώ), ενώ από το 1965 έως τότε ήταν κρατική εταιρεία. Ωστόσο, το νομοσχέδιο 4982/2022 για τα Επιχειρηματικά Πάρκα φέρεται να ξεκλειδώσει τα επεκτατικά της σχέδια, αφού εκτός του σχεδίου 50 εκατομμυρίων της προσεχούς διετίας – που φιλοδοξεί να χρηματοδοτηθεί από το RRF –, στα σκαριά είναι επενδύσεις 300 εκατομμυρίων ευρώ.

    Τα σημεία κλειδιά του νέου νόμου που θα εκμεταλλευτεί η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. για να αυξήσει τις εκτάσεις οργανωμένων υποδοχέων είναι ο χρονικός ορίζοντας για την τροποποίηση των ρυμοτομικών σχεδίων, η οποία δύναται να προχωρά εντός 18μηνου και θα προσθέσει βιομηχανική γη 3.700 στρεμμάτων. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να παραχωρηθούν έναντι ανταλλάγματος εκτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εντός των επιχειρηματικών πάρκων για 40 συν 20 έτη, οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

    Να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει ταμειακό απόθεμα 62 εκατομμυρίων ευρώ και στοχεύει σε διπλασιασμό της κερδοφορίας της σε ορίζοντα τριετίας. Το 2019 ήταν ζημιογόνα κατά 5,76 εκατομμύρια, πέρσι πέτυχε καθαρά κέρδη 2,02 εκατ. ευρώ, φέτος αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 2,6 εκατ. και τα 5,5 εκατομμύρια το 2026.

    Η διαμάχη με 4 εταιρείες της Σίνδου

    Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. βρίσκεται ακόμα σε αναμονή της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση των μέτρων που είχε λάβει η ελληνική κυβέρνηση και σύμφωνα με καταγγελίες συνιστούσαν παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της εταιρείας. Τέσσερις εταιρείες, με τη συνδρομή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, προσέφυγαν κατά της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ισχυριζόμενες ότι δρα μονοπωλιακά, με την ΕΤΒΑ να δικαιώνεται από την Κομισιόν εν μέσω θέρους, όπου είχαν επίσης προσφύγει οι ίδιες εταιρείες με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι η δυνατότητα της ΕΤΒΑ να επιβάλει χρεώσεις και κυρώσεις (όπως η διακοπή υδροδότησης) σε εταιρείες εγκατεστημένες στα βιομηχανικά πάρκα που διαχειρίζεται με τέλος διαχείρισης, δε συνιστά κρατική ενίσχυση. Ο κ. Ψαθάς χαρακτήρισε την προσφυγή «λυπηρό γεγονός» κι έκανε γνωστό ότι τρεις από τις τέσσερις προσφεύγουσες εξόφλησαν τα χρέη τους από την εταιρεία, ενώ μία κατέβασε ρολά.



    ΣΧΟΛΙΑ