• Business

    Αρνητική εξέλιξη: Μπαίνει διπλός φόρος στις ενοικιάσεις μέσω Airbnb

    • NewsRoom
    airbnb

    airbnb


    Αλλαγές έρχονται στο χώρο ενοικίασης καταλυμάτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb, καθώς φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε ένα νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο όσοι νοικιάζουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τα σπίτια τους, θα πρέπει να πληρώνουν διπλό φόρο. Σκοπός είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων έως και κατά 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

    Όπως αναφέραμε και σε χθεσινό κείμενο, η εταιρεία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις τοπικές αρχές σε διάφορες πόλεις όπως είναι η Νέα Υόρκη, το Βερολίνο αλλά και η Βαρκελώνη, με κάποιες από αυτές να την οδηγούν στα δικαστήρια, επιθυμώντας την απαγόρευση της λειτουργία της.

    Όσον αφορά την Ελλάδα, το σχέδιο που αποτυπώνεται στον απολογισμό των 130 σελίδων το οποίο παρέδωσε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, εκτιμάται ότι το μέγεθος της οικονομίας διαμοιρασμού στον ελληνικό τουρισμό, αγγίζει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

    «Η εμπειρία από τη λειτουργία της σκιώδους φιλοξενίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αποδεικνύει ότι υφίσταται έντονη υποκατάσταση νόμιμων καταλυμάτων από άτυπα και ορισμένες μελέτες εκτιμούν το βαθμό υποκατάστασης στο 70%». Τα ποσά αυτά αναμένεται μάλιστα να αυξηθούν περαιτέρω.

    Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας-Ανάπτυξης- Τουρισμού έχουν ήδη εκπονήσει τη βασική γραμμή του νέου νόμου σύμφωνα με την οποία προβλέπεται:

    1. Δημιουργία μητρώου καταλυμάτων που εκμισθώνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και σύνδεσης κάθε καταλύματος με τον αντίστοιχο Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου.

    2. Η Γενική Γραμαμτεία Δημοσίων Έργων (ΓΓΔΕ) θα επιδιώξει συμφωνία με τις διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ώστε να έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία των προς εκμίσθωση ακινήτων στην Ελλάδα.

    3. Μικτά κλιμάκια των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας θα κάνουν ελέγχους για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης εγγραφής στο συγκεκριμένο Μητρώο. Προβλέπεται για τους παραβάτες, πρόστιμο 50.000 ευρώ αλλά και πρόσθετα διοικητικά και φορολογικά πρόστιμα.

    4. Με το νομοσχέδιο θα μπαίνει συγκεκριμένο όριο στον αριθμό των εκμισθούμενων ακινήτων ανά εκμεταλλευτή και στην ετήσια διάρκεια της μίσθωσης ώστε το κέρδος να μη φορολογηθεί με τους συντελεστές φόρου επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    5. Σχεδιάζεται επιβολή φόρου βραχυχρόνιας μίσθωσης ίσος με το 5% επί της αξίας ανά διανυκτέρευση, ο οποίος θα αποδίδεται στο δημόσιο από οποιονδήποτε λειτουργεί ως ενδιάμεσος (κυρίως στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες).

    Όσον αφορά το εισόδημα των εκμεταλλευτών ακινήτων, αυτό θα φορολογείται με την κλίμακα φόρου των εισοδημάτων από ενοίκια (15% έως 12.000 ευρώ, 35% για το κλιμάκιο από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και 45% για το υπερβάλλον).

    Αυτά προβλέπονται σε μία πρώτη φάση. Στο δεύτερο “πακέτο” μέτρων, που συζητείται ήδη με τους δανειστές και προβλέπει την επιβολή ειδικής φορολογίας με συντελεστές ως 45%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανηλεές κυνηγητό της Airbnb στα δικαστήρια! Κάποιοι όμως της στρώνουν κόκκινο χαλί – Τι συμβαίνει στην Αθήνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί τελικά η Airbnb δεν βλάπτει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ για 1.000.000 ιδιόκτητες που ενοικιάζουν τα ακίνητα τους μέσω Airbnb. Τι αλλάζει στα μαύρα λεφτά που παίρνουν



    ΣΧΟΛΙΑ