• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Πράσινο φως για την έκδοση ομολόγου Tier II

    Χρηματιστήριο: Υποχωρεί προς τις 913 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άνοδο για Εθνική και Aegean

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Εντολή σε Goldman Sachs και Morgan Stanley να αναλάβουν να «τρέξουν» τις διαδικασίες της έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II έδωσε η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 4,02% 7,51, βαδίζοντας στα χνάρια της Τράπεζας Πειραιώς που άνοιξε τον δρόμο με τη δική της, επιτυχημένη, έκδοση.

    Η διαδικασία ξεκινά από σήμερα, 9 Ιουλίου, με σειρά τηλεφωνικών επαφών και, εν συνεχεία, αύριο, συναντήσεων με επενδυτές στο Λονδίνο.

    Θα ακολουθήσει η έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ σε ευρώ, τύπου 10NC5 (δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας), στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

    Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το ύψος της έκδοσης, για το οποίο καθοριστικό στοιχείο θα είναι το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι επενδυτές.

    Goldman Sachs και Morgan Stanley θα είναι οι συντονιστές της έκδοσης, ενώ bookrunners αναλαμβάνουν από κοινού BofA Merrill Lynch, Credit Suisse, JP Morgan, μαζί με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley.

    Η έκδοση αναμένεται να αξιολογηθεί με Caa2 / CCC / CCC- από Moody’s / S&P / Fitch αντίστοιχα.

    «Κλειδί» για την έναρξη της διαδικασίας η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

    Όπως είχε γράψει από τις 28 Ιουνίου το mononews.gr, ένας από τους κρίσιμους παράγοντες που θα καθόριζαν τον χρόνο έναρξης της διαδικασίας για την έκδοση ομολόγου τύπου Tier II από την Εθνική Τράπεζα ήταν οι εκλογές της Κυριακής και η συνακόλουθη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που καθιστά ευνοϊκότερες τις συνθήκες εξόδου στις αγορές.

    Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ETE έχει προβλέψει στο επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας την έκδοση ομολόγου της κατηγορίας Tier II έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ εντός του 2019 και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο – εξέλιξη που, όπως όλα δείχνουν, επισπεύδεται.

    Την αφορμή για την άμεση διερεύνηση αυτής της δυνατότητας, έδωσε άλλωστε η πρόσφατη έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς, που προσέφυγε στις αγορές αντλώντας 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75%.



    ΣΧΟΛΙΑ