• Τράπεζες

    Αποκαλυπτικό: Γιατί αναβλήθηκε η προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας στις αγορές για έκδοση ομολόγου

    • Ευγενία Τζώρτζη
    Μυλωνάς ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Σε αλλαγή πλάνου, σε ό,τι αφορά την προσφυγή στις αγορές για την έκδοση ομολόγου της κατηγορίας Tier II αμέσως μετά τις εκλογές, προχωρά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -1,31% 7,56, αναστέλλοντας προς το παρόν το σχετικό σχεδιασμό για … εύθετο χρόνο.

    Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επανεξετάζει τη στάση της αξιολογώντας τις συστάσεις των διεθνών επενδυτών, όπως αυτές διαφάνηκαν κατά την επίσκεψη στελεχών της στο Λονδίνο, που συνέστησαν να αποφευχθούν βιαστικές κινήσεις.

    Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr, σύμφωνα με τις οποίες οι διαχειριστές των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων που συμμετείχαν στις σχετικές συναντήσεις στο Λονδίνο, διεμήνυσαν ότι, η προεργασία μιας τέτοιας κίνησης λίγο πριν τις εκλογές δεν συνιστά ενδεδειγμένη κίνηση.

    Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το κλίμα που συνάντησαν τα στελέχη της Εθνικής στο Λονδίνο δεν ήταν αρνητικό, αλλά θεωρήθηκε ότι η όλη συζήτηση είναι σχετικά πρόωρη, στο βαθμό που οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας δεν συνηγορούν υπέρ μιας άμεσης προσφυγής στις αγορές και μάλιστα εν μέσω προεκλογικού κλίματος.

    Πηγές της τράπεζας δεν αποκλείουν πάντως μια τέτοια πρωτοβουλία να διερευνηθεί εντός του Ιουλίου, αλλά σε καμιά περίπτωση πριν την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Με δεδομένο πάντως ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τέτοιες κινήσεις δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός να μετατεθεί για το φθινόπωρο.

    Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ETE έχει προβλέψει στο επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας την έκδοση ομολόγου της κατηγορίας Tier II έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ εντός του 2019 και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο.

    Την αφορμή για την άμεση διερεύνηση αυτής της δυνατότητας, έδωσε η πρόσφατη έκδοση της τράπεζας Πειραιώς, που προσέφυγε αντλώντας 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75%.

    Αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ΕΤΕ θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερες συνθήκες, δεν θα επρόκειτο για ουσιαστική διαφορά, που θα δικαιολογούσε το εσπευσμένο της πρωτοβουλίας.



    ΣΧΟΛΙΑ